Američke pite od jabuka ili pak naše tradicionalne pite od prhkog tijesta, volimo obje varijante, no samo nas jedna vraća u djetinjstvo. Naravno, radi se o tradicionalno složenoj piti od sira ili jabuka, koju su naše bake svakog vikenda stavljale na blagovaonski stol. Jednostavne, sočne i iznimno ukusne, ove su slasne pite obilježile živote mnogih, a mi se pitamo zašto ih češće ne pravimo kada ih toliko volimo.
Kako bismo te potakle da se odvažiš i svoju kuhinju zamirišeš neodoljivim mirisom prhkog tijesta i kreme od sira, pronašle smo jednostavan, vrlo bazičan recept za odličnu slatku pitu od sira koja neće razočarati ni tebe ni tvoje ukućane.
Sastojci za prhko tijesto:
- 35 dag brašna
- 10 dag šećera
- 1 margarin
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 4 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- pola korice limuna
Sastojci za filu:
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 4 bjelanjka
- 20 dag šećera u prahu
Postupak:
Pomiješaj sve sastojke te umijesi prhko tijesto, a zatim ga ostavi da odstoji 15 minuta. Podijeli tijesto na dva dijela, a zatim uzmi jednu lopticu i razvaljaj ju na veličinu tepsije. Zatim izmuti 4 bjelanjka i 20 dag mljevenog šećera u čvrsti snijeg te dodaj smjesi sir. Filom premaži donju koru, a zatim razvaljaj i drugu lopticu tijesta i stavi ju na fil. Izbockaj vilicom gornju koru da se ne diže pri pečenju. Kolač peci na 180 stupnjeva oko 20 minuta, a kada se ohladi ga posipaj mljevenim šećerom.