Gastro
Gastro

Hobotnica - specijalitet dalmatinske kuhinje

Hobotnica - specijalitet dalmatinske kuhinje
Na salatu ili u pećnici s krumpirom - kako god, za prste je polizat'

Kuhana, pečena, pržena, a može i sušena, što je ipak samo još gastronomska tradicija nekih naših otoka, hobotnica svakako pripada među specijalitete koji se ne kušaju (pre)često, ali uvijek s istim guštom. Taj osebujni stanovnik morskoga dna, poznat po prilagođavanju boji okoline, ujedno je i izvrstan izvor minerala, primjerice, selena i magnezija, te vitaminima B kompleksa. Hobotnicu se može nabaviti svježu, koju je najbolje očistiti i pripremiti isti dan ili smrznutu. Može se pripremati na razne načine. Salata od hobotnice tako može biti glavno jelo ili predjelo, a hobotnica ispod peke ili pečena s krumpirima također je specijalitet kakvom se ne može odoljeti. 

Salata od hobotnice Sastojci:oko 1,5 kg hobotnicesoli i papra po želji4-5 češnja češnjakavezica peršina0,5 dl maslinova ulja0,5 dl vinskog octa Priprema:Hobotnicu kuhati u posudi s dosta vode, poklopljenu na najjačoj temperaturi. Kad zakuha, temperaturu smanjiti na pola i nastaviti kuhati dok hobotnica ne omekša. Hobotnici treba najmanje sat vremena kuhanja. Nakon toga ju procijediti, s hobotnice skinuti sluzavu kožu  i narezati na komadiće. Začinimo češnjakom izrezanim na ploškice, sitno sjeckanim peršinom, te prelijemo vinskim octom i maslinovim uljem, Posolimo, popaprimo i  dobro izmiješamo. Kod soljenja treba biti pažljiv jer je svježa hobotnica sama po sebi slana. Dobro bi bilo ostaviti salatu da odstoji koji sat u hladnjaku. Pečena hobotnica s krumpirima Sastojci :1,5 kg hobotnicesoli i papra po želji 1 dl maslinova ulja80 dkg krumpira 1 vezica peršina3 češnja češnjaka Priprema:Hobotnicu očistimo, i operemo pod hladnom vodom. Osušimo ju ubrusom, posolimo, popaprimo i nauljimo. Pečemo u pećnici na temperaturi od 180 C. Dodamo nauljeni i posoljeni krumpir koji pečemo ovisno o veličini 40 do 70 minuta. Kad omekša hobotnica, a krumpir dobije žutu boju, jelo je pri kraju. Dodamo narezani peršin i češnjak. Kad je gotovo, sve zajedno začinimo.   

(M.G.)