Galette pite - mirisna i ukusna voćna poslastica

Savršen spoj tijesta i voća za ukusnu eksploziju okusnih pupoljaka

Galette pite - mirisna i ukusna voćna poslastica

Galette od jabuka

Za tijesto:
250 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žumanjak
1 vrećica vanilin šećera
1 žlica šećera
140 g maslaca
prstohvat soli

Za nadjev:
800 g jabuka
50 g šećera
50 g maslaca
2 žlice limunova soka
150 g džema od marelica
50 g jezgri oraha
½ žličice cimeta u prahu
naribana korica jednog limuna

Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom, soli i vanilin šećerom. Dodajte na tanje listiće narezani, dobro ohlađeni maslac i žumanjak. Sve zajedno miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu strukturu, a zatim još kratko mijesite rukama da dobijete glatko tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na jedan sat. Jabuke ogulite, prerežite napola, očistite od koštica pa narežite na ploške. U litru kipuće vode ulijte limunov sok i stavite narezane jabuke. Kuhajte ih 2 – 3 minute, samo da malo omekšaju pa ih ocijedite i ostavite da se malo ohlade.Tijesto stavite na papir za pečenje pa ga razvaljajte u krug promjera oko 40 cm. Razvaljano tijesto zajedno s papirom za pečenje prenesite u posudu za pečenje. Na sredinu tijesta stavite džem pomiješan s cimetom u prahu i limunovom koricom pa ga premažite po tijestu do 5 cm od ruba. Po džemu pospite grubo nasjeckane orahe, a po njima posložite narezane jabuke. Rubove zavrnite prema sredini, tijesto i jabuke dobro premažite rastopljenim maslacem i pospite šećerom. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C oko 30 – 35 minuta. Kad se ispeče, ostavite da se hladi 10-ak minuta, pa narežite i poslužite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/4