Jaja su jedna od najosnovnijih namirnica u gotovo svim kuhinjama svijeta, a ljudi već godina konzumiraju jaja kao dio zdrave i uravnotežene prehrane znajući za njihova izvrsna nutritivna svojstva. Iako ih nije preporučljivo konzumirati svakoga dana, jaja su zdrava namirnica koja uvelike može pospješiti pravilno funkcioniranje našeg organizma.
Jaja su hranjiva, a istovremeno niskokalorična. 100 grama kuhanih jaja iznosi samo 155 kalorija, a obiluje mineralima i vitaminima. Jedan od nutrijentata kojima su jaja bogata je i kolin, nedovoljno poznat nutrijent odgovoran za uspješno funkcioniranje našeg mozga. Kolin naime služi za izgradnju membrana ćelija i za proizvodnju molekula koje šalju poruke u mozgu, a pospješuje i pamćenje.
Jaja sadrže i mnogo vitamina A koji štiti zdravlje očiju i vid, a puna su i kvalitetnih proiteina. Jedno jaje sadrži oko 6 grama proteina, što je oko 10 posto preporučene dnevne vrijednosti. Uz to, jaja su i vrlo zasitna hrana koja će vas dugo držati sitima, pa ćete sveukupno konzumirati manje kalorija u danu. Ako pojedete jedno jaje umjesto peciva za doručak osjećat ćete sitost i do 30 posto dulje.
S obzirom na to, odlučili smo vam ponuditi pet zanimljivih recepata za doručak na bazi jaja.
Oblačići od jaja
Odvojite dva bjelanjka od dva žutanjka. Bjelanjke izmutite i dodajte im sol i papar te žlicom oblikujte na limu za pečenje u malene jastučiće. U sredini bjelanjaka sa žlicom udubite mjesto za žutanjak. Stavite peći bjelanjke na 230 stupnjeva 8 do 10 minuta, nakon čega ih izvadite i u mjesto namijenjeno žumanjcima izlijte prethodno odvojene žumanjke. Pecite na 230 stupnjeva još tri minute. Poslužite na kruhu s dodatkom svježeg vlasca ili mladog luka.
Sastojci:
- 2 jaja
- Sol
- Papar
- Vlasac/Mladi luk
Benedict jaja u kalupu
Uzmite kalup za pečenje muffina te ga dobro namastite. U svaki kalupčić stavite komad šunke, a na tu šunku razbijte jaje. Kalup prekrijte aluminijskom folijom i stavite peći na 175 stupnjeva na 8 do 10 minuta. Za to vrijeme stavite na pari kuhati tri žumanjka, koja ste prethodno popaprili i posolili. Cijelo vrijeme dok se žumanjci kuhaju ih lagano miješajte pjenjačom. Nakon 2 minute počnite dodavati pola čaše rastopljenog maslaca i cijelo vrijeme miješajte. Na kraju skinite s pare i dodajte 4 žlice limunovog soka. Izvadite iz pećnice šunku i jaja koja ste stavili peći te preko njih izlijte umak od žumanjaka, maslaca i limuna koji ste skuhali. Poslužite uz salatu i kruh.
Sastojci:
- Jaja
- Šunka
- Limun
- Maslac
Lisnato tijesto s jajima i slaninom
Umutite osam jaja sa soli, paprom i češnjakom u prahu te napravite klasičnu kajganu. Narežite jedno pakiranje lisnatog tijesta na tri dijela, te svaki podijelite u zasebne listiće koje ste narezali na trakice. Napravite pletenice od lisnatog tijesta. Na tako složeno lisnato tijesto stavite jedan listić narezane slanine i na njega jednu žlicu kajgane. Na to stavite još jednan listić izrezanog pravokutnog lisnatog tijesta i stavite peći na 190 stupnjeva na 35 minuta.
Sastojci:
- 8 jaja
- sol
- papar
- češnjak u prahu
- slanina
- lisnato tijesto
- maslac
Slani muffini od jaja
Naribajte krumpir i pomiješajte ga s naribanim cheddar sirom, soli, paprom i maslinovim uljem. Mješavinu utisnite u namašćeni kalup za muffine i stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva 20 minuta. Izvadite ih pećnice i na već lagano pečene popečke od sira i krumpira dodajte sir, sol i još sira te stavite na 180 stupnjeva peći jš 13 do 15 minuta. Izvadite vaše slane muffine i poslužite ih uz salatu.
Sastojci:
- Krumpir
- Sir
- Jaja
- Sol
- Papar
Složenac od jaja
Pomiješajte naribani krumpir, sol. papar i slatku papriku. Popržite krumpir u tavi, ali tako da napravite kalup od krumpira, tj. utisnite krumpir u dno i rubove tave. Dok se to peče, ispržite slaninu. Umutite šest jaja, dodajte narezanu poprženu slaninu, sol, papar, malo mlijeka i cheddar sir te dobro sve izmiješajte. U tavu u kojoj ste pekli popečak od krumpira izlijte smjesu od jaja i slanine te još sve zapecite u pećnici 20 minuta na 175 stupnjeva. Izvadite i režite kao tortu.
Sastojci:
- Krumpir
- Šest jaja
- Sir
- Slanina
- Malo mlijeka
- Sol
- Papar
- Paprika