Idealna za slatki početak tjedna: Prhka pita od sira kakvu su bake nekoć radile

Hrskavo prhko tijesto, fini bogati nadjev i slatkoća koja izbija iz svakog griza – idealno zar ne? Pronašle smo jedan recept za pitu koji nas neodoljivo podsjeća na djetinjstvo , a koji je jednostavno pripremiti čak i onima koji nemaju puno slastičarskog iskustva

Idealna za slatki početak tjedna: Prhka pita od sira kakvu su bake nekoć radile

Američke pite od jabuka ili pak naše tradicionalne pite od prhkog tijesta, volimo obje varijante, no samo nas jedna vraća u djetinjstvo. Naravno, radi se o tradicionalno složenoj piti od sira ili jabuka, koju su naše bake svakog vikenda stavljale na blagovaonski stol. Jednostavne, sočne i iznimno ukusne, ove su slasne pite obilježile živote mnogih, a mi se pitamo zašto ih češće ne pravimo kada ih toliko volimo. 

Kako bismo te potakle da se odvažiš i svoju kuhinju zamirišeš neodoljivim mirisom prhkog tijesta i kreme od sira, pronašle smo jednostavan, vrlo bazičan recept za odličnu slatku pitu od sira koja neće razočarati ni tebe ni tvoje ukućane. 


Sastojci za prhko tijesto: 

  • 35 dag brašna
  • 10 dag šećera
  • 1 margarin
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 4 žumanjka
  • 1 vanilin šećer
  • pola korice limuna

Sastojci za filu: 

  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 4 bjelanjka
  • 20 dag šećera u prahu

Postupak:

Pomiješaj sve sastojke te umijesi prhko tijesto, a zatim ga ostavi da odstoji 15 minuta. Podijeli tijesto na dva dijela, a zatim uzmi jednu lopticu i razvaljaj ju na veličinu tepsije. Zatim izmuti 4 bjelanjka i 20 dag mljevenog šećera u čvrsti snijeg te dodaj smjesi sir. Filom premaži donju koru, a zatim razvaljaj i drugu lopticu tijesta i stavi ju na fil. Izbockaj vilicom gornju koru da se ne diže pri pečenju. Kolač peci na 180 stupnjeva oko 20 minuta, a kada se ohladi ga posipaj mljevenim šećerom.