Gastro
Gastro

Čudesni učinci graha

Čudesni učinci graha
Namirnica koja sadrži iznimno dobre sastojke za zdravlje

Osim što je dobar za zdravlje probavnog trakta, grah štiti od raka, regulira šećer u krvi i proizvodnju inzulina. Namirnica je koja iznimno pozitivno djeluje na zdravlje zbog toga što u sebi sadrži vlakna, proteine i antioksidante. Poznato je da grah kao namirnica izaziva plinove i može uzrokovati nadutost. Plinovi su često rezultat loše probave ili toga što tijelo nije priviknuto na dovoljni unos vlakana. Međutim, kako biste smanjili plinove, pokušajte slijediti neke od ovih savjeta:

jedite polako i temeljito žvačite hranu

dopustite tijelu da se privikne i prilagodi na povećanje vlakana u prehrani

namočite grah prije kuhanja – to će smanjiti neprobavljivost šećera koji isto uzrokuje plinove. Dokazano je da namakanje graha u vodi smanjuje nadutost za čak 30%.

Primjena graha zaista je široka, a izvrstan će biti kao varivo, na salatu, zapečeni, kao krem juha. Jela od graha podnose zamrzavanje, a odmrznuto jelo s grahom ponekad je čak ukusnije nego svježe. Donosimo vam dva recepta koji su odličan izbor za svaki obrok, a najbolje s ovom namirnicom je to što je možete napraviti na hrpu načina i svaki od njih će biti odličan na svoj način.  

Grah s tunom  

1 pakiranje tune u konzervi 1/2 srednje slatkog luka, tanko narezanog 1 stabljika celera, izrezana na pola po dužini 1/3 šalice nasjeckanog svježeg peršina 2 1/2 kuhanog graha 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 2 žlice vinskog octa sol svježe mljeveni crni papar Stavite tunu u zdjelu. Dodajte luk, celer, peršin i grah. Sve to pomiješajte s maslinovim uljem i vinskim octom. Začinite s paprom i solju. Po želji, dodajte i svoje začine.

Grah i rižoto s mesom i kobasicama 1 komad mesa (piletina) po želji - narezano na manje komadiće 3 manje kobasice, narezane na tanke kriške 1 luk, sitno nasjeckani 1 šalica riže 1/2 šalice (125 ml) suhog bijelog vina 1/3 šalice vrhnja (80 ml) 2 žlice limunovog soka malo sjeckane metvice Stavite piletinu u tavu na vatru i lagano je dinstajte. Zagrijte ulje u drugoj tavi i stavite kobasice da se poprže s obje strane. Maknite ih s tave i stavite na tanjur. U istu tavu stavite luk i na njega rižu. Dodate vino i miješate. Kasnije možete na rižu dodavati vodu dok se dinsta. Nakon otprilike 20 minuta maknite s vatre i umiješajte s mesom, vrhnjem, kobasicama, sokom od limuna i mentom. Kušajte i začinite solju i paprom. Poslužite odmah.

Izvor: sheknows.com taste.com.au thekitchn.com