Glavno jelo: Quiche od tikvica, špeka i sira
Sastojci
gotovo prhko tijesto
ili sastojci za tijesto:
250 g pšeničnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
100 g maslaca
1 jaje
2 žlice vode
prstohvat soli
Za punjenje
125 g slanine/špeka (pečenog/ hamburgera)– sitno narezanog
2 zucchini tikvice veličine, narezane na kockice
1/2 žličice soli
3/4 šalice punomasnog vrhnja za kuhanje
3/4 šalice punomasnog mlijeka
1/4 žličice crnog papra
3 velika jaja
1 šalica naribanog Gruyère sira, možete ga zamijeniti Emmentalerom ili Gaudom.
Prhko tijesto
Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Brašnu dodajte na listiće narezan hladni maslac. Rukama izmiješajte maslac i brašno. U brašno dodati jaje umućeno s vodom, pa rukama umijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak barem na sat vremena (možete ga pripremiti dan ranije).
Tijesto razvaljajte na veličinu kalupa i pažljivo ga prenesite u namašćen kalup. Prstima tijesto utisnite uz dno i rubove kalupa sve do vrha. Lagano ga izbockajte vilicom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15-20 min. Nakon toga koru izvadite iz pećnice.
Quiche
Dok se kora peče, popržite slaninu dok ne postane hrskava, zatim je izvadite na tanjur. Na masnoći od slanine popržite tikvicu (posolite je 1/4 žličice) sve dok ne omekša – oko 5 minuta. Pa je i nju dodajte na tanjur sa slaninom. U posudi zagrijte vrhnje, mlijeko, ostatak soli i papar. Tik prije nego zakipi maknite s vatre i ostavite kratko da se ohladi. U posudi otpornoj na toplinu umutite jaja, pa postepeno dodajte vruće vrhnje. Na kraju dodajte slaninu, tikvice i naribani sir i sve ulijte u koru koju ste prije izvadili iz pećnice. Stavite quiche peći u pećnicu - nekih 25 do 30 minuta. Poslužite toplo, iako je ukusno i hladno.