Donosimo ti recept za bananabread tortu s karamelom i kremom od mascarponea i bijele čokolade

Janja je napravila odličnu tortu od karamele i kruha od banane

Donosimo ti recept za bananabread tortu s karamelom i kremom od mascarponea i bijele čokolade

Nakon što smo u Enziti na Zagrebačkom Velesajmu organizirale žena.hr druženje za čitateljice kako bismo svi zajedno izabrali powered by Zvijezda, sada je došlo vrijeme da podijelimo i ostale deserte koji su nas osvojili - kako izgledom, tako i okusom!

Image

Donosimo ti recept za službenu žena.hr tortu


Janja Benić s bloga Spoons and Scales oduševila nas je sa svojom kremastom tortom u fantastičnoj kombinaciji kruha od banane, karamele, mascarponea i bijele čokolade.

Bananabread torta s karamelom (dulce de leche) i kremom od macsarponea i bijele čokolade

Sastojci za biskvit 

•200 g Zvijezda margarina

•450 g brašna (self risinig ili samodizajuće brašno) - ako ga nemate onda u brašno umiješajte 2 vrećice praška za pecivo i 8 g soli (malo manje od 1 žličice)

•6 jaja srednje veličine

•4 veće banane

•280 g smeđeg šećera (ja sam koristila Demerera sećer) ili koristite koji god imate kod kuće

•2 šake lješnjaka – nasjeckati

•100 g tamne čokolade – nasjeckati 

•1/2 šalice ili 8 žlice zobenog mlijeka (ili koje god imate kod kuće)

Image


Postupak za biskvit:

1. Zagrijte pećnicu na 180°C.

2. Margarinom premažite 2 kalupa za tortu promjera 18 cm, možete i klasičan kalup za tortu, ali onda ćete imati dva biskvita, a ne 4 manja, zatim kalupe pospite s brašnom.

3. Vilicom izgnječite banane. U zasebnoj posudi miksajte margarin i šećer da se dobro poveže pa dodajte jaja. Sada u tu smjesu pomiješajte banane i dodajte brašno (u brašno ste prethodno dodali prašak za pecivo i sol kako biste napravili samodizajuće/selfriising brašno).

4. Isjeckajte lješnjake, ubacite ih u smjesu i promiješajte. Isto to učinite i s tamnom čokoladom. Na kraju dodajte mlijeko.

5. Smjesu ulijte u kalupe za pečenje i pecite 40 minuta na 180°C, nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 150°C i pecite još 30 minuta.

6. Nakon što je gotovo, izvadite biskvite na mrežicu za hlađenje ili na dasku. Kad su se ohladili, svaki biskvit prerežite na pola.


Sastojci za kremu:

•200 ml biljnog vrhnja za šlag

•100 g bijele čokolade

•250 g mascarponea 

Image


Postupak za kremu:

1. Bijelu čokoladu rastopite na pari pa je stavite sa strane da se malo ohladi.

2. Miksajte vrhnje za šlag tako da bude malo čvršće, u njega dodajte mascarpone i na kraju rastopljenu bijelu čokoladu.

3. Dulce de leche (karamela) krema je kupljena gotova i može se kupiti u nekim specijaliziranim trgovinama – ja koristim Carnation caramel.


Postupak slaganja torte:

1. Oba biskvita prerežite na pola tako da imate 4 biskvita.

2. Na prvi biskvit premažite kremom od šlaga pa pumpicom za ukrašavanje istiskajte kremu na rub biskvita tako da napravite “bazen” za karamelu kremu koja će ići u sredinu  kreme sa šlagom. 

3. Na to ide drugi biskvit gdje ćete isto ponoviti sve do zadnjeg bisktita koji će ostati prazan.


Krema za ukrašavanje:

•250 g Zvijezda margarina

•250 g šećera u prahu

•1 žlica mlijeka

•1 žličica ekstrakta od vanilije


Postupak:

1. Mikserom pomiješajte sve namirnice i po želji ukrasite vanjski dio torte. Možete koristiti i boje za ukrašavanje (u gelu) pa odvojite malo kreme i u nju umješajte boje po želji.

2. Stavite u hladanjak i servirajte nakon minimalno 1 sat.

Image