Gastro
Gastro

Empanade - brzi hrskavi zalogaji

Empanade - brzi hrskavi zalogaji
Otputujte u okuse Latinske Amerike

Iako nisu tako poznate kao neki drugi latinoamerički specijaliteti, empanade se polako ali sigurno probijaju i u jelovnik ovdašnjih kuhinja. Mogu se praviti u slanoj ili slatkoj varijanti. Poseban okus daje im izbor nadjeva, to može biti mljeveno meso, tuna, riža, soja, šampinjoni, piletina. Slasni mali jastučići tijesta poslužit će kao ukusan zalogaj, mnogi ga ubrajaju u ona brza jela, koja dolaze iz različitih regija svijeta a svoja su najbolja izdanja doživjela u uličnim lokalima i ili na štandovima. Street food u zadnje je vrijeme postao sinonim za dobru hranu, inovativne kreacije i lokalne specijalitete. Koncept ulične hrane zasniva se na ponudi što jednostavnijih i lakših obroka koji se brzo pripremaju.  

Empanade s piletinom

Sastojci: 680 g brašna 230 g maslaca 180 ml ledene vode 30 ml octa 2 jaja sol Za nadjev: 600 g filea pilećeg zabatka 100 g crvenog luka 2 režnja češnjaka 1 g curyja u prahu 20 g svježe ribanog đumbira sol 40 ml maslinovog ulja, 100 g krumpira 50 g maslaca Priprema: U zdjelu stavite brašno, sol i listiće maslaca. Mijesite da dobijete mrvičasto tijesto, dodajte vodu pomiješanu s octom i jaja. Mijesite da dobijete glatko, tvrdo tijesto, podijelite na dva dijela. Zamotajte u prozirnu foliju, odložite u hladnjak na najmanje dva sata. File zabatka narežite na trakice, posolite, popecite na ulju, dodajte sitno sjeckani luk, popržite, dodajte sjeckani češnjak, začinite đumbirom i curyjem. Skuhajte kocke krumpira u slanoj vodi, ocijedite, zgnječite uz dodatak maslaca. Spojite meso i krumpir, po potrebi još začinite, promiješajte. Tijesto tanko razvaljajte, izrežite krugove promjera oko 6 cm, u sredinu stavite žličicu nadjeva, preklopite, spojite rubove, stavite u lim na masni papir i pecite na 180 C oko 15 minuta.

Empanade s mljevenim mesom

Sastojci: Nadjev: 500g mljevene junetine 2 glavice crvenog luka 1 crvena paprika rog 100g slanine 1 žlica koncentrata rajčice 8 crnih maslina bez koštica 1 tvrdo kuhano jaje 50g suhih crnih grožđica sol papar smeđi šećer timjan tabasco umak ili chili papričica 1 jaje za premaz Tijesto: 3 šalice oštrog brašna 1 šalica glatkog brašna 4 žlice maslinovog ulja 1 žličica soli Priprema: Isjeckajte slaninu i luk, pa ih popržite na laganoj vatri dok luk ne postane proziran, a slanina lagano hrskava. Dodajte papriku sjeckanu na kockice, zatim meso. Skinite s plamena i dodajte koncentrat rajčice, zatim suhe crne grožđice koje ste prethodno potopili u toploj vodi dok nisu omekšale, sjeckane masline i izgnječeno tvrdo kuhano jaje. Dodajte sol i papar, prstohvat timijana i malo smeđeg šećera. Promiješajte i kapnite nekoliko kapi tabasco umaka ili dodajte mljevenu chili papričicu.Kuhajte otklopljeno oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi. Dok se nadjev hladi, napravite tijesto za empanade od brašna, maslinovog ulja, soli i vode. Rastanjite tijesto do 4mm, pa pomoću tanjurića napravite 6 krugova. Rastegnite ih tako da dobiju elipsasti oblik. Napunite svaki pripremljenim nadjevom, preklopite, a rubove pritisnite vilicom. Imajte na umu da nadjev treba biti hladan kako se tijesto ne bi raspalo. Maslinovim uljem premažite protvan za pečenje, na njega posložite empanade i premažite ih razmućenim jajetom. Pecite u pećnici na 230 stupnjeva oko 15 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Poslužite toplo ili hladno uz umak prema želji.

Empanade s tunom

Sastojci: Za tijesto: 350 g brašna žličica soli 150 g maslaca 120 ml vode Za nadjev: 200 g ocijeđene tunjevine iz konzerve 200 g pelati rajčice 1 jaje pola glavice luka 1 crvena, 1 zelena paprika 10 maslina 2 žlice maslinovog ulja peršin sol Priprema: Pomiješajte suhe sastojke za tijesto, dodajte vodu te umijesite. Umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odleži pola sata u hladnjaku. Na maslinovom ulju prepržite nasjeckani luk, papriku, pa dodajte tunu i nasjeckane pelate. Potom dodajte jaje i masline. Dodajte začine.Na radnoj plohi razvaljajte tijesto, režite krugove, punite ih nadjevom te zatvorite i jako pritisnite. Formirajte rub empanade.Premažite žumanjkom te stavite peći 15 minuta u peć zagrijanu na 200°C.