Gastro
Gastro

Jednostavan meni za savršenu večeru za Dan zaljubljenih

Jednostavan meni za savršenu večeru za Dan zaljubljenih
Ovog Valentinova iznenadi svog dragog jednostavnom romantičnom večerom u tri slijeda

Predjelo: Fondue sa sirom

Sastojci:

4 češnja nasjeckanog češnjaka

2 žlice maslaca ili ulja

2 žlice brašna

230 ml lager piva

230 ml povrtnog temeljca

450 g sira (pola cheddar pola mozzarella)

pola žlice senfa

sol, papar

po želji uz fondue - čips, krekeri, komadići kruha, mrkve, brokule...

Priprema:

U posudi srednje veličine i na vatri srednje jačine otopi maslac, zatim dodaj češnjak i kuhaj jednu minutu. Dodaj brašno i promiješaj dok se sastojci ne spoje. Kuhaj jednu minutu. 

Ulij pivo, povrtni temeljac i senf i dobro promiješaj, a zatim ostavi da zavre.

Kako počinje krčkati, malo po malo počni dodavati sir i cijelo vrijeme lagano miješaj kako se ne bi napravile grudice. Po želji začini i dodaj malo soli i papra

Ako imaš zdjelu za fondue, prebaci ga unutra i drži na laganoj vatri kako bi bio topao. Serviraj uz krekere, kruh ili povrće po izboru.

Glavno jelo: Tjestenina s piletinom i parmezanom

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja

3 komada pilećih prsa, narezanih na manje komadiće

1 čajna žličica češnjaka u prahu

3 čajne žličice nasjeckanog češnjaka

450 g tjestenine po izboru (penne, ziti ili cavatappi)

850 ml marinara umaka

230 ml vode

250 g ribane mozzarelle

125 g ribanog parmezana

sol, papar

Priprema:

U veću zdjelu ili duboku tavu na vatri srednje jačine ulij maslinovo ulje i dodaj komadiće piletine. Začini češnjakom u prahu i promiješaj te kuhaj pet minuta na vatri srednje jačine. Piletinu prebaci na tanjur i pokrij ju kako bi ostala topla. 

U tavu dodaj češnjak i poprži ga minutu-dvije. Ulij marinara umak i vodu i pusti da zavre, a zatim smanji vatru.

Dodaj malo soli i papra, piletinu i tjesteninu i dobro promiješaj. Kuhaj 10-15 minuta dok tjestenina ne omekša, a zatim dodaj parmezan i polovicu mozzarelle i miješaj dok se sir ne otopi.

Kada je tjestenina kuhana, posluži i posipaj preostalom mozzarellom. 

Desert: Brownie torta s malinama

Sastojci:

1 brownie mix

1 jaje

60 ml vode

120 ml ulja

160 g čokolade

150 g malina + 150 g malina za ukras

230 g rastopljenog maslaca

480 g šećera u prahu

2 čajne žličice vanilije

2-3 žlice vrhnja

Priprema:

Pripremi brownie mix slijedeći upute na kutiji, dodaj vodu, ulje i jaje. U smjesu umiješaj čokoladu. Peci 22-25 minuta na 350 stupnjeva, a kada je biskvit pečen, ostavi da se ohladi. 

Napravi kremu od malina - maline izmiksaj u blenderu, a u većoj zdjeli izmiksaj maslac dok ne postane kremast. Dodaj šećer u prahu, vaniliju, vrhnje i pire od malina. Miksaj otprilike pet minuta. (Napomena: možeš koristiti smrznute maline)

Ohlađen brownies biskvit nareži na tri dijela, horizontalno i prvi dio stavi na pladanj. Nanesi jedan sloj kreme od malina i na to složi nekoliko komadića cijelih malina. Postupak ponovi još dvaput, a kada završiš, tortu stavi u hladnjak na sat vremena. 

Pročitaj još: