
9 razloga zašto bi češće trebala jesti inćune

Mala riba, veliki okus. S ovim riječima mogle bismo opisati inćune, koji su široko dostupni, pristupačni za džep i uvijek praktični za imati u smočnici. Toliko su intenzivni da mogu gotovo u trenu podići bilo koju hranu kojoj se dodaju - bilo da su to pizze, sendviči, umaci za tjesteninu ili salate. Međutim, ne dijele svi isto mišljenje, ponajviše zahvaljujući njihovom snažnom, intenzivnom i oštrom okusu, zbog čega su mnogima neukusni i neprivlačni.
Prava šteta, jer ove male srebrne ribice dolaze s mnoštvom zdravstvenih prednosti koje uključuju njihov potencijal da smanje rizik od kardiovaskularnih problema i održavaju zdravlje srca, kosti i zubi, te među ostalim pomažu u gubitku težine. Također mogu biti bogate omega-3-masnim kiselinama, proteinima i raznim hranjivim tvarima, što ih čini itekako korisnima za zdravlje.
Upravo zato je, bez obzira jesu li ti prvi izbor ili ne, preporučljivo uključiti ih u svoju prehranu, ali kao i sve drugo - umjereno, jer mogu imati i potencijalne nuspojave ukoliko s njima pretjeraš. U nastavku stoga provjeri nekoliko razloga zašto bi trebala češće jesti inćune, ali i koji su njihovi nedostaci.
Bogati su omega-3-masnim kiselinama
Inćuni mogu biti bogati omega-3 masnim kiselinama, vrstom vitalnih masnih kiselina, koje mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i kognitivnih problema. Istraživanje objavljeno u časopisu
Ne postoji posebno ograničenje dnevne potrošnje omega 3 masnih kiselina, međutim, prema
Za inćune se kaže da su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, a svakih 60 grama inćuna daje gotovo 951 miligram ključnih masnih kiselina. To znači da je dovoljno pojesti jednu konzervu inćuna kako bi zadovoljila svoje tjedne prehrambene potrebe za omega-3 masnim kiselinama.
Mogu poboljšati zdravlje srca
U izvješću iz 2013. objavljenom u
Mogu također pomoći u smanjenju rizika od ateroskleroze, srčanih i moždanih udara, te mogu sadržavati niacin i selen, koji pomažu u smanjenju rizika od koronarnih srčanih bolesti.
Bogati su proteinima
Prema studiji objavljenoj u časopisu
Mogu pomoći u njezi kože
Dodavanje inćuna kao redovite namirnice tvoje prehrane može pomoći u održavanju zdrave kože, kao i u sprječavanju izbijanja bora povezanih s preranim starenjem. Oni također mogu pomoći u zaštiti od opeklina od sunca.
Razlog za ovu dobrobit su ponovno omega-3 masne kiseline koje su prisutne u inćunima. Studija iz 2011. objavljena u časopisu
Mogu pomoći u gubitku težine
Inćuni su vrsta morske ribe koja može imati značajne količine proteina i malo kalorija, što ih čini idealnim za osobe koje pokušavaju smršavjeti. Izvješće objavljeno u
Mogu poboljšati zdravlje kostiju
Vitamini, proteini i minerali koji se nalaze u inćunima mogu pružiti mnoge zdravstvene prednosti, uključujući pomoć u izgradnji jakih kostiju i sprječavanju osteoporoze i drugih stanja kostiju. Kalcij i vitamin A koji se nalaze u inćunima također mogu pomoći u borbi protiv propadanja kostiju. Kalcij je također sastavni dio zaštite zuba od slabljenja i održavanju čvrstih zubi.
Mogu pomoći u obnavljanju tkiva i stanica
Odavno je poznato da inćuni bogati proteinima pogoduju funkcioniranju i učinkovitosti staničnog metabolizma te obnavljanju i ponovnom rastu vezivnog tkiva. Hrana s visokim sadržajem proteina također može pomoći u poticanju mršavljenja, održavanju razine šećera u krvi, kao i izgradnji kostiju, mišića, hrskavice i tkiva. Općenito, inćuni mogu biti veliki poticaj sposobnosti tvog tijela da se samo liječi.
Mogu poboljšati zdravlje očiju
Inćuni mogu biti bogati vitaminom A, koji poboljšava zdravlje očiju. Izvješće o istraživanju objavljenom u International
Bogati su željezom
Inćuni mogu biti bogati željezom. Prema
Potencijalne nuspojave inćuna
Anisakijaza: Ova bolest je parazitska infekcija uzrokovana jedenjem sirovih morskih plodova. Simptomi mogu uključivati mučninu, povraćanje, proljev ili grčeve u trbuhu. Zato je preporučljivo ribu prije kuhanja i konzumiranja dobro oprati i očistiti.
Visok krvni tlak: Studija objavljena u časopisu Journal of Food Safety pokazala je da soljenje ili mariniranje inćuna deaktivira ili ubija bakterije. S druge strane, konzervirani inćuni imaju visoku razinu natrija i prekomjerni unos može povisiti krvni tlak uzrokujući bolesti srca.
Neurotoksin: Domoična kiselina koja se nakuplja u crijevima inćuna opasan je neurotoksin. Dakle, unos cijelih inćuna može uzrokovati amnezičko trovanje, oblik trovanja školjkašima.

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
