Ostane li vam nakon blagdanskih obroka ostataka hrane, pretvorite ih u nova jela. Neke ostatke, poput sarme možete držati u hladnjaku i podgrijavati još nekoliko dana, dok svima ne dosadi, a druge pak možete zamrznuti. Zamrznuti možete mnogo toga, od juhe do pečenke i kolača, ali nemojte stavljati u zamrzivač krumpir i jela od krumpira.
Evo nekoliko ideja za pripremu ostataka hrane:
Ostane li vam suhomesnatog mesa upotrijebite ga u složencima, mesnim okruglicama, zapecite s preljevom, dodajte povrću... a ne zaboravite ni fine krpice sa šunkom!
Kad vam ostane ribe, načinite polpete, paštetu ili razne složence. Mljevenom ribom možete nadjenuti tijesto ili povrće. Načinite slanu pitu ili slanu savijaču i za upotrebu ostataka idealnu gustu juhu od povrća i ribe, mesa i drugih jela.
Ostaci peradi upotrebljavaju se i kao da je meso svježe: za paprikaš, perkelt, te u složencima. Meso peradi možete samljeti (čak i s umakom ili "korom" od pohanja), te s dodacima vrhnja i začina evo nadjeva za palačinke ili savijače. Okruglice od mesa pripremaju se jednako bilo da je meso sirovo ili već jednom skuhano, prženo ili pečeno. Sameljite ga dvaput, dodajte začine, masnoću, senf ili vinjak i načinili ste ukusnu domaću paštetu. Nasjeckano meso iskoristite za rižoto, te razne umake uz tjesteninu. Uklopit će se i u hladetinu, baš kao i sve drugo.
Ostaci mesa: Piletinu poboljšajte dodacima začina i začinskog bilja, dodajući mažuran ili curry, govedinu paprom, vinom ili gljivama, teletinu umakom od tunjevine i tome slično. Od zgotovljenog mesa možete načiniti salatu dodajući kisele krastavce, tvrdo kuhana jaja i razno povrće. Sameljete li meso, načinite uobičajene odreske, nadjeve za savijaču i palačinke, te razno povrće (punjene krumpire naprimjer). Ne zaboravite ni musaku od krumpira, kelja, kupusa - dovoljno je meso nasjeckati i začiniti, pa slagati redove povrća i mesa. Zalijte smjesom vrhnja i jaja pa zapecite u pećnici. Omleti su kao stvoreni da posluže kao "omot" svim nasjeckanim slanim, pa čak i slatkim ostacima (i opet uz nove začine) jer svjež, sočan omlet daje onaj prvi dojam zalogaja.
Ostaci tjestenine i riže vrlo su prilagodljivi, pogotovo ako su samo skuhani, te malo zamašteni da se međusobno ne slijepe. Temelj su slanim, hranjivim salatama, a najjednostavnije ih je podgrijati u nekom umaku. A znate li barem tri umaka, od velike količine tijesta ili riže načinit ćete tri obroka, a da nikome ne dosade. Od riže načinite hrskave pržene okruglice (dodajte, dakako, jaje). Skuhanu tjesteninu podgrijte nad parom, primiješajte mekanu kajganu ili sir ili prženu dimljenu slaninu...
Višak sira medu prvim je kandidatima za smeće jer se vrlo brzo zasuši, promijeni boju, postane proziran, presvučen naslagom masnoće. Kao prvo, ostatak sira smjesta navlažite mlijekom, te dobro omotajte aluminijskom folijom pa čuvajte u hladnjaku ili zamrzivaču. Ako u hladnjaku sir ipak otvrdne i zasuši se, naribajte ga i dodavajte u gotovo sva jela kamo se stavlja naribani parmezan. Manje "uništen" tvrdi sir narežite na ploške i ispohajte - to je prava poslastica. Od mekog sira raznim dodacima načinite premaz za kruh. Gotovo sve vrste sira možete dodavati omletu, a tvrdi sir narezan na kockice dobrodošao je u svaku svježu, hranjivu salatu.
Višak povrća i voća najjednostavnije je preobraziti. Povrće usitnite i pretvorite u krem-juhu, narezano iskoristite za složence ili guste juhe. Od preostalog voća načinite napitak, kolač, kompot ili dodatak drugim jelima. Mikserom usitnjeno voće - evo samo jedne ideje - postaje umak, te ga prelijte preko već malo zasušenih kolača. Dobiti će nov okus i svježinu.
Stari kruh vrlo je čest ostatak. Ukoliko je posrijedi još razmjerno suh kruh, tanko ga narežite, te umočite u jaje i ispržite za večeru. Dakako, zamrznut ćete i bez odmrzavanja ujutro popržiti, te namazati pekmezom za izvrstan zajutrak. Od kruha pripremite složence - od slanoga slane, a od mliječnoga slatke.
Suhe kolače i kekse upotrijebite za šarlote (složence od kreme ili pudinga s keksima koje navlažite) ili, naprotiv, sameljite ili stucajte.