Egzotične marinade za dobar roštilj

Marinade na bazi shoyu i tamari umaka dati će namirnicama s roštilja egzotični pečat Dalekog istoka

Egzotične marinade za dobar roštilj

Ljeto je vrijeme čestog boravka u prirodi, a mnogima je upravo pripremanje roštilja omiljena aktivnost na otvorenom. Pravi majstori roštilja znaju da je marinada ključni sastojak koji čini razliku između prosječnog i vrhunskog roštilja.

Budući da kiseline aromatiziraju i omekšavaju namirnice koje imamo namjeru pripremti na roštilju, poželjno je da baza za marinadu bude kisela, primjerice ocat ili limunov sok. Osim kiselina marinade moraju sadržavati i ulje, primjerice maslinovo kako bi namirnice zadržale sočnost nakon termičke obrade na roštilju. I dok je opće poznato blagotvorno djelovanje marinade na mekoću, sočnost i okus namirnica, njihovo dobro djelovanje na zdravlje je često nepravedno zapostavljeno. Sastojci marinade bogati antioksidansima mogu spriječiti djelovanje štetnih HCA spojeva koji se u namirnicama oslobađaju pri visokim temperaturama na roštilju.

Prilikom mariniranja namirnica svakako treba izbjegavati aluminijske posude kako ne bi došlo do reakcije sa kiselim sastojcima. Osim toga poželjno je izbjegavati i sol, jer osim što u velikim količinama može biti štetna za organizam, također i izvlači tekućinu iz namirnica, čime marinada gubi jednu od svojih temeljnih misija. Upravo potreba za izbjegavanjem soli čini shoyu i tamari vrlo pogodnim sastojcima marinada, budući da se zbog svog specifičnog okusa koriste kao zdrava zamjena za sol.

shimmer fallbackJasmina Vrbanec, nutricionistica izjavila je:„Važno je napomenuti da je ovakva proizvodnja iznimno rijetka, a receptura jedinstvena, te je u današnjoj cjelokupnoj industrijalizaciji procesirane hrane iznimno nužna za oplemenjivanje obroka kvalitetnim namirnicama. Kod kupovine shoyua i tamarija obavezno čitajte deklaracije jer je zbog današnje masovne proizvodnje ovog  umaka 99% proizvodnje proizvedeno putem kratkotrajnih procesa fermentacije, najčešće u inox ili plastičnim tankovima uz dodatak aroma, umjetnih boja i konzervansa.“

Ekozona, prva hrvatska certificirana ekološka robna marka predstavlja marinade na bazi shoyu i tamari umaka koje će namirnicama s roštilja dati egzotični pečat Dalekog istoka. Shoyu i tamari marinade dobivaju se na tradicionalan način od ekološki uzgojene soje procesima koji su se prenosili generacijama kroz stoljeća njegovanja obiteljske tradicije izrade.

Shoyu umak - Shoyu je japanski naziv za sojin umak. Tradicionalno se shoyu dobiva dugotrajnom fermentacijom soje i pšenice, posredstvom kultura mikroorganizama „koji“ (lat. Aspergillus oryzae). Fermentacija se tradicionalno obavljala u velikim vrčevima na suncu, dok se danas obavlja tvornički uz aditive, osim kod rijetkih tradicionalnih proizvođača. Ta prirodna metoda dopušta fermentaciju tijekom nekoliko dugih mjeseci u prisustvu milijuna mikroorganizama u prirodnom okolišu. Obzirom da je kod takvog proizvoda fermentacija u potpunosti obavljena, nisu mu potrebni nikakvi umjetni dodaci ili konzervansi. Zbog raznolike upotrebe shoyu su preuzele i mnoge druge kuhinje svijeta.

Može se upotrebljavati u pripremanju juha, variva, umaka, salata, pirjanog povrća, a tijekom ljetne sezone njegova prodaja se povećava jer služi kao brza i iznimno ukusna roštilj marinada. Ekozona shoyu umak dostupan je kupcima Konzuma u pakiranju od 250 ml po informativnoj cijeni od 29,99 kn.

Tamari umak - Tamari umak od soje izrađen je od čiste soje, vode i morske soli bez dodatka pšenice. Ne sadrži gluten, a nastaje kao "nus-proizvod" pri proizvodnji sojinog misoa. Tamari je tekućina koja se izlučuje iz soje procesom fermentacije. Ima iste hranjive vrijednosti kao i shoyu, ali tamniju boju i slaniji okus i stoga se koristi u dvostruko manjoj količini u odnosu na shoyu. Dobar je izvor bjelančevina i aminokiselina. Slanog je okusa i stoga se može upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju mnogih jela od žitarica i povrća, ali i u proizvodnji hrane. Ekozona Tamari dostupan je kupcima Konzuma u pakiranju od 250 ml po informativnoj cijeni od 35,99 kn.

shimmer fallback

EKOZONA MARINADA ZA CRVENO MESO

1/4 šalice Ekozona tamari umaka
1/4 čajne žličice Ekozona  aceto balsamica
1/4 čajne žličice Ekozona  maslinovog ulja
1 čajna žličica Ekozona shoyu umaka
1 čajna žličica organskog limunovog soka soka organski uzgojenog limuna
1 čajna žličica organske gorušice organski uzgojene gorušice
1 čajna žličica mljevenog papra

EKOZONA MARINADA ZA PILETINU

1/4 šalice Ekozona tamari umaka
1/2 žlice Ekozona maslinovog ulja
2 žlice Ekozona aceto balsamica
2 žlice mljevenog organskog bosiljka organski uzgojenog bosiljka
1/2 žlice origana
1/4 čajne žličice svježeg papra
2 češnja usitnjenog organskog češnjaka češnjaka iz organskog uzgoja

EKOZONA MARINADA ZA RIBU

3 čajne žličice Ekozona shoyu umaka
1/4 šalice Ekozona maslinovog ulja
2 žlice vode
1/4 šalice Ekozona aceto balsamica
1 žlica usitnjenog organskog češnjaka češnjaka iz organskog uzgoja
1/2 žlice naribanog organskog đumbira đumbira iz organskog uzgoja


shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.