Gastro
Gastro

Čudesni učinci graha

Čudesni učinci graha
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Namirnica koja sadrži iznimno dobre sastojke za zdravlje

Osim što je dobar za zdravlje probavnog trakta, grah štiti od raka, regulira šećer u krvi i proizvodnju inzulina. Namirnica je koja iznimno pozitivno djeluje na zdravlje zbog toga što u sebi sadrži vlakna, proteine i antioksidante. Poznato je da grah kao namirnica izaziva plinove i može uzrokovati nadutost. Plinovi su često rezultat loše probave ili toga što tijelo nije priviknuto na dovoljni unos vlakana. Međutim, kako biste smanjili plinove, pokušajte slijediti neke od ovih savjeta:

jedite polako i temeljito žvačite hranu

dopustite tijelu da se privikne i prilagodi na povećanje vlakana u prehrani

namočite grah prije kuhanja – to će smanjiti neprobavljivost šećera koji isto uzrokuje plinove. Dokazano je da namakanje graha u vodi smanjuje nadutost za čak 30%.

Primjena graha zaista je široka, a izvrstan će biti kao varivo, na salatu, zapečeni, kao krem juha. Jela od graha podnose zamrzavanje, a odmrznuto jelo s grahom ponekad je čak ukusnije nego svježe. Donosimo vam dva recepta koji su odličan izbor za svaki obrok, a najbolje s ovom namirnicom je to što je možete napraviti na hrpu načina i svaki od njih će biti odličan na svoj način.  

Grah s tunom  

1 pakiranje tune u konzervi 1/2 srednje slatkog luka, tanko narezanog 1 stabljika celera, izrezana na pola po dužini 1/3 šalice nasjeckanog svježeg peršina 2 1/2 kuhanog graha 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 2 žlice vinskog octa sol svježe mljeveni crni papar Stavite tunu u zdjelu. Dodajte luk, celer, peršin i grah. Sve to pomiješajte s maslinovim uljem i vinskim octom. Začinite s paprom i solju. Po želji, dodajte i svoje začine.

Grah i rižoto s mesom i kobasicama 1 komad mesa (piletina) po želji - narezano na manje komadiće 3 manje kobasice, narezane na tanke kriške 1 luk, sitno nasjeckani 1 šalica riže 1/2 šalice (125 ml) suhog bijelog vina 1/3 šalice vrhnja (80 ml) 2 žlice limunovog soka malo sjeckane metvice Stavite piletinu u tavu na vatru i lagano je dinstajte. Zagrijte ulje u drugoj tavi i stavite kobasice da se poprže s obje strane. Maknite ih s tave i stavite na tanjur. U istu tavu stavite luk i na njega rižu. Dodate vino i miješate. Kasnije možete na rižu dodavati vodu dok se dinsta. Nakon otprilike 20 minuta maknite s vatre i umiješajte s mesom, vrhnjem, kobasicama, sokom od limuna i mentom. Kušajte i začinite solju i paprom. Poslužite odmah.

Izvor: sheknows.com taste.com.au thekitchn.com

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx