403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Donosimo vam popularna veganska glavna jela

Donosimo vam popularna veganska glavna jela
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Što jesti kada ste na veganskoj ishrani? Veganska ishrana, a samim tim i veganski recepti postaju sve popularniji, a mi imamo prijedloge za vas.

U veganskoj ishrani baza su voće i povrće, žitarice, mahunarke, sjemenke, orašasti plodovi. Ili drugim riječima – sve iz prirode. Iako se čini da je izbor sastojaka limitiran, pobornici veganske ishrane, pa čak i oni koji su bar jednom pripremili jelo na osnovu nekog veganskog recepta, kažu da su jela ukusna. Veganska ishrana je vrlo bogata i raznolika i daje puno mogućnosti da napravite sebi zdrave obroke, pogodne za svaki dio dana. Svima onima koji su vegani ili žele započeti s veganskom ishranom, ovi recepti dati će ideju za to kako da kod kuće pripreme nešto novo i ukusno. Pečena bundeva na veganski način Sastojci: 5 šalica ili 600 grama bundeve (kockica) 3 žlice ulja 1 žličice soli 2 žličice curryja u prahu Zagrijte pećnicu na 200 C, u vatrostalnu posudu pomiješajte kockice od bundeve, ulje, curry i sol, pecite 30 minuta. U međuvremenu pripremite sos od kikirikija. Sastojci za sos: -1 šalica oljuštenog suncokreta -2 šalica vode -3 jušne žlice kikirikija -4 žlice soja sosa -tjestenina Priprema: Potopite sjeme suncokreta u mlaku vodu 15 minuta, kada ste ga ocijedili sjedinite ga s kikirikijem, soja sosom i vodom , sipajte u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite tjesteninu koju ste prije serviranja skuhali pomiješanu s kikiriki sosom i dodajte kockice od bundeve, a kao dodatak cherry rajčica će biti idealna salata u kombinaciji s bosiljkom. Veganska pita Sastojci:   -7 komada kora za burek bez jaja, -200 g luka, -400 g krumpira -500 g tikve/tikvice -100 g svježeg ili dimljenog tofua -3 žličice  sojinog mlijeka -2 žličice soja sosa -ulje -sol -muškatni oraščić -kurkuma Priprema: Povrće očistiti, oljuštiti i izribati. Dobro posoliti i ostaviti 5 minuta. Uključiti pećnicu  na 180°C. Tofu narezati, preliti soja sosom i izmrviti ga vilicom. Povrće iscijediti rukama da se odstrani višak tekućine. Dodati tofu i muškatni oraščić. Svaki list/koru premazati uljem, staviti nadjev i urolati kao palačinku. Slagati u nauljeni pleh. Na kraju još jednom sve premazati uljem i sojinim mlijekom, posuti kurkumom. Peći oko 35-40 minuta. Prava veganska juha Sastojci: -razno povrće isječeno na kockice (celer, mrkva, kukuruz, tikvice, špinat, brokula) -1 glavica luka -3 češanj bijelog luka -1 pakovanje tjestenine za juhu bez jaja -1 izdinstana rajčica -maslinovo ulje, sol , crni biber , voda Priprema: Zagrijati maslinovo ulje u velikom loncu i dodajte sjeckani luk i češnjak. Ubaciti sve povrće osim špinata i miješajte dok ne postane mekano. Dodajte sol, biber, tjesteninu, , dinstanu rajčicu i prelijte vodom skoro do vrha lonca. Kada juha počne ključati smanjite vatru i nastavite kuhati na srednjoj temperaturi. Pred sam kraj kuhanja dodajte špinat  i kuhajte još 5 minuta. Poslužiti toplo.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx