Fantastična jela iz mikrovalne - u samo par minuta

Kada ste u stisci s vremenom, isprobajte ovo!

Fantastična jela iz mikrovalne - u samo par minuta

Neke stvari vam jednostavno promijene život. Osobito ako ste zaposleni i imate obaveza (što poslovnih, što privatnih) preko glave. Tako je bilo meni kada sam na YouTubeu otkrila brzinske recepte iz mikrovalne pećnice koje često dijeli irska profesionalna kuharica Gemma Stafford (biggerbolderbaking.com, YouTube kanal: Gemma Stafford). Ova talentirana kuharica ima preko 800.000 pratioca na YouTube kanalu i ta brojka stalno raste – i s razlogom. Jer ima zaista ukusne i jednostavne recepte.

Iako neki ljudi vjeruju kako su mikrovalne štetne za naše zdravlje. Nakon više desetaka godina nema nikakvih čvrstih dokaza koji bi potkrijepili tu teoriju. Zato se ja bezbrižno tu i tamo upuštam u avanturu spremanja Gemminih jela iz šalice u mikrovalnoj koji se sastoje od par sastojaka i gotovi su u samo par minuta. Evo nekih od  njih.

Palačinke od borovnica u šalici

Image


3 žlice svenamjenskog brašna
¼ žličice sode bikarbone
2 žličice javorovog sirupa (poslužit će i med ili sirup agave)
1 žlica mlijeka
1 žlica biljnog ulja
1 jaje
1 žlica borovnica, svježih ili smrznutih

Pomiješajte sve sastojke osim borovnica u šalici koju možete staviti u mikrovalnu pećnicu. Dobro izmiješajte tijesto da postane ujednačeno i glatko. Na kraju umiješajte borovnice.
Stavite u mikrovalnu pećnicu na otprilike 1 minutu do 1 minute i 15 sekundi ili dok ne bude čvrsto na dodir na vrhu. (Vrijeme se temelji na mikrovalnoj od 1200W, tako da vrijeme može se razlikovati). Na kraju dodajte još malo javorovog sirupa i borovnica.

Tijesto možete pripremiti i noć prije i ostaviti u hladnjaku pa ga pripremiti ujutro. Pripazite da ne prepečete tijesto jer će postati gumeno. Zato, ako tijesto nije pečeno odnosno čvrsto na dodir, postepeno nastavljate kuhati – po 15 sekundi u mikrovalnoj. Umjesto borovnica možete staviti i neko drugo voće  ili čokoladu.

Tjestenina sa sirom iz šalice

Image



? cup (28 g) sitnije tjestenine (sitni pužići ili makaroni)
¾ šalice (175 ml) vode, hladne
4 žlice mlijeka
¼ žličice kukuruznog škroba
4 žlice cheddar sira, naribanog – poslužit će i neki drugi topivi sir – primjerice gauda
sol i papar

U veću šalicu ili veliku zdjelu dodajte tjesteninu i vodu. Trebate veću šalicu jer će voda kipjeti. Stavite u mikrovalnu na najvišu jačinu na 4 minute (vrijeme se temelji na mikrovalnoj od 1200W, tako da vrijeme može se razlikovati). Tjestenina mora nakon tih 4 minute biti al dente kuhana – ako nije stavite na još 20 ili po potrebi više sekundi.
Nakon što je tjestenina al dente kuhana, odlijte vodu u kojoj se tjestenina kuhala. Umiješajte mlijeko, kukuruzni škrob i naribani sir, sve dobro izmiješajte te stavite u mikrovalnu pećnicu na još 60 sekundi. Kad izvadite šalicu sve još jednom dobro promiješajte, začinite solju i paprom i uživajte.

Vrijeme kuhanja će se razlikovati ovisno o jačini mikrovalne pećnice (ako je slabija trebat će dulje kuhati) te širini i dubini šalice. Pripazite na svoju tjesteninu dok se kuha u mikrovalnoj pećnici kako voda ne bi iskipjela ili se tjestenina prekuhala. Po potrebi šalicu možete prekriti tanjurićem.

Prženi müsli iz mikrovalne

Image



1 žlica javorovog sirupa (možete koristiti i med ili sirup agave)
2 žličice vode
2 žličice biljnog ulja
? žličice soli
4 ½ žlice zobenih pahuljica
1 žlica kokosovog brašna (ne pravo brašno već ono suho naribano što se može nabaviti u svakom dućanu kod nas)
1 žlica pecan oraha, sjeckanih – ili neko drugo orašasto voće po izboru

U velikoj šalici pomiješajte s javorov sirup, vodu, ulje, sol, zobene pahuljice i orahe.  Stavite u mikrovalnu na 1 minutu 30 sekundi (vrijeme se temelji na mikrovalnoj od 1200W, tako da vrijeme može se razlikovati). Izvadite šalicu i promiješajte sirup koji se možda nataložio na dnu. Stavite u mikrovalnu na još jednu 1 minutu ili po potrebi dulje (po 15 sekundi produljujte postepeno vrijeme) – sve dok zobene pahuljice ne postanu zlaćano smeđe. S obzirom na to da će jelo biti vruće pričekajte 2-3 minute prije jela, i poslužite s jogurtom. U zobene pahuljice možete dodati i nasjeckanu žlicu sušenog voća po izboru.

Vrijeme kuhanja će se razlikovati ovisno o jačini mikrovalne pećnice (ako je slabija trebat će dulje kuhati) te širini i dubini šalice. Šalica korištena ovdje je relativno mala (otprilike kao malo veća šalica za kavu). Uvijek držite oko na mikrovalnoj kako se jelo ne bi prepeklo ili iscurilo.

Čoko-kolač iz šalice

Image



3 žlice svenamjenskog brašna
1.5 žlica šećera (ili 2 žlice smeđeg šećera)
3 žlice kakaa u prahu
3 žlice suncokretovog ulja
3 žlice vode
 prstohvat soli
1/2 žličice ekstrakta vanilije
2 žličice sitno nasjeckane čokolade


U šalici izmiješati sve sastojke te na kraju umiješajte i sitno sjeckanu čokoladu. Ako ne želite odmah pripremiti kolač, možete tijesto ostaviti u hladnjaku do 24 sata.
Stavite u mikrovalnu pećnicu na 45 - 60 sekundi (vrijeme se temelji na mikrovalnoj od 1200W, tako da vrijeme može se razlikovati). Ostavite da se ohladi najmanje 5 minuta prije uživanja u kolaču. Poslužite toplo uz sladoled od vanilije.

Vrijeme kuhanja će se razlikovati ovisno o jačini mikrovalne pećnice (ako je slabija trebat će dulje kuhati) te širini i dubini šalice.  Šalica korištena ovdje je relativno mala (otprilike kao malo veća šalica za kavu). Uvijek držite oko na mikrovalnoj kako se jelo ne bi prepeklo ili iscurilo.

Pizza iz šalice

Image



 4 žlice svenamjenskog brašna
? žličica praška za pecivo
1/16 žličice sode bikarbone ( ¼ mjerne žličice od ¼)
? žličica soli
3 žlice mlijeka
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica umaka od rajčice
1 velikodušni žlica naribanog mozzarella sira, poslužit će i Gauda ili Edamer
5 mini salame ili nasjeckane šunke
1/4 žličice sušenog talijanskog bilja (ili samo bosiljak ili origano)

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol zajedno u šalici. Dodajte i mlijeko i ulje te dobro promiješajte. Mogli biste imati malo grudica, ali to ne smeta. Na tijesto stavite  umak od rajčice pomiješan sa sušenim talijanskim začinima. Na kraju stavite salamu i sir.

Stavite u mikrovalnu pećnicu na 1 minuti i 15 sekundi, sve dok vaša pizza ne naraste i  sir počne krčkati. (Vrijeme se temelji na mikrovalnoj od 1200W, tako da vrijeme može se razlikovati). Ostavite minutu do dvije da se pizza malo ohladi prije jela.

Vrijeme kuhanja će se razlikovati ovisno o jačini mikrovalne pećnice (ako je slabija trebat će dulje kuhati) te širini i dubini šalice.  Šalica korištena ovdje je relativno mala (otprilike kao malo veća šalica za kavu). Uvijek držite oko na mikrovalnoj kako se jelo ne bi prepeklo ili iscurilo.

Cheesecake sa šećernim konfetima

Image



(za 3 šalice)

115 g  krem sira, na sobnoj temperaturi (ABC sir, Dukatela...)
1 šalica (225 g) kiselog vrhnja ili jogurta
½ žličice ekstrakta vanilije (nije obavezno)
3 žlice šećera
2 bjelanjka, umućena
1 žlica brašna
2 nadrobljena graham keksa (ili neki drugi keks)
šećerne konfete za posipavanje

U zdjeli umutite krem sir, jogurt (ili kiselo vrhnje), vaniliju, šećer, bjelanjke i brašno dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. U šalice na dno stavite izmrvljene kekse kao podlogu za cheesecake. Ulijte u šalicu smjesu od sira.

OPREZ: svakoj šalici bit će potrebno od 45 sekundi do 1 minute. Držite kolač u mikrovalnoj sve dok ne primijetite mjehurić u sredini, a onda prestanite s kuhanjem. To će možda potrajati 45 sekundi, a možda će biti potrebno još 15 sekundi ili čak više. Izvadite kolač nakon 45 sekundi kako biste ga provjerili je li gotov. Pipnite ga prstom - rubovi moraju biti čvrsti, a sredina još "drhtava". Ako nije tako stavite ponovo u mikrovalnu na još kraćih intervala (po 10 sekundi) pa  nakon svakog ponovo provjerite. Kada dobijete čvrste rubove i drhtavu sredinu - tada je kolač gotov, a ako ga u tom trenutku nastavite kuhati – smjesa će se razdvojiti i kolač neće valjati. Zabilježite koliko ste dugo kuhali ovaj kolač kako biste isto mogli ponoviti s ostala dva (naravno ako su u istoj šalici i riječ je o istoj količini tijesta)
Izvadite kolač iz mikrovalne i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Nakon toga ga stavite u hladnjak na još 2 sata. Ako se pojavila tekućina pažljivo je odlijte. Na kraju dodajte šarene šećerne konfete i po želji šlaga te poslužite.

Nutella cheesecake

Image



(za 3 šalice)

115 g  krem sira, na sobnoj temperaturi (ABC sir, Dukatela...)
1 šalica (225 g) kiselog vrhnja ili jogurta
½ žličice ekstrakta vanilije (nije obavezno)
2.5 žlice šećera
2 bjelanjka, umućena
1 žlica brašna
1 žlica Nutelle po šalici
2 nadrobljena Oreo keksa (poslužite će i neki drugi čokoladni keks)

U zdjeli umutite krem sir, jogurt (ili kiselo vrhnje), vaniliju, šećer, bjelanjke i brašno dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. U šalice na dno stavite izmrvljene kekse kao podlogu za cheesecake. Za svaku šalicu – pomiješajte 1/2 šalice cheesecake smjese i 1 žlicu Nutelle te prelijte preko keksa.

OPREZ: svakoj šalici bit će potrebno od 45 sekundi do 1 minute. Držite kolač u mikrovalnoj sve dok ne primijetite mjehurić u sredini, a onda prestanite s kuhanjem. To će možda potrajati 45 sekundi, a možda će biti potrebno još 15 sekundi ili čak više. Izvadite kolač nakon 45 sekundi kako biste ga provjerili je li gotov. Pipnite ga prstom - rubovi moraju biti čvrsti, a sredina još "drhtava". Ako nije tako stavite ponovo u mikrovalnu na još kraćih intervala (po 10 sekundi) pa  nakon svakog ponovo provjerite. Kada dobijete čvrste rubove i drhtavu sredinu - tada je kolač gotov, a ako ga u tom trenutku nastavite kuhati – smjesa će se razdvojiti i kolač neće valjati. Zabilježite koliko ste dugo kuhali ovaj kolač kako biste isto mogli ponoviti s ostala dva (naravno ako su u istoj šalici i riječ je o istoj količini tijesta).
Izvadite kolač iz mikrovalne i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Nakon toga ga stavite u hladnjak na još 2 sata. Ako se pojavila tekućina pažljivo je odlijte.  Po želji pospite lješnjacima i poslužite sa šlagom.