Podcijenjeni, a zdravi

9 razloga zašto bi češće trebala jesti inćune

Tek nekoliko inćuna dovoljno je za dodavanje okusa umacima, salatama, sendvičima, tjestenini ili pizzi, a također donose brojne zdravstvene prednosti u obliku esencijalnih masnih kiselina, proteina i drugih hranjivih tvari

pexels-alleksana-6399824.jpg
Foto: Pexels

Bogati su omega-3-masnim kiselinama

Inćuni mogu biti bogati omega-3 masnim kiselinama, vrstom vitalnih masnih kiselina, koje mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i kognitivnih problema. Istraživanje objavljeno u časopisu Advances in Nutrition Journal navodi da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u gubitku i održavanju težine, jačanju imuniteta i održavanju zdravlja očiju, između ostalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne postoji posebno ograničenje dnevne potrošnje omega 3 masnih kiselina, međutim, prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, najmanje 250-500 miligrama kombinirane EPA i DHA, dvije glavne komponente omega-3 masnih kiselina, može se konzumirati svakodnevno. Američko udruženje za srce također savjetuje da uključiš dvije porcije masne ribe, poput inćuna, svaki tjedan ili uzimaš dodatke u obliku ribljeg ulja kao zamjenu kako bi zadovoljila svoje potrebe za omega-3 masnim kiselinama.

Za inćune se kaže da su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, a svakih 60 grama inćuna daje gotovo 951 miligram ključnih masnih kiselina. To znači da je dovoljno pojesti jednu konzervu inćuna kako bi zadovoljila svoje tjedne prehrambene potrebe za omega-3 masnim kiselinama.

Image
Foto: Pexels
2/11