Idealna za slatki početak tjedna: Prhka pita od sira kakvu su bake nekoć radile

Hrskavo prhko tijesto, fini bogati nadjev i slatkoća koja izbija iz svakog griza – idealno zar ne? Pronašle smo jedan recept za pitu koji nas neodoljivo podsjeća na djetinjstvo , a koji je jednostavno pripremiti čak i onima koji nemaju puno slastičarskog iskustva

Idealna za slatki početak tjedna: Prhka pita od sira kakvu su bake nekoć radile
Play logo

Američke pite od jabuka ili pak naše tradicionalne pite od prhkog tijesta, volimo obje varijante, no samo nas jedna vraća u djetinjstvo. Naravno, radi se o tradicionalno složenoj piti od sira ili jabuka, koju su naše bake svakog vikenda stavljale na blagovaonski stol. Jednostavne, sočne i iznimno ukusne, ove su slasne pite obilježile živote mnogih, a mi se pitamo zašto ih češće ne pravimo kada ih toliko volimo. 

Kako bismo te potakle da se odvažiš i svoju kuhinju zamirišeš neodoljivim mirisom prhkog tijesta i kreme od sira, pronašle smo jednostavan, vrlo bazičan recept za odličnu slatku pitu od sira koja neće razočarati ni tebe ni tvoje ukućane. 

Play logo


Sastojci za prhko tijesto: 

  • 35 dag brašna
  • 10 dag šećera
  • 1 margarin
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 4 žumanjka
  • 1 vanilin šećer
  • pola korice limuna

Sastojci za filu: 

Play logo
  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 4 bjelanjka
  • 20 dag šećera u prahu

Postupak:

Pomiješaj sve sastojke te umijesi prhko tijesto, a zatim ga ostavi da odstoji 15 minuta. Podijeli tijesto na dva dijela, a zatim uzmi jednu lopticu i razvaljaj ju na veličinu tepsije. Zatim izmuti 4 bjelanjka i 20 dag mljevenog šećera u čvrsti snijeg te dodaj smjesi sir. Filom premaži donju koru, a zatim razvaljaj i drugu lopticu tijesta i stavi ju na fil. Izbockaj vilicom gornju koru da se ne diže pri pečenju. Kolač peci na 180 stupnjeva oko 20 minuta, a kada se ohladi ga posipaj mljevenim šećerom. 

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.