Prava gozba

Stiže jesen, a mi imamo recepte za tri zdrava i jednostavna jesenska jela

Tržnice u ovo doba obiluju povrćem jarkih, toplih boja koje kao da zove da ga odneseš kući i pripremiš u svojoj kuhinji

olivie-strauss-A8LX7Y0AEEQ-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Juha od bundeve

Sastojci za dvije osobe

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • suncokretovo ulje
  • jedan luk
  • dva režnja češnjaka
  • jedna mrkva
  • 250-300 grama narezane butternut bundeve
  • 600 mililitara povrtnog temeljca
  • muškatni orah
  • sol, papar, kurkuma
  • svježi origano ili timijan
  • bučino ulje

Postupak
Bundevu prereži na pola, žlicom izvadi sjemenke i oguli nožem koru pa meso izreži na kockice. Luk nareži na sitno i dinstaj na ulju dok ne postane slatkast pa dodaj narezani češnjak, kockice bundeve i kolutiće mrkve. Posoli i popapri, dodaj na vrh žličice kurkume pa dinstaj na laganoj vatri desetak minuta, a onda ulij temeljac i pusti da kuha otprilike pola sata, dok se povrće ne skuha. Dodaj nekoliko listića origana i naribaj malo muškatnog oraščića te juhu izradi štapnim mikserom. Pri serviranju pokapaj nekoliko kapi bučinog ulja u tanjur s juhom. Voliš li ljuto, slobodno gustoj juhi od bundeve dodaj malo kajenskog papra.

3/4