Glavno jelo: Jednostavni rižoto od piletine i graška
(za 4 osobe)
Sastojci
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili suncokretovo ulje
1 crveni luk, prepolovljen, sitno nasjeckan
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
250 g Arborio riže
100 mL bijelog vino, suhi vermut ili voda
1 litra pilećeg temeljca
250 g kuhane piletine (ostatak od juhe/temeljca), nasjeckane u male komadiće
ili isto toliko piletine prodinstane na tavi
200 g smrznutog graška
75 g Grana Padano ili nekog drugog tvrdog sličnog talijanskog sira, sitno nariban
25 g maslaca
svježe mljeveni crni papar
Zagrijte ulje u neprianjajućem loncu, dodajte luk i češnjak i pržite 2-3 minuta, povremeno miješajući, dok ne omekša i porumeni. Dodajte rižu i miješajte 30-40 sekundi, dok ulje ne prožme zrna riže. Ulijte pola vina i pustite da zavrije i krčka 30-40 sekundi, a zatim dodajte temeljac i grašak te pričekajte da zakipi, stalno miješajući. Smanjite vatru i kuhajte, otkriveno, 8-10 minuta, često miješajući, dok riža ne omekša, a rižoto poprimi kremast izgled. Iako sav temeljac dodajete odjednom, važno je da rižoto redovito miješate kako bi se ravnomjerno riža skuhala i dobila kremastu teksturu. Ulijte preostalo vino, te dodajte piletinu, a zatim nastavite kuhati, stalno miješajući, još 4-5 minuta.
Skinite posudu s vatre, a zatim umiješajte maslac i sir. Začinite crnim paprom. Pokrijte posudu poklopcem i ostavite da odleži 5 minuta prije posluživanja.