Hladna plata normativ: Koje su vam količine hrane potrebne za hladnu platu?

Ako ste se već našli u situaciji da pretražujete 'hladna plata normativ', u nastavku doznajte kako na jednostavan način pripremiti ukusnu platu

Hladna plata normativ: Koje su vam količine hrane potrebne za hladnu platu?

Normativ je unaprijed utvrđena vrsta i količina namirnica potrebna za pripremanje određenog jela. Bilo da organizirate proslavu, okupljanje ili jednostavno želite počastiti prijatelje hladnom platom, važno je poznavati normativ. Ako ste se već našli u situaciji da pretražujete 'hladna plata normativ', vrlo vjerojatno bi vam dobro došla pomoć oko slaganja. Smjernice o tome koju količinu hrane i pića pripremiti za svoje goste bit će vam iznimno korisne prije početka.

Image


(FOTO: Pixabay)

Hladna plata normativ – Koliko mi čega treba?
Prilikom nabave namirnica upamtite da će povrće i voće guljenjem i rezanjem izgubiti oko 20% težine. 
Za pripremu hladne plate slijedite sljedeće upute:
60-80 g narezaka i suhomesnatih proizvoda,
100-120 g sira (ako se poslužuje samostalno),
40 g sira (ako se kombinira sa narescima),
30-50 g kiselih krastavaca, maslina, paprika,
80 g lisnate salate,
150 g očišćenih rajčica, paprike, kupusa, krastavaca

Hladna plata normativ – Kako započeti slaganje?
Nakon što odaberete koliko vam plati treba te odredite količinu namirnica, krenite sa slaganjem narezanog pršuta, kulena, prešane šunke i maslina. Svježi sir kombinirajte s kiselim vrhnjem i stavite u zdjelicu, a tvrde sireve narežite na kockice ili tanje ploške. Na listove zelene salate možete staviti pripremljeni svježi sir i ajvar, te stavite na platu sa sirom, a uz plate možete poslužiti kruh. Plate je najbolje pripremiti neposredno prije posluživanja.