Iako je ovogodišnja jesen na vrata došla pod krinkom kasnog ljeta, uskoro nam dolazi pravo, hladno jesensko vrijeme. Kako bi unijela boju, radost i toplinu u svoj dom, ali i trbuščić, potrebni su ti najbolji jesenski deserti.
Ovi kolači i torte će zagrijati tvoje promrzle prstiće dok ih budeš radila, i tvoj želudac dok ih budeš jela. Začini svoju tmurnu nedjelju popodne ovim finim i zanimljivim receptima kojima ćeš oduševiti ukućane.
1. Kolač dva po dva
Želiš napraviti fini kolač, no nemaš dovoljno sastojaka, a stvarno ti je mrsko otići u trgovinu? Bez brige, pronašle smo ukusno rješenje!
Za pripremu ti je potrebno - 2 jaja
200 g šećera
200 ml ulja
200 ml mlijeka
200 g mljevenih oraha
200 g Pšenične krupice
200 g Oštrog brašna
2 naribane jabuke
1 Prašak za pecivo
1 Vanilin šećer
malo ruma
50 g Džema marelica
50 g nasjeckanih oraha
Priprema - 1. U odgovarajućoj zdjeli pjenasto izmiješaj jaja, šećer i vanilin šećer. Dodaj ulje, mlijeko, orahe, gris i brašno koje si pomiješala s praškom za pecivo.
2.Na kraju umiješaj naribane jabuke i rum pa smjesu izlij u namašćen i pobrašnjen lim (veličine 20×35 cm).
3.Pripremljenu smjesu peci u pećnici zagrijanoj na 190°C 30 do 35 minuta.
4.Pečeni kolač premažite džemom od marelica i pospite nasjeckanim orasima.
2. Jesenski listići
Ovaj fini i jednostavni kolač će u tebi probuditi pravi jesenski duh.
Za pripremu ti je potrebno - Za biskvit:
3 jaja
1 dl smeđeg šećera
1 dl maka u zrnu
1 neprskani limun (korica)
100 g maslaca
1,1 dl mekog kukuruznog brašna
1 žličica sode bikarbone (razom puna)
Za nadjev:
5 jabuka
5-6 žlica smeđeg šećera
25 g maslaca
limunov sok
malo cimeta
malo kardamoma
za posipanje šećer u prahu (ovdje smeđi)
Priprema - 1.Prosij brašno sa sodom bikarbonom. Na laganoj vatri otopi maslac. Razdvoji bjelanjke od žutanjaka.
2.Pjenasto izmiješaj žutanjke s pola šećera. Dodaj mak i sitno naribanu koricu limuna pa dobro izmiješaj. Potom naizmjence umiješaj prohlađen maslac i brašno sa sodom bikarbonom.
3.Od bjelanjaka i preostale polovice šećera istuci čvrst snijeg (šaum). Umiješaj 1/4-1/3 u tijesto da ga razmekšaš pa pažljivo dodaj ostatak i lagano izmiješaj.
4.Izlij smjesu u kalup promjera 20 cm, na dno kojeg si prethodno stavila papir za pečenje. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 30ak min na 180° C. Prohlađen biskvit izvadi na rešetku da se ohladi.
5.Za to vrijeme pripremi nadjev. Očisti jabuke i nasjeckaj ih na listiće te nakapajte limunovim sokom. Nemoj ih guliti jer će pektin iz kore zgusnuti nadjev
6.Na zagrijanom maslacu uz miješanje proprži 4 žlice šećera dok se ne počne karamelizirati – zbog maslaca to neće izgledati kao klasično karameliziranje, ali vidjet ćeš laganu promjenu boje i stvaranje grumenčića. Dodaj jabuke s limunovim sokom, začini po želji te pirjaj na srednjoj vatri dok jabuke ne omekšaju, a višak tekućine ne ispari (15ak min). Ako je potrebno, tijekom pirjanja dodaj još šećera
Nadjev malo prohladi pa izmiksajte štapnim mikserom. Ohladi uz povremeno miješanje.
7. Ohlađen biskvit prereži na dvije kore. Donju stavite u kalup, premažite nadjevom i pokrijte drugom korom. Ostavi da se dobro poveže (najbolje preko noći).
8. Ukrasi po želji
3. Torta od kestena
Ovaj veseli vjesnik jeseni se pojavljuje u raznim oblicima i ukusnim kombinacijama, a mi ti donosimo naš favorit - Čokoladnu kesten tortu
Za pripremu ti je potrebno - Za tijesto:
70 g maslaca
150 g šećera
5 jaja
70 g Oštrog brašna
½ žličice Praška za pecivo
30 g krušnih mrvica
100 g čokolade
Za kremu:
350 g pirea od kestena
50 g šećera u prahu
1 vrećica Vanilin šećera
rum
3-4 žlice mljevenih oraha
6 listova želatine
400 ml slatkog vrhnja
Za glazuru:
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
100 g čokolade
80 g maslaca ili margarina
Priprema - 1. Maslac pjenasto izmiješaj sa šećerom, a zatim umiješaj žumanjke. Potom postupno umiješaj brašno, u koje si dodala prašak za pecivo.
2. Dodaj krušne mrvice, omekšalu čokoladu i na kraju lagano čvrsti snijeg od bjelanjaka.
3.Usipaj smjesu u namašćen i krušnim mrvicama posuti kalup za tortu i peci na temperaturi od 180°C oko 30 minuta.
4. Ohlađenu tortu prereži na tri jednaka lista. Jedan list poprskaj s malo mlijeka, premaži ga polovicom kreme, gore položi drugi list i postupak ponovi.
5.Priprema kreme: u kesten pire umiješaj šećer, vanilin šećer, rum i orahe. Želatinu pripremi po uputi i ohladi, pa ju umiješaj u tučeno slatko vrhnje. Nakon toga, vrhnje sa želatinom umiješaj u smjesu od kestena.
6.Priprema glazure: vodu, šećer i čokoladu rastopi na niskoj temperaturi ili na pari u glatku smjesu, i u još vruću postupno umiješaj listiće maslaca.