Predjelo: Fondue sa sirom
Sastojci:
- 4 češnja nasjeckanog češnjaka
- 2 žlice maslaca ili ulja
- 2 žlice brašna
- 230 ml lager piva
- 230 ml povrtnog temeljca
- 450 g sira (pola cheddar pola mozzarella)
- pola žlice senfa
- sol, papar
- po želji uz fondue - čips, krekeri, komadići kruha, mrkve, brokule...
Priprema:
- U posudi srednje veličine i na vatri srednje jačine otopi maslac, zatim dodaj češnjak i kuhaj jednu minutu. Dodaj brašno i promiješaj dok se sastojci ne spoje. Kuhaj jednu minutu.
- Ulij pivo, povrtni temeljac i senf i dobro promiješaj, a zatim ostavi da zavre.
- Kako počinje krčkati, malo po malo počni dodavati sir i cijelo vrijeme lagano miješaj kako se ne bi napravile grudice. Po želji začini i dodaj malo soli i papra
- Ako imaš zdjelu za fondue, prebaci ga unutra i drži na laganoj vatri kako bi bio topao. Serviraj uz krekere, kruh ili povrće po izboru.
Glavno jelo: Tjestenina s piletinom i parmezanom
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 komada pilećih prsa, narezanih na manje komadiće
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 3 čajne žličice nasjeckanog češnjaka
- 450 g tjestenine po izboru (penne, ziti ili cavatappi)
- 850 ml marinara umaka
- 230 ml vode
- 250 g ribane mozzarelle
- 125 g ribanog parmezana
- sol, papar
Priprema:
- U veću zdjelu ili duboku tavu na vatri srednje jačine ulij maslinovo ulje i dodaj komadiće piletine. Začini češnjakom u prahu i promiješaj te kuhaj pet minuta na vatri srednje jačine. Piletinu prebaci na tanjur i pokrij ju kako bi ostala topla.
- U tavu dodaj češnjak i poprži ga minutu-dvije. Ulij marinara umak i vodu i pusti da zavre, a zatim smanji vatru.
- Dodaj malo soli i papra, piletinu i tjesteninu i dobro promiješaj. Kuhaj 10-15 minuta dok tjestenina ne omekša, a zatim dodaj parmezan i polovicu mozzarelle i miješaj dok se sir ne otopi.
- Kada je tjestenina kuhana, posluži i posipaj preostalom mozzarellom.
Desert: Brownie torta s malinama
Sastojci:
- 1 brownie mix
- 1 jaje
- 60 ml vode
- 120 ml ulja
- 160 g čokolade
- 150 g malina + 150 g malina za ukras
- 230 g rastopljenog maslaca
- 480 g šećera u prahu
- 2 čajne žličice vanilije
- 2-3 žlice vrhnja
Priprema:
- Pripremi brownie mix slijedeći upute na kutiji, dodaj vodu, ulje i jaje. U smjesu umiješaj čokoladu. Peci 22-25 minuta na 350 stupnjeva, a kada je biskvit pečen, ostavi da se ohladi.
- Napravi kremu od malina - maline izmiksaj u blenderu, a u većoj zdjeli izmiksaj maslac dok ne postane kremast. Dodaj šećer u prahu, vaniliju, vrhnje i pire od malina. Miksaj otprilike pet minuta. (Napomena: možeš koristiti smrznute maline)
- Ohlađen brownies biskvit nareži na tri dijela, horizontalno i prvi dio stavi na pladanj. Nanesi jedan sloj kreme od malina i na to složi nekoliko komadića cijelih malina. Postupak ponovi još dvaput, a kada završiš, tortu stavi u hladnjak na sat vremena.
Pročitaj još: