Franko's: Napokon sam pronašla pizzu koja vrijedi svake kune

Iako je Zagreb prepun pizzerija na svakom uglu, malo je onih koje se zaista mogu pohvaliti kvalitetnom i originalnom pizzom, onom koja osvaja na prvi miris, ali i ugriz

Franko's: Napokon sam pronašla pizzu koja vrijedi svake kune
Play logo

Točno to mi se dogodilo u pizzeriji koja je svoja vrata u Branimirovoj 71a otvorila prije nekoliko mjeseci - Franko's Pizza & Bar.

Dakle, radi se o relativno novom mjestu, ali o Franko'su sam se već naslušala hvalospjeva iz različitih izvora. Moram priznati da sam sama bila pomalo skeptična zbog viših cijena, čak i za zagrebačke standarde.

Play logo
shimmer fallback


Naime, cijene pizza kreću se od 56 do dobrih 112 kn. Ali kada uzmeš u obzir da se Franko's izdvaja kvalitetnim i drugačijim namirnicama poput mortadele od vepra, tartufa, kreme od pistacija, oraha, divnih sireva ili namaza od bundeve te dugim odležavanjem tijesta koje leži najmanje 48 sati prije pečenja u posebnoj krušnoj peći (u kojoj se pizze peku na više od 500 Celzijusa!) - onda ni 100 kn ne zvuči puno za pizzu u kojoj ćeš istinski uživati u svakom zalogaju.

Da ne duljiim, Franko's u ponudi ima čak 13 pizza, a ja sam se uz puno razmišljanja jedva odlučila za jednu i odabrala La Passione Rustica, čiji su sastojci sljedeći: San Marzano DOP (što na talijansko označava 'Denominazione d' Origine Protetta' ili ugrubo 'zaštićenu oznaku podrijetla'), mozzarella di Bufala, ricotta, bra duro odležani DOP, pršut, krema od acceto balsamica, svježi matovilac, svježi bosiljak i ekstra djevičansko maslinovo ulje. 

shimmer fallback


Osim svoje, imala sam prilke i drugima za stolom škicnuti u tanjur i isprobati još par zalogaja Wild Wild Boar pizze (s ricottom, mozarellom fior di latte, mortadelom od vepra s tartufima, kremom od pistacija, maslinama, perlama ood aceta balsamica s tartufima, grana padano sirom, svježim bosiljkom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem) i unatoč mom 'love-hate' odnosom s tartufima - ostala ugodno iznenađena jer tartufi, kao ni drugi sastojci na ostalim pizzama, ne prevladavaju nego se savršeno stapaju u veličanstvenu cjelinu. 


Play logo
shimmer fallback


Također sam probala Il Giardino (s ricottom, fior di latte, grilaniim tikvicama, griilanom crvenom paprikom, parmezanom, šparogama, orasima, gljivama panjevčicama, žutim polusušenim rajčicama, dimljenom ricottom, svježim bosiiljkom, karameliziranim lučicama, češnjakom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem) - pizzu koja će čak i najveće mesoždere zadovoljiti. 

shimmer fallback


I kada sam pomislila da više ništa ne može stati u mene, isprobala sam još i desert (jer tko će odbiti čokoladni zalogaj Roberta Hromalića!) i potpuno se izgubila u čaroliji čokolade, lješnjaka i karamele. 


Play logo
shimmer fallback


Jedno je sigurno, ovu pizzeriju preporučujem na sva zvona (ako već nije bilo dovoljno jasno) i defintiivno se vraćam prvom prilikom.

Jesi li možda već bila u Franko'su? Što misliš? Piši nam u komentarima

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.