Umak bolonjez s cvjetačom i gljivama
Ne, ovo nije šala i ne moraš biti vegetarijanka kako bi te se svidjelo ovo jelo. Cvjetača i gljive stvaraju bogatstvo okusa i teksturu koja je potrebna za ovaj umak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci:
- 300 grama gljiva poput shitake illi šampinjona, ukloniti stabljike
- 1 srednja cvjetača, usitnjena na cvjetove
- maslinovo ulje
- 4 žlice neslanog maslaca
- 1 velika glavica luka, sitno nasjeckana
- 6 češnja češnjaka, tanko narezan
- 1/2 žličice crvene paprike (ljute)
- 1 žličica sitno nasjeckanog ružmarina
- ⅓ šalice koncentrata od rajčice
- sol
- 1 šalica naribanog parmezana
- sok od pola limuna
- 3 žlice sitno nasjeckanog peršina
- 450 grama rigatone tjestenine
Priprema:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Gljive očistiti i usitniti u blenderu ili sjeckalici. Cvjetaču očistiti i usitniti u blenderu ili sjeckalici dok komadići ne budu veličine riže.
- Zagrijati maslinovo ulje i dvije žlice maslaca u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Staviti gljive i povremeno miješati dok ne porumene, oko 4 do 6 minuta. Dodati luk i povremeno miješati dok ne postane mekan, pirjati oko 6 do 8 minuta. Dodati češnjak, crvenu papriku i ružmarin i pirjati oko 3 minute. Zatim dodati koncentrat od rajčice i pirjati oko 2 minute. A zatim cvjetaču i lagano pirjati oko 6 do 8 minuta. Posoliti i lagano pirjati na niskoj temperaturi.
- U međuvremenu skuhati tjesteninu, ali kuhati jednu minutu manje od uputa na pakiranju.
- Nakon što je tjestenina skuhana, ocijediti ju i staviti u umak. Dodati parmezan, dvije žlice maslaca i jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pojačati vatru na srednje jaku i povremeno miješati, sve dok se umak ne spoji s tjesteninom, oko 3 minute.
- Maknuti s vatre u umiješati peršin. Dodati još začina prema potrebi. Tjesteninu preliti sokom od limuna i servirati uz parmezan.