Hladne juhe za vruće dane: Imamo tri recepta koja će te osvojiti (i osvježiti)

Hladna juha možda zvuči kao oksimoron, ali kad su u pitanju osvježavajuće, jednostavne i ukusne opcije poput ovih - radi se o savršenom ljetnom konceptu

Hladne juhe za vruće dane: Imamo tri recepta koja će te osvojiti (i osvježiti)

Kada razmišljaš o juhi, vjerojatno zamišljaš tanjur tople ili čak vruće tekućine koji ti nije ni najmanje privlačan tijekom ovih ljetnih dana i već dovoljno visokih temperatura oko tebe.

Image
Svjetski dan tjestenine

Che pasta! Tri recepta s tjesteninom gotova za 15 minuta ili manje

Tebi je vruće, ali to ne znači da mora biti i tvojoj juhi

U juhama možeš uživati tijekom cijele godine, a ljeti izaberi one hladne juhe na bazi sezonskog povrća - zdrave, ukusne, bogate i osvježavajuće. Osim toga, brzo su gotove, iznimno su hranjive i najbolji dio? Ne uključuju kuhanje. Sve što ti treba je blaženi blender. Naše hladne favorite na žlicu provjeri u nastavku.

Juha od avokada i svježeg krastavca

Priprema:

1. Nareži krastavac na pola, zatim svaku polovicu nareži još na pola i nasjeckaj male kockice krastavca veličine cca 2 cm. 

2. Odstrani košticu iz avokada i pomoću žličice izvadi meso avokada. 

3. U blender dodaj nasjeckani krastavac, avokado, nasjeckani češnjak, kumin, kopar, vodu i limunov sok te izblendaj dok ne dobiješ kremastu smjesu. Po želji dodaj još vode. Na kraju dodaj i malo soli i papra te posluži s malo maslinovog ulja i svježeg kopra po želji. 


Sastojci (za 1 veću ili dvije manje porcije):

  • 120 ml vode
  • 1 avokado
  • 1 veliki svježi krastavac
  • 1 žličica kumina
  • pola žličice kopra
  • 1 režanj češnjaka
  • limunov sok (od pola limuna)
  • sol, papar, maslinovo ulje po želji

Gazpacho


Priprema:

1. U blenderu izblendaj maslinovo ulje i ocat. Dodaj sol, papr i kumin, a zatim dodaj nasjeckano povrće (rajčica, krastavac, paprika, luk i češnjak te bosiljak. Blendaj dok ne postigneš željenu konzistenciju. Juha bi trebala biti gusta, ali ako želiš, možeš dodati malo vode.

2. Posluži juhu na sobnoj temperaturi ili je dodatno ohladi te na kraju poprskaj malo maslinovog ulja i dodaj još malo usitnjenog bosiljka (ili korijandera ili peršina). 


Sastojci:

  • 2 velike rajčice
  • 1 svježi krastavac
  • 1 paprika (babura ili zlena) 
  • 1 ljubičasti luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica vinskog octa (ili aceta balsamica)
  • žličica kumina
  • šaka svježeg bosiljka
  • sol i papar po želji

Okroška


Priprema:

1. Skuhaj krumpir, a u drugom lončiću i jaje. 

2. Nasjeckaj krumpir, pola jaja i oguli te nasjeckaj krastavac.

3. U blender dodaj nasjeckani krumpir, pola jaja, krastavac, kefir (te vodu po želji). Sve dobro izblendaj i pospremi u hladnjak.

4. Dok se 'baza' hladi, nasjeckaj rotkvice, mladi luk i kopar ako ga koristiš. Izvadi juhu iz hladnjaka, dodaj nasjckane rotkvice, luk, drugu polovicu jajeta i kopar te posluži. 


Sastojci:

  • pola svježeg krastavca
  • šaka rotkvica
  • 1 krumpir srednje veličine
  • 1 jaje
  • 1 mladi luk
  • 200 ml kefira
  • sol, papar
  • kopar po želji
  • malo vode