U nastavku donosimo recepte.
PALAČINKA TORTA
Sastojci za palačinke – Palačinka torta:
- 3 tikvice
- 2 jaja
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 žlice gustina
- 1 šalice od 2 dcl brašna
- 4 žlice ulja
- po ukusu soli i mljevenog bibera
- Sastojci za fil – Palačinka torta:
- 3 kuhana jaja
- 200 g majoneze
- 1/2 čaše kiselog vrhnja
- 4 češnja bijelog luka
- 100 g ovčjeg/kravljeg sira
Priprema – Palačinka torta:
- korak: Izribati tikvice i posoliti ih. Ostaviti ih 10 minuta da puste vodu.
- korak: U drugoj posudi lagano izmutiti jaja, dodati ulje, biber, gustin, brašno, prašak za pecivo i na kraju dobro iscijeđene tikvice i izribanu papriku.
- korak: Sve dobro sjediniti, uzimati po grabilicu i pržiti palačinke na zagrijanoj tavi
- korak: Za pripremu fila pomiješati majonezu, kiselo vrhnje, sitno isjeckan bijeli luk, papriku i žumanca. Bjelanca ostaviti sa strane. Sve dobro izmiješati žlicom.
- korak: Na okrugli tanjur staviti palačinku, premazati je s malo fila, izribati malo sira i ponavljati postupak do kraja.
- korak: Posljednju palačinku također premazati filom, a preko nje izribati bjelanca.
- Vaša Palačinka torta je spremna.
NAPOLITANKA TORTA Sastojci za biskvit – Napolitanka torta:
- 8 bjelanca
- 80 g šećera
- 10 žličica prženih, mljevenih lješnjaka
- 2 žličice brašna
- Sastojci za kremu – Napolitanka torta:
- 8 žumanca
- 80 g šećera
- 4 praška za puding s ukusom vanilije
- 250 g margarina
- 250 g šećera u prahu
- 150 g čokolade za kuhanje
- 300 g napolitanki s lješnjakom
- 400 ml slatkog vrhnja
Priprema – Napolitanka torta:
- korak: Lješnjake kratko tostirati u pećnici, ohladiti ih i samljeti. Bjelanca izmiksati u čvrsti snijeg i postupno dodavati šećer.
- korak: Grabilicom lagano umiješati mljevene lješnjake i brašno.
- korak: Biskvitnu smjesu izliti u kalup za torte (promjera 28 cm) koji treba biti prekriven masnim papirom i peći 25 minuta na temperaturi od 160 °C.
- korak: Žumanca dobro izmiksati sa šećerom, praškom za puding i malo mlijeka, tako da ne bude grudica. Ostatak mlijeka zakuhati.
- korak: U vrelo mlijeko dodati pripremljenu smjesu i kuhati na laganoj vatri dok se ne dobije gusta krema. U ohlađenu kremu dodati pjenasto izmiksan margarin zajedno sa šećerom u prahu.
- korak: Podijeliti kremu na dva dijela. U jedan dio dodati čokoladu otopljenu na pari, a u drugi dio dodati napolitanke koje su prethodno samljevene u blenderu.
- korak: Na podlogu za tortu staviti biskvit i oko njega obruč za torte prekriven masnim papirom, kako bi se kasnije lakše odvojio od kreme.
- korak: Biskvit premazati kremom od napolitanki, a zatim nanijeti čokoladnu kremu. Tortu staviti u frižider da se kreme dobro stisnu, najbolje preko noći.
- korak: Prije posluživanja cijelu tortu premazati slatkim vrhnjem ili ukrasiti po želji.
- Vaša Napolitanka torta je spremna.