Juha od bundeve
Sastojci za dvije osobe
- suncokretovo ulje
- jedan luk
- dva režnja češnjaka
- jedna mrkva
- 250-300 grama narezane butternut bundeve
- 600 mililitara povrtnog temeljca
- muškatni orah
- sol, papar, kurkuma
- svježi origano ili timijan
- bučino ulje
Postupak
Bundevu prereži na pola, žlicom izvadi sjemenke i oguli nožem koru pa meso izreži na kockice. Luk nareži na sitno i dinstaj na ulju dok ne postane slatkast pa dodaj narezani češnjak, kockice bundeve i kolutiće mrkve. Posoli i popapri, dodaj na vrh žličice kurkume pa dinstaj na laganoj vatri desetak minuta, a onda ulij temeljac i pusti da kuha otprilike pola sata, dok se povrće ne skuha. Dodaj nekoliko listića origana i naribaj malo muškatnog oraščića te juhu izradi štapnim mikserom. Pri serviranju pokapaj nekoliko kapi bučinog ulja u tanjur s juhom. Voliš li ljuto, slobodno gustoj juhi od bundeve dodaj malo kajenskog papra.