Nakon što smo u Enziti na Zagrebačkom Velesajmu organizirale žena.hr druženje za čitateljice kako bismo svi zajedno izabrali powered by Zvijezda, sada je došlo vrijeme da podijelimo i ostale deserte koji su nas osvojili - kako izgledom, tako i okusom!
Vedran Bošković s bloga Seasoned with Lovezačinio je svoju tortu biskvitom od cikle i kakaa te nas potpuno osvojio ovom jednostavnom, a jedinstvenom kombinacijom.
Vedranova torta s biskvitom od cikle i kakaa
Biskvit:
- 125 g margarina s aromom vanilije
- 300 gr šećera
- 2 jaja
- 250 gr brašna
- 1 žličica soli
- 2 žlice kakao praha
- 1,5 dcl jogurta
- 50 g pirea od pečene cikle
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica octa
Krema:
- 350 ml vrhnja za šlag
- 500g krem sira
- 150 g šećera u prahu
Ukrašavanje:
- 400g šećera u prahu
- 250g margarina
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice mlijeka
- 100g pirea od cikle
1. Miksati margarin i dodati šećer, pa dodati jedno pa drugo jaje, sve dok se masa dobro ne sjedini.
2. U drugoj posudi pomiješati brašno, sol i kakao prah, a u jogurt dodati pire od cikle.
3. U smjesu s margarinom dodati smjesu sa brašnom i obojani jogurt, malo po malo. Na kraju, u izmiješati sodu bikarbonu i ocat, pričekati da dođe do reakcije pa onda lagano umješati u crvenu smjesu.
4. Trećinu smjese sipati u kalup za tortu veličine 20 cm i peći oko 25 minuta na 180°C a nakon toga ponoviti postupak i s ostatkom smjese.
5. Pečene biskvite ostaviti da se dobro ohlade, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru zamotane u plastičnu foliju, kako se ne bi mrvili prilikom rezanja.
Krema: U jednoj posudi miksati slatko vrhnje u šlag. U drugoj posudi miksati sir sa šećerom tako da dobijete ujednačenu smjesu. Ovoj smjesi dodati šlag i sjediniti. Gotovu kremu podijeliti na 3 dijela, premazati kore i vanjsku stranu torte.
Ukrašavanje: Miksati margarin i postepeno dodavati šećer u prahu. Miksati manjom brzinom miksera dok smjesa ne postane homogena. Zatim dodati vanilin šećer i 3 žlice mlijeka i mutiti povećanom brzinom još par minuta. Ukoliko je potrebno zgusnuti smjesu, dodajte još šećera, a ako vam se čini da je pregusta, dodajte žlicu mlijeka.