Kad jesen službeno počne, imamo iznenadnu potrebu napraviti svaki mogući recept za slatki kruh. Neki od naših najdražih su , i ova narančasta ljepotica: najbolji kruh od buče koji smo ikad probale.
Za sve ljubitelje bundeve u desertima, ali i za one skeptike koji nikako da joj daju šansu - ovo je apsolutno najbolji recept za kruh od bundeve jer je svaka kriška nevjerojatno sočna, prepuna okusa i začina poput cimeta, ali ono najbolje, čokolade u svakom zalogaju! Kao i svaki drugi slatki kruh, i ovaj obožavamo zbog jednostavne i brze pripreme. Oboružaj se bundevom, začinima i čokoladom i uživaj u ovom kruhu uz čaj za desert, doručak ili međuobrok.
Sastojci:
- 220 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žličice cimeta
- pola žličice muškatnog oraščića
- 1/4 žličice đumbira
- 1/4 žličice kardamoma
- prstohvat soli
- 2 veća jaja
- 150 g smeđeg šećera
- 350 g pirea od muškatne buče
- 120 ml suncokretovog ulja
- 60 ml soka od naranče
- 120 g tamne čokolade ili čokolade za kuhanje (nasjeckane na komadiće)
Priprema:
1. Prvo pripremi pire od buče. Treba ti jedna muškatna bundeva od cca 2 kg. Oguli je, odstrani joj koštice i nareži na kockice. Kockice složi na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje i stavi peći na 180 stupnjeva dok ne omekšaju. Pečene kockice buče štapnim mikserom ili blenderom pretvori u pire.
2. Nakon što je buča gotova, ostavi pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za kruh naulji ili obloži papirom za pečenje. Stavi na stranu.
3. U velikoj posudi umuti brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, kardamom, đumbir i sol dok se ne sjedine. U drugoj zdjeli umuti jaja, šećer i smeđi šećer dok se ne sjedine. Umuti buču, ulje i sok od naranče. Ulij mokre sastojke u suhe sastojke i lagano pomiješaj špatulom ili drvenom žlicom. Bit će nekoliko grudica. Nemoj pretjerati s miješanjem. Nježno dodaj komadiće čokolade.
4. Ulij smjesu u pripremljeni kalup. Peci oko sat vremena, pazeći da kruh labavo prekriješ aluminijskom folijom do pola da vrh ne postane previše smeđ. Kruh je gotov kad čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista sa samo nekoliko malih vlažnih mrvica. To može biti malo prije ili malo poslije sat vremena, ovisno o tvojoj pećnici, pa provjeravaj kruh pred kraj češće.
5. Prije vađenja i rezanja ostavi da se kruh potpuno ohladi. Prekrij i čuvaj ostatke kruha na sobnoj temperaturi 3-4 dana ili u hladnjaku do oko 10 dana.