Izrada blagdanskih slastica može biti prava zabava za svakog člana obitelji

Što su blagdani bez ugodnih mirisa hrane koje prožimaju gotovo svaku prostoriju vašeg doma?

Izrada blagdanskih slastica može biti prava zabava za svakog člana obitelji

Nekim je ljudima pečenje kolača u malom prstu i svaka njihova kulinarska izvedba postaje pravo umijeće u kojem uživaju svi ukućani. Drugima je, pak, potrebna mala pomoć. Bez obzira na to spadate li u prave masterchefove ili samo pečete kada morate, IKEA je za vas pripremila nekoliko savjeta koji će izradu kolača učiniti zabavnijom, a uz to potaknuti i ostale članove obitelji da vam se pridruže. Blagdani su pravo vrijeme da se svi članovi obitelji angažiraju u izradi slastica i božićnih jela. Što su blagdani bez veselih osmijeha svih ukućana i ugodnih mirisa hrane koje prožimaju gotovo svaku prostoriju vašeg doma?

1. Srca, mašnice, jelke... prepustite djeci na volju kakvog će oblika biti njihov prvi kolač

Zaposlite djecu u oblikovanje blagdanskih kolača. Sve što im je potrebno jesu jednostavni kalupi za rezanje poslastica i tijesto od đumbira. Naravno, i malo vaše pomoći u izradi tijesta. Za tijesto od đumbira potrebni su vam sljedeći sastojci:

2 dl vode
1 dl sirupa (melase)
2  žlice mljevenog cimeta
1 žlica mljevenog klinčića
1 žlica mljevenog đumbira
1 mala žlica mljevenog kardamoma
1 mala žlica crnog papra
1 žlica sode bikarbone
300 dkg maslaca
5 dl šećera
1.5 l brašna


Najprije pomiješajte maslac, šećer i sirup. Zatim dodajte začine i sodu bikarbonu, a nakon toga vodu i na kraju dio brašna. Nakon što dobro sve promiješate, umiješajte i ostatak brašna. Tijesto umotajte u foliju i ostavite da odstoji  u hladnjaku tijekom noći. Nakon što završite tijesto, započinje dječja zabava. Na vama je da im osigurate kalupe za rezanje, a za sve ostalo, tu su dječje ručice. Naravno, malim slastičarima potrebna je i prava opravica. Nakon što mališani izrade maštovite oblike, tijesto pecite pet do osam minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Image

VINTERKUL, kalup za rezanje, 19,90 kn

Image



Image




2.  Slastice kao ukras

Uz pomoć kalupa za marcipan ili čokoladu, mogu se izraditi snjegovići ili božićna drvca. Snjegovića možete ukrasiti i različitim mrvicama, kojima ćete od izrade kolača napraviti kreativnu zabavu za sebe i djecu. Za pripremu slastica od marcipana potrebno je najprije namazati kalup te potom u njega staviti malo marcipana. Nakon toga zatvorite dvije strane kalupa dovoljno čvrsto kako bi višak marcipana izašao kroz rupu na dnu. Otvorite kalup i pažljivo izvadite lik od marcipana iz njega.



Image



Image


VINTERKUL, Kalup za čokoladu/marcipan, 9,90 kuna


Za čokoladne slastice, pak, potrebno je najprije zatvoriti obje strane kalupa i potom rastopljenu čokoladu ubaciti u kalup kroz rupu na dnu. Oko kalupa omotajte gumicu kako čokolada ne bi izašla vani. Nakon što se čokolada u potpunosti stvrdne, možete ukloniti gumicu i otvoriti kalup. Za čišćenje kalupa, nema straha. U njega možete uključiti i tate – kalup se može rastaviti i svi se njegovi dijelovi mogu oprati u perilici za suđe.   


3. Neka djeca izlože svoje kulinarske prvijence u prigodne posudice

Medenjake, snjegoviće od marcipana ili pak čokoladna božićna drvca – sve svoje uratke djeca mogu izložiti u prikladne posude u kojima neće samo lijepo izgledati, već će i održati svoju svježinu.

Image