Nakon što smo u Enziti na Zagrebačkom Velesajmu organizirale žena.hr druženje za čitateljice kako bismo svi zajedno izabrali powered by Zvijezda, sada je došlo vrijeme da podijelimo i ostale deserte koji su nas osvojili - kako izgledom, tako i okusom!
Janja Benić s bloga Spoons and Scales oduševila nas je sa svojom kremastom tortom u fantastičnoj kombinaciji kruha od banane, karamele, mascarponea i bijele čokolade.
Bananabread torta s karamelom (dulce de leche) i kremom od macsarponea i bijele čokolade
Sastojci za biskvit
•200 g Zvijezda margarina
•450 g brašna (self risinig ili samodizajuće brašno) - ako ga nemate onda u brašno umiješajte 2 vrećice praška za pecivo i 8 g soli (malo manje od 1 žličice)
•6 jaja srednje veličine
•4 veće banane
•280 g smeđeg šećera (ja sam koristila Demerera sećer) ili koristite koji god imate kod kuće
•2 šake lješnjaka – nasjeckati
•100 g tamne čokolade – nasjeckati
•1/2 šalice ili 8 žlice zobenog mlijeka (ili koje god imate kod kuće)
Postupak za biskvit:
1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
2. Margarinom premažite 2 kalupa za tortu promjera 18 cm, možete i klasičan kalup za tortu, ali onda ćete imati dva biskvita, a ne 4 manja, zatim kalupe pospite s brašnom.
3. Vilicom izgnječite banane. U zasebnoj posudi miksajte margarin i šećer da se dobro poveže pa dodajte jaja. Sada u tu smjesu pomiješajte banane i dodajte brašno (u brašno ste prethodno dodali prašak za pecivo i sol kako biste napravili samodizajuće/selfriising brašno).
4. Isjeckajte lješnjake, ubacite ih u smjesu i promiješajte. Isto to učinite i s tamnom čokoladom. Na kraju dodajte mlijeko.
5. Smjesu ulijte u kalupe za pečenje i pecite 40 minuta na 180°C, nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 150°C i pecite još 30 minuta.
6. Nakon što je gotovo, izvadite biskvite na mrežicu za hlađenje ili na dasku. Kad su se ohladili, svaki biskvit prerežite na pola.
Sastojci za kremu:
•200 ml biljnog vrhnja za šlag
•100 g bijele čokolade
•250 g mascarponea
Postupak za kremu:
1. Bijelu čokoladu rastopite na pari pa je stavite sa strane da se malo ohladi.
2. Miksajte vrhnje za šlag tako da bude malo čvršće, u njega dodajte mascarpone i na kraju rastopljenu bijelu čokoladu.
3. Dulce de leche (karamela) krema je kupljena gotova i može se kupiti u nekim specijaliziranim trgovinama – ja koristim Carnation caramel.
Postupak slaganja torte:
1. Oba biskvita prerežite na pola tako da imate 4 biskvita.
2. Na prvi biskvit premažite kremom od šlaga pa pumpicom za ukrašavanje istiskajte kremu na rub biskvita tako da napravite “bazen” za karamelu kremu koja će ići u sredinu kreme sa šlagom.
3. Na to ide drugi biskvit gdje ćete isto ponoviti sve do zadnjeg bisktita koji će ostati prazan.
Krema za ukrašavanje:
•250 g Zvijezda margarina
•250 g šećera u prahu
•1 žlica mlijeka
•1 žličica ekstrakta od vanilije
Postupak:
1. Mikserom pomiješajte sve namirnice i po želji ukrasite vanjski dio torte. Možete koristiti i boje za ukrašavanje (u gelu) pa odvojite malo kreme i u nju umješajte boje po želji.
2. Stavite u hladanjak i servirajte nakon minimalno 1 sat.