Ako stari grah prije kuhanja namočite, da se polako rehidrira izbjeći ćete greške kod kuhanja graha.
Namakanje je moguće izbjeći ako bismo varivo kuhali polako na niskoj temperaturi.

Popis grešaka koje najčešće radimo kod kuhanja graha započinjemo činjenicom da se grah kuha predugo ili prekratko. No, nitko ne može točno reći koliko to traje. Sve ovisi o vrsti graha i o tome je li u pitanju mladi ili suhi grah.
Mladi grah kuha se kratko, 30-ak minuta. Isto vrijedi i za mladi grah koji ste prethodno smrznuli. Suhi grah može se kuhati jako dugo, ponekad i po dva sata
Ako ne namačete grah dovoljno dugo , a staro pravilo kaže kako se on mora namakati minimalno 8 sati, tj. najbolje bi bilo ostaviti ga da miruje preko noći, onda radite još jednu grešku kod kuhanja graha, a to je nedovoljno namakanje.
Tajna dobrog graha je u balansu između povrća i mesa pa ne stavljajte previše suhoga mesa u varivo i nikako ne pretjerujte sa začinima.
Ako poslušate ove savjete i ispravite greške kod kuhanja graha, vaš ručak će biti prava poslastica