403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Egzotične marinade za dobar roštilj

Egzotične marinade za dobar roštilj
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Marinade na bazi shoyu i tamari umaka dati će namirnicama s roštilja egzotični pečat Dalekog istoka

Ljeto je vrijeme čestog boravka u prirodi, a mnogima je upravo pripremanje roštilja omiljena aktivnost na otvorenom. Pravi majstori roštilja znaju da je marinada ključni sastojak koji čini razliku između prosječnog i vrhunskog roštilja. Budući da kiseline aromatiziraju i omekšavaju namirnice koje imamo namjeru pripremti na roštilju, poželjno je da baza za marinadu bude kisela, primjerice ocat ili limunov sok. Osim kiselina marinade moraju sadržavati i ulje, primjerice maslinovo kako bi namirnice zadržale sočnost nakon termičke obrade na roštilju. I dok je opće poznato blagotvorno djelovanje marinade na mekoću, sočnost i okus namirnica, njihovo dobro djelovanje na zdravlje je često nepravedno zapostavljeno. Sastojci marinade bogati antioksidansima mogu spriječiti djelovanje štetnih HCA spojeva koji se u namirnicama oslobađaju pri visokim temperaturama na roštilju. Prilikom mariniranja namirnica svakako treba izbjegavati aluminijske posude kako ne bi došlo do reakcije sa kiselim sastojcima. Osim toga poželjno je izbjegavati i sol, jer osim što u velikim količinama može biti štetna za organizam, također i izvlači tekućinu iz namirnica, čime marinada gubi jednu od svojih temeljnih misija. Upravo potreba za izbjegavanjem soli čini shoyu i tamari vrlo pogodnim sastojcima marinada, budući da se zbog svog specifičnog okusa koriste kao zdrava zamjena za sol.  

Jasmina Vrbanec, nutricionistica izjavila je: „Važno je napomenuti da je ovakva proizvodnja iznimno rijetka, a receptura jedinstvena, te je u današnjoj cjelokupnoj industrijalizaciji procesirane hrane iznimno nužna za oplemenjivanje obroka kvalitetnim namirnicama. Kod kupovine shoyua i tamarija obavezno čitajte deklaracije jer je zbog današnje masovne proizvodnje ovog  umaka 99% proizvodnje proizvedeno putem kratkotrajnih procesa fermentacije, najčešće u inox ili plastičnim tankovima uz dodatak aroma, umjetnih boja i konzervansa.“ Ekozona, prva hrvatska certificirana ekološka robna marka predstavlja marinade na bazi shoyu i tamari umaka koje će namirnicama s roštilja dati egzotični pečat Dalekog istoka. Shoyu i tamari marinade dobivaju se na tradicionalan način od ekološki uzgojene soje procesima koji su se prenosili generacijama kroz stoljeća njegovanja obiteljske tradicije izrade. Shoyu umak - Shoyu je japanski naziv za sojin umak. Tradicionalno se shoyu dobiva dugotrajnom fermentacijom soje i pšenice, posredstvom kultura mikroorganizama „koji“ (lat. Aspergillus oryzae). Fermentacija se tradicionalno obavljala u velikim vrčevima na suncu, dok se danas obavlja tvornički uz aditive, osim kod rijetkih tradicionalnih proizvođača. Ta prirodna metoda dopušta fermentaciju tijekom nekoliko dugih mjeseci u prisustvu milijuna mikroorganizama u prirodnom okolišu. Obzirom da je kod takvog proizvoda fermentacija u potpunosti obavljena, nisu mu potrebni nikakvi umjetni dodaci ili konzervansi. Zbog raznolike upotrebe shoyu su preuzele i mnoge druge kuhinje svijeta. Može se upotrebljavati u pripremanju juha, variva, umaka, salata, pirjanog povrća, a tijekom ljetne sezone njegova prodaja se povećava jer služi kao brza i iznimno ukusna roštilj marinada. Ekozona shoyu umak dostupan je kupcima Konzuma u pakiranju od 250 ml po informativnoj cijeni od 29,99 kn. Tamari umak - Tamari umak od soje izrađen je od čiste soje, vode i morske soli bez dodatka pšenice. Ne sadrži gluten, a nastaje kao "nus-proizvod" pri proizvodnji sojinog misoa. Tamari je tekućina koja se izlučuje iz soje procesom fermentacije. Ima iste hranjive vrijednosti kao i shoyu, ali tamniju boju i slaniji okus i stoga se koristi u dvostruko manjoj količini u odnosu na shoyu. Dobar je izvor bjelančevina i aminokiselina. Slanog je okusa i stoga se može upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju mnogih jela od žitarica i povrća, ali i u proizvodnji hrane. Ekozona Tamari dostupan je kupcima Konzuma u pakiranju od 250 ml po informativnoj cijeni od 35,99 kn.  

EKOZONA MARINADA ZA CRVENO MESO 1/4 šalice Ekozona tamari umaka 1/4 čajne žličice Ekozona  aceto balsamica 1/4 čajne žličice Ekozona  maslinovog ulja 1 čajna žličica Ekozona shoyu umaka 1 čajna žličica organskog limunovog soka soka organski uzgojenog limuna 1 čajna žličica organske gorušice organski uzgojene gorušice 1 čajna žličica mljevenog papra EKOZONA MARINADA ZA PILETINU 1/4 šalice Ekozona tamari umaka 1/2 žlice Ekozona maslinovog ulja 2 žlice Ekozona aceto balsamica 2 žlice mljevenog organskog bosiljka organski uzgojenog bosiljka 1/2 žlice origana 1/4 čajne žličice svježeg papra 2 češnja usitnjenog organskog češnjaka češnjaka iz organskog uzgoja EKOZONA MARINADA ZA RIBU 3 čajne žličice Ekozona shoyu umaka 1/4 šalice Ekozona maslinovog ulja 2 žlice vode 1/4 šalice Ekozona aceto balsamica 1 žlica usitnjenog organskog češnjaka češnjaka iz organskog uzgoja 1/2 žlice naribanog organskog đumbira đumbira iz organskog uzgoja

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx