Ako ti ljuske od jajeta uvijek završe u tavi ili zdjeli, kuhanje s jajima za tebe može biti stresan zadatak. No, ako ti se ovo redovito događa, to samo znači da jaja razbijaš na potpuno pogrešan način.
Naime, postoji vrlo jednostavna tehnika kojom možeš u potpunosti izbjeći ovaj problem.
Možda ti intuicija govori da je najbolje jaja razbijati o oštru površinu jer ćeš tako dobiti najbolju pukotinu za razbijanje jaja. Čini se logično da će se jaje razbiti bolje i bez komadića ljuske ako je pukotina tanja i dublja. No ovo je potpuno pogrešno.
Oštar rub tave i zdjele zapravo gura ljusku unutar jajeta i tako povećava rizik od upadanja djelića ljuske u zdjelu. Ova metoda također uništava unutarnju membranu jajeta koja može spriječiti ljuske od upadanja u tavu.
Koja je onda pravilna metoda?
Kako bi izbjegla upadanje ljuski u tavu, najbolje ih je razbijati na tvrdoj ravnoj površini. Ova metoda ne garantira da ljuske 100% neće upasti u tavu, no mnogo je manja vjerojatnost da će se to dogoditi nego kada ljuske razbijaš o oštar rub.
Kada razbiješ jaje o ravnu površinu, membrana jajeta ostaje cijela i tako može spriječiti ljuske da upadnu u tvoju tavu ili zdjelu. Lom nije oštar pa će se većina ljuske još uvijek držati zajedno i spriječiti odvajanje manjih komadića ljuske. Ovo djeluje na sličnom principu kao i vjetrobransko staklo.
Naravno, postoje avanturisti poput Gordona Ramseya koji svoja jaja uvijek hrabro razbijaju o rubove tava i zdjela, i uglavnom im se ništa strašno ne događa. Ako si savladala tu tehniku, vjerojatno ti se neće dati prelaziti na drugu. No ako cijeli život imaš problema s neposlušnim ljuskama, onda je ova metoda definitivno nešto što bi trebala početi primjenjivati u svojoj kuhinji.