Rižoto od cikle
Sastojci za dvije osobe:
- šalica riže (200 grama)
- tri - četiri manje cikle
- litra povrtnog ili pilećeg temeljca
- jedan luk
- dva režnja češnjaka
- jedan decilitar bijelog vina
- malo maslaca (20-ak grama)
- maslinovo ulje
- papar i sol
- svježi origani
- limun
Postupak:
Ciklu skuhaj te ju oguli nakon što se malo ohladi i nareži na sitne komadiće, izgnječi ili usitni u blenderu. Temeljac stavi da zakuha.
Luk usitni i dinstaj na maslinovom ulju pa dodaj narezani češnjak, a potom i rižu koju ćeš podliti vinom kada počne "cvrčati", odnosno kada postane staklasta. Kada vino ispari, podlijevaj rižoto kipućim temeljcem i pazi da ne zagori. Posoli ga i popapri te dodaj listiće origana i kuhaj jedno 20-ak minuta dok se riža ne skuha. Sada u njega umiješaj ciklu i pokapaj sokom polovice limuna te dodaj maslac i žustro miješaj te makni s vatre i poklopljeno ostavi još koju minutu. Po želji možeš dodati i malo parmezana.