Mala riba, veliki okus. S ovim riječima mogle bismo opisati inćune, koji su široko dostupni, pristupačni za džep i uvijek praktični za imati u smočnici. Toliko su intenzivni da mogu gotovo u trenu podići bilo koju hranu kojoj se dodaju - bilo da su to pizze, sendviči, umaci za tjesteninu ili salate. Međutim, ne dijele svi isto mišljenje, ponajviše zahvaljujući njihovom snažnom, intenzivnom i oštrom okusu, zbog čega su mnogima neukusni i neprivlačni.
Prava šteta, jer ove male srebrne ribice dolaze s mnoštvom zdravstvenih prednosti koje uključuju njihov potencijal da smanje rizik od kardiovaskularnih problema i održavaju zdravlje srca, kosti i zubi, te među ostalim pomažu u gubitku težine. Također mogu biti bogate omega-3-masnim kiselinama, proteinima i raznim hranjivim tvarima, što ih čini itekako korisnima za zdravlje.
Upravo zato je, bez obzira jesu li ti prvi izbor ili ne, preporučljivo uključiti ih u svoju prehranu, ali kao i sve drugo - umjereno, jer mogu imati i potencijalne nuspojave ukoliko s njima pretjeraš. U nastavku stoga provjeri nekoliko razloga zašto bi trebala češće jesti inćune, ali i koji su njihovi nedostaci.