Gastro
Gastro

Flammkuchen, tarte flambée li njemačka pizza: Imamo jednostavan recept za ovaj specijalitet

Flammkuchen, tarte flambée li njemačka pizza: Imamo jednostavan recept za ovaj specijalitet
Flammkuchen je spoj njemačke i francuske kuhinje, a u doslovnom prijevodu znači 'plameni kolač'

Kombinacija francuske i njemačke kuhinje može biti samo pun pogodak, a dokaz tomu je i ovaj specijalitet - tarte flambée ili Flammkuchen, što u doslovnom prijevodu s njemačkog znači "plameni kolač" specijalitet je francusko-njemačke pogranične regije, a često ga nazivaju i njemačkom pizzom. 

Sastoji se od tijesta za kruh, razvaljanog vrlo tanko u okruglom ili pravokutnom obliku, prekrivenog francuskim sirom fromage blanc ili kiselim vrhnjem, te tanko narezanim lukom i slaninom. Jelo su stvorili njemački farmeri iz pokrajina Elzas, Baden i Pfalz koji bi jednom tjedno pekli kruh, a nakon što se regija Elzas pripojila Francuskoj, jelo je na području Francuske postalo poznato kao tarte flambée.Flammkuchen je izvorno bilo domaće jelo koje nije postalo popularno sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je zavladala pomama za pizzom.   

Popularni Flammkuchen moći ćeš probati nađeš li se u nekoj od spomenutih regija Njemačke ili Francuske, a možeš ga i napraviti sama - jer je toliko jednostavan. U nastavku donosimo recept za ovaj ukusni specijalitet. Sastojci za tijesto:

250 g brašna

125 ml vode

30 ml maslinovog ulja

pola žličice soli

Sastojci za nadjev:

60 ml kiselog vrhnja

pola bijelog luka, narezanog na tanke šnite

100 g slanine, narezane na komadiće

sol i papar

Priprema:

Zagrij pećnicu na 260°C, a lim na kojem ćeš peći obloži papirom za pečenje.

Brašno stavi u veliku posudu i dodaj ulje, 125 ml vode i sol. Jednom rukom počni mijesiti kako bi dobila mekano tijesto i lagano mijesi nekoliko minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično. Oblikuj tijesto u kuglu ili ga pokrij prozirnom folijom i stavi u hladnjak.

Tijesto stavi na sredinu pleha za pečenje i razvaljaj ga u pravokutnik, što je moguće tanje, debljine dva do tri milimetara.

Kiselo vrhnje ravnomjerno rasporedi po tijestu stražnjom stranom žlice, ostavljajući mali razmak od ruba. Posoli, popapri, a zatim na vrh stavi kriške luka i slanine.

Flammkuchen stavi na gornju policu pećnice i peci 15 do 20 minuta, dok ne porumeni. Provjeravaj svaku minutu nakon prvih 15 minuta, jer tanki preljevi i kora mogu brzo izgorjeti. Posluži dok je vruće.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx