Empanade s mljevenim mesom
Sastojci:
Nadjev:
500g mljevene junetine
2 glavice crvenog luka
1 crvena paprika rog
100g slanine
1 žlica koncentrata rajčice
8 crnih maslina bez koštica
1 tvrdo kuhano jaje
50g suhih crnih grožđica
sol
papar
smeđi šećer
timjan
tabasco umak ili chili papričica
1 jaje za premaz
Tijesto:
3 šalice oštrog brašna
1 šalica glatkog brašna
4 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
Priprema:
Isjeckajte slaninu i luk, pa ih popržite na laganoj vatri dok luk ne postane proziran, a slanina lagano hrskava. Dodajte papriku sjeckanu na kockice, zatim meso. Skinite s plamena i dodajte koncentrat rajčice, zatim suhe crne grožđice koje ste prethodno potopili u toploj vodi dok nisu omekšale, sjeckane masline i izgnječeno tvrdo kuhano jaje. Dodajte sol i papar, prstohvat timijana i malo smeđeg šećera. Promiješajte i kapnite nekoliko kapi tabasco umaka ili dodajte mljevenu chili papričicu.Kuhajte otklopljeno oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi. Dok se nadjev hladi, napravite tijesto za empanade od brašna, maslinovog ulja, soli i vode. Rastanjite tijesto do 4mm, pa pomoću tanjurića napravite 6 krugova. Rastegnite ih tako da dobiju elipsasti oblik. Napunite svaki pripremljenim nadjevom, preklopite, a rubove pritisnite vilicom. Imajte na umu da nadjev treba biti hladan kako se tijesto ne bi raspalo. Maslinovim uljem premažite protvan za pečenje, na njega posložite empanade i premažite ih razmućenim jajetom. Pecite u pećnici na 230 stupnjeva oko 15 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Poslužite toplo ili hladno uz umak prema želji.