'Hrskava gospođa'

Croque Madame - hrskavi francuski sendvič koji će oduševiti sve gurmane

Naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi otkrila nam je recept za Croque Madame - slavni francuski tost sendvič čiji su glavni sastojci sir, šunka, bešamel umak i jaje na oko

Jednostavno prevedeno, croque madame znači "hrskava gospođa", a iako je ovo jelo zapravo običan tost, francuski šefovi su ga tako dobro složili i obogatili da se danas nudi u svakom bistrou diljem Francuske. Radi se, dakle, o tostu koji može biti punjen sirom i šunkom te zatim pohan i na kraju ide jaje na oko. Iako ima više verzija ovog jela, mi smo se pozabavili onom originalnom koja sadrži bešamel umak, sir, šunku i jaje na oko. Na ovaj način, običan tost postaje sočan sendvič, pun okusa, lagan, a opet zasitan.

"Preporučujem pravi tost kruh koji možete kupiti u boljim pekarnicama. Dosta se razlikuje od gotovog kupovnog tosta koji je pretanko rezan", savjetovala nam je naša gastro blogerica Ivana Perić Rabhi i dodala kako je razlika između ovog tosta i jednako popularne Croque Monsieur verzije ta, da u ovaj ide jaje na oko. Idealan kao bogat doručak ili brzinski ručak, Croque Madame savršeno će pristajati uz salatu.

Image

Croque Madame

Sastojci:

  • Dvije kriške kruha
  • Malo maslaca
  • Dvije kriške topivog sira cheddar
  • Dvije kriške domaće šunke
  • Dvije žlice bešamel umaka
  • 1 jaje
  • Malo mladog luka sitno narezanog za ukras i svježinu

Priprema:

  1. Zagrijte kruh. Kad se malo ugrije, namažite ga maslacem. Zatim stavite bešamel, a preko bešamela sir, pa šunku. Zatim stavite preko te kriške drugi dio zapečenog kruha.
  2. Ponovite postupak: maslac, bešamel, sir i šunka. Preko šunke stavite papir za pečenje te stisnite pod tosterom sve minutu.
  3. Ispecite jaje na oko te stavite preko i ukrasite sa zelenim sitno rezanim mladim lukom.