Iako nisu tako poznate kao neki drugi latinoamerički specijaliteti, empanade se polako ali sigurno probijaju i u jelovnik ovdašnjih kuhinja. Mogu se praviti u slanoj ili slatkoj varijanti. Poseban okus daje im izbor nadjeva, to može biti mljeveno meso, tuna, riža, soja, šampinjoni, piletina. Slasni mali jastučići tijesta poslužit će kao ukusan zalogaj, mnogi ga ubrajaju u ona brza jela, koja dolaze iz različitih regija svijeta a svoja su najbolja izdanja doživjela u uličnim lokalima i ili na štandovima. Street food u zadnje je vrijeme postao sinonim za dobru hranu, inovativne kreacije i lokalne specijalitete. Koncept ulične hrane zasniva se na ponudi što jednostavnijih i lakših obroka koji se brzo pripremaju.
Empanade s piletinom
Sastojci:
680 g brašna
230 g maslaca
180 ml ledene vode
30 ml octa
2 jaja
sol
Za nadjev:
600 g filea pilećeg zabatka
100 g crvenog luka
2 režnja češnjaka
1 g curyja u prahu
20 g svježe ribanog đumbira
sol
40 ml maslinovog ulja,
100 g krumpira
50 g maslaca
Priprema:
U zdjelu stavite brašno, sol i listiće maslaca. Mijesite da dobijete mrvičasto tijesto, dodajte vodu pomiješanu s octom i jaja. Mijesite da dobijete glatko, tvrdo tijesto, podijelite na dva dijela. Zamotajte u prozirnu foliju, odložite u hladnjak na najmanje dva sata. File zabatka narežite na trakice, posolite, popecite na ulju, dodajte sitno sjeckani luk, popržite, dodajte sjeckani češnjak, začinite đumbirom i curyjem. Skuhajte kocke krumpira u slanoj vodi, ocijedite, zgnječite uz dodatak maslaca. Spojite meso i krumpir, po potrebi još začinite, promiješajte. Tijesto tanko razvaljajte, izrežite krugove promjera oko 6 cm, u sredinu stavite žličicu nadjeva, preklopite, spojite rubove, stavite u lim na masni papir i pecite na 180 C oko 15 minuta.
Empanade s mljevenim mesom
Sastojci:
Nadjev:
500g mljevene junetine
2 glavice crvenog luka
1 crvena paprika rog
100g slanine
1 žlica koncentrata rajčice
8 crnih maslina bez koštica
1 tvrdo kuhano jaje
50g suhih crnih grožđica
sol
papar
smeđi šećer
timjan
tabasco umak ili chili papričica
1 jaje za premaz
Tijesto:
3 šalice oštrog brašna
1 šalica glatkog brašna
4 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
Priprema:
Isjeckajte slaninu i luk, pa ih popržite na laganoj vatri dok luk ne postane proziran, a slanina lagano hrskava. Dodajte papriku sjeckanu na kockice, zatim meso. Skinite s plamena i dodajte koncentrat rajčice, zatim suhe crne grožđice koje ste prethodno potopili u toploj vodi dok nisu omekšale, sjeckane masline i izgnječeno tvrdo kuhano jaje. Dodajte sol i papar, prstohvat timijana i malo smeđeg šećera. Promiješajte i kapnite nekoliko kapi tabasco umaka ili dodajte mljevenu chili papričicu.Kuhajte otklopljeno oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi. Dok se nadjev hladi, napravite tijesto za empanade od brašna, maslinovog ulja, soli i vode. Rastanjite tijesto do 4mm, pa pomoću tanjurića napravite 6 krugova. Rastegnite ih tako da dobiju elipsasti oblik. Napunite svaki pripremljenim nadjevom, preklopite, a rubove pritisnite vilicom. Imajte na umu da nadjev treba biti hladan kako se tijesto ne bi raspalo. Maslinovim uljem premažite protvan za pečenje, na njega posložite empanade i premažite ih razmućenim jajetom. Pecite u pećnici na 230 stupnjeva oko 15 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Poslužite toplo ili hladno uz umak prema želji.
Empanade s tunom
Sastojci:
Za tijesto:
350 g brašna
žličica soli
150 g maslaca
120 ml vode
Za nadjev:
200 g ocijeđene tunjevine iz konzerve
200 g pelati rajčice
1 jaje
pola glavice luka
1 crvena, 1 zelena paprika
10 maslina
2 žlice maslinovog ulja
peršin
sol
Priprema:
Pomiješajte suhe sastojke za tijesto, dodajte vodu te umijesite. Umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odleži pola sata u hladnjaku. Na maslinovom ulju prepržite nasjeckani luk, papriku, pa dodajte tunu i nasjeckane pelate. Potom dodajte jaje i masline. Dodajte začine.Na radnoj plohi razvaljajte tijesto, režite krugove, punite ih nadjevom te zatvorite i jako pritisnite. Formirajte rub empanade.Premažite žumanjkom te stavite peći 15 minuta u peć zagrijanu na 200°C.