Da je slatkiš, bila bi grijeh

Rashlađuje i gasi žeđ: 4 razloga zašto je dinja savršena ljetna poslastica

Ljeto bez dinje gotovo je nezamislivo, stoga smo izdvojile neke od najvažnijih prednosti koje krije ova osvježavajuća ljetna poslastica

elena-mozhvilo-mOZok6vrX74-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kao što se ljudi dijele na one koji vole pse i na one koji vole mačke, tako se dijele i na one koji više vole dinju, odnosno one kojima je draža lubenica. Ako si ljubiteljica dinje, pripazi kada je kupuješ u Dalmaciji. Zatražiš li dinju i pritom na nju ne pokažeš prstom (bonton ne voli prste, a fino si odgojena), dobit ćeš lubenicu. Naime, Dalmatinci lubenicu zovu dinjom, a dinju zovu cata.

U Slavoniji lubenica zvuči moćno pa želiš li se rashladiti i zasladiti, pitat ćeš za bostan. Dinja je kod njih dinja, a mi ti u nastavku donosimo dobrobiti ove sočne ljepotice zamamne boje i okusa koji zove na još. Na sreću, dinja je niskokalorična pa to "još" ne stvara problem. Sad joj je sezona pa uživaj u ovom slasnom voću.

Želiš li mini spektakl na tanjuru, uz kriške dinje serviraj pršut. Ova dva okusa savrešno idu jedan s drugim, a osim toga dinja sadrži vitamin A koji je topiv u mastima. Ne treba spominjati koliko je pršut mastan… No, koga briga kad se uživa! U nastavku provjeri najvažnije prednosti koje krije ova osvježavajuća ljetna poslastica.

Obiluje vodom

Dinja je puna vode, odnosno slatkog soka. Sadrži preko 90 posto vode te je kriška dinje savršen način da se hidriraš u vrućim ljetnim danima, ali i utažiš glad. Jedi je kao međuobrok ili laganu ljetnu večeru. Prevenirat će glavobolje i pomoći mozgu da jasno prosuđuje. Voda je ključna za pravilno funckioniranje organizma.

Odličan izvor vlakana

Vlakna pomažu regulirati probavu, održavati zdravlje crijeva i balansirati šećer u krvi, a osim toga zasitit će te na dulje vrijeme jer ih organizam sporije probavlja. Jedi dinju koja obiluje vlaknima i snizit ćeš rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i brojnih drugih zdravstvenih problema.

Sadrži visoke razine vitamina C

U samo sto grama dinje naći ćeš 31 posto vitamina C. Riječ je o vitaminu koji se rastvara u vodi, a dinja, kako smo spomenule, obiluje vodom, što znači da će organizam, vitamin C iz dinje u potpunosti i vrlo brzo apsorbirati. Vitamin C je snažan antioksidans, jača imunitet, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, čuva zdravlje očiju te blagotvorno djeluje na kožu i usporava starenje jer potiče stvaranje kolagena.

Obiluje vitaminom A

Za razliku od vitamina C, vitamin A je topiv u mastima pa ukoliko želiš da ga tijelo apsorbira, dinju jedi s pršutom ili avokadom. Vitamin A koji se nalazi u dinji je karotenoid, točnije beta karoten koji joj daje narančastu boju. Isti onaj koji se nalazi i u mrkvi te batatu. Karotenoidi su snažni antioksidansi koji saniraju oštećenja nastala na stanicama djelovanjem slobodnih radikala te usporavaju starenje u svakom pogledu i preveniraju bolesti. Vitamin A pomaže rastu stanica, hormonalnom zdravlju i jača imunitet te, što je vrlo bitno ženama, pomaže apsorpciji željeza.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.