U veganskoj ishrani baza su voće i povrće, žitarice, mahunarke, sjemenke, orašasti plodovi. Ili drugim riječima – sve iz prirode. Iako se čini da je izbor sastojaka limitiran, pobornici veganske ishrane, pa čak i oni koji su bar jednom pripremili jelo na osnovu nekog veganskog recepta, kažu da su jela ukusna.
Veganska ishrana je vrlo bogata i raznolika i daje puno mogućnosti da napravite sebi zdrave obroke, pogodne za svaki dio dana. Svima onima koji su vegani ili žele započeti s veganskom ishranom, ovi recepti dati će ideju za to kako da kod kuće pripreme nešto novo i ukusno.
Pečena bundeva na veganski način
Sastojci:
5 šalica ili 600 grama bundeve (kockica)
3 žlice ulja
1 žličice soli
2 žličice curryja u prahu
Zagrijte pećnicu na 200 C, u vatrostalnu posudu pomiješajte kockice od bundeve, ulje, curry i sol, pecite 30 minuta.
U međuvremenu pripremite sos od kikirikija.
Sastojci za sos:
-1 šalica oljuštenog suncokreta
-2 šalica vode
-3 jušne žlice kikirikija
-4 žlice soja sosa
-tjestenina
Priprema:
Potopite sjeme suncokreta u mlaku vodu 15 minuta, kada ste ga ocijedili sjedinite ga s kikirikijem, soja sosom i vodom , sipajte u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Poslužite tjesteninu koju ste prije serviranja skuhali pomiješanu s kikiriki sosom i dodajte kockice od bundeve, a kao dodatak cherry rajčica će biti idealna salata u kombinaciji s bosiljkom.
Veganska pita
Sastojci:
-7 komada kora za burek bez jaja,
-200 g luka,
-400 g krumpira
-500 g tikve/tikvice
-100 g svježeg ili dimljenog tofua
-3 žličice sojinog mlijeka
-2 žličice soja sosa
-ulje
-sol
-muškatni oraščić
-kurkuma
Priprema:
Povrće očistiti, oljuštiti i izribati.
Dobro posoliti i ostaviti 5 minuta.
Uključiti pećnicu na 180°C.
Tofu narezati, preliti soja sosom i izmrviti ga vilicom.
Povrće iscijediti rukama da se odstrani višak tekućine.
Dodati tofu i muškatni oraščić.
Svaki list/koru premazati uljem, staviti nadjev i urolati kao palačinku.
Slagati u nauljeni pleh.
Na kraju još jednom sve premazati uljem i sojinim mlijekom, posuti kurkumom.
Peći oko 35-40 minuta.
Prava veganska juha
Sastojci:
-razno povrće isječeno na kockice (celer, mrkva, kukuruz, tikvice, špinat, brokula)
-1 glavica luka
-3 češanj bijelog luka
-1 pakovanje tjestenine za juhu bez jaja
-1 izdinstana rajčica
-maslinovo ulje, sol , crni biber , voda
Priprema:
Zagrijati maslinovo ulje u velikom loncu i dodajte sjeckani luk i češnjak.
Ubaciti sve povrće osim špinata i miješajte dok ne postane mekano.
Dodajte sol, biber, tjesteninu, , dinstanu rajčicu i prelijte vodom skoro do vrha lonca.
Kada juha počne ključati smanjite vatru i nastavite kuhati na srednjoj temperaturi.
Pred sam kraj kuhanja dodajte špinat i kuhajte još 5 minuta.
Poslužiti toplo.
Što jesti kada ste na veganskoj ishrani? Veganska ishrana, a samim tim i veganski recepti postaju sve popularniji, a mi imamo prijedloge za vas.