Galette pite - mirisna i ukusna voćna poslastica

Savršen spoj tijesta i voća za ukusnu eksploziju okusnih pupoljaka

Galette pite - mirisna i ukusna voćna poslastica

Galette sa šljivama

Sastojci:

Za tijesto:
125 g pirovog brašna
85 g hladnog maslaca
1 žlica šećera
1/2 zličice soli
1 jaje

Za nadjev:
7 – 8 većih slatkih šljiva, očišćenih i izrezanih na ploške
2 žlice šećera
1 žličica vanilin ekstrakta
1/2 zličice cimeta
1 žlica mljevenih badema

Priprema:
U većoj posudi pomiješati brašno, šećer i sol i promiješati. Dodati hladni maslac (prethodno izrezan na kockice) i raditi s prstima dok se ne dobije prhka smjesa i ostanu samo mali komadići maslaca. Dodati razmućeno jaje i miješati vilicom dok se tijesto ne spoji. Ako je premekano, možete dodati 1 – 2 žlice brašna.
Prebaciti tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikovati u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na barem dva sata. Pripremite nadjev tako što ćete staviti šljive (očišćene i izrezane na ploške) u zdjelu, dodati šećer, vaniliju, cimet i mljevene bademe i izmiješati. Izvaditi tijesto iz hladnjaka. Zagrijati pećnicu na 180 °C. Lagano pobrašnite površinu i izvaljajte tijesto u disk. Premjestite razvaljano tijesto na lim prethodno obložen papirom za pečenje. Na sredinu stavite nadjev od šljiva i preklopite rubove tijesta. Premažite tijesto premazom od žumanjka i vode. Pecite oko 30 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Pustite da se malo ohladi prije serviranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3/4