Audrey Hepburn se za svog života našla u mnogim ulogama: bila je glumica, plesačica, filantrop i velika humanitarka. Uloga kuharice nije bila jedna od njih, ali svakako bi trebala biti, budući da je poznata glumica bila ujedno i pravi gurman.
Njezin dugogodišnji partner, Robert Wolders, rekao je kako je prehrana Audrey Hepburn bila jednostavna, ali i zdrava. Većinom je za doručak jela cjelozrnati kruh s džemom, za ručak meso ili tjesteninu, a za večeru pileću juhu s povrćem.
U knjizi Audrey Hepburn, An Elegant Spirit, njezin sin Sean Hepburn Ferrer opisuje kako je njegova majka obožavala ugljikohidrate Njezino omiljeno jelo bili su špageti u umaku od rajčice, poznatije kao , a toliko ih je voljela da se to jelo na njezinom meniju našlo svaki tjedan.
Pronašle smo i njezin recept za ovo legendarno jelo, a sada ga možeš isprobati i ti.
Sastojci:
- jedan mali luk narezan na kockice
- dva češnja nasjeckanog češnjaka
- dvije mrkve narezane na kockice
- dvije stabljike celera narezanog na kockice
- dvije konzerve oguljenih rajčica
- svježi bosiljak
- dvije žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 450 g špageta
- malo soli
- svježe ribani parmezan
(Foto: Unsplash)
Postupak:
1. U velikom loncupomiješaj luk, češnjak, mrkvu, celer i rajčicu i prži na ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Uzmi polovicu bosiljka, ukloni listove sa stabljika i dodaj ih u lonac. Kuhaj na laganoj vatri 45 minuta, povremeno miješajući i razdvajajući veće rajčice dok se kuhaju.
2. Dok umak vrije, napuni još jedan veliki lonac s litrom vode i polako ju zagrij. Uzmi preostali bosiljak i listove škarama izreži na male komade.
3. Nakon 45 minuta ili kada povrće omekša, isključi vatru i ostavi umak da odstoji 15 minuta.
4. Dok se umak kuha, drugi lonac napuni s vodom i zasoli po želji. Kada voda zakipi ubaci špagete i kuhaj ih dok ne postanu al dente - ni pretvrdi ni prekuhani.
5. Probaj umak i po želji ga dodatno začini. Tjesteninu posluži uz umak i posipaj ih ribanim parmezanom i preostalim svježe izrezanim listovima bosiljka.