Cantuccini
Svi koji su posjetili Italiju i Toskanu, sigurno pamte čuvene hrskave cantuccini kolačiće s bademima. Ta toskanska poslastica poznata je širom svijeta, jednostavna je za pripremu, a poslužuje se uz vino.
Sastojci:
300 g brašna
160 g šećera
125 g badema
3 jaja
60 g omekšanog maslaca
pola žličice vanilijina ekstrakta ili 2 vanilijina šećera
malo ribane limunove korice
1 žlica ruma (po želji)
1 prašak za pecivo
Priprema:
Sve sastojke staviti u jednu posudu te ih umijesiti ručno ili mikserom. Bademe nije potrebno usitniti jer će se kasnije rezati, a ni guliti jer koža badema daje dodatnu aromu po kojoj su keksi i poznati. Dobivenu smjesu koja je ljepljive teksture stavite na hlađenje pola sata. Na pobrašnjenom stolu smjesu podijelite na četiri dijela te svaki formirajte u duguljasti oblik poput malog kruha. Ako želite da vam keksi budu veći, smjesu podijelite u dvije štruce. Pecite na 180 °C oko 15 minuta, te zatim izvadite da se štruce ohlade. Ohlađene štruce oštrim nožem režite ukoso kako bi dobili oblik sličan brusketima. Narezane kekse vratite u pećnicu na 100 °C, te ih tako sušite deset minuta s jedne strane i desetak minuta s druge.