I kada smo pomislile da smo "ispucale" sve kombinacije s ginom, novi hit su čokoladni keksići s omiljenim ženskim alkoholnim pićem. Poslastica koja će te grijati cijelu zimu. Topli keksići netom izvađeni iz pećnice zamirisat će tvojim domom, a kada se ohlade, grijat će te gin u njima.
Alkohol kolačima daje posebnu aromu, intenzivira okuse, no bitno je pripaziti s količinom. Ne brini, nećeš se napiti od gina u pečenim kolačima jer će alkohol većinom ispariti pod utjecajem visoke temperature, no može utjecati na ostale sastojke pa će, umjesto da pojača okuse, prevladati - a to ne želiš.
Ipak, ne pretjeruj s količinom. Ne moraš pojesti cijeli pleh, bez obzira na to što ti je rođendan ili si u PMS-u. Isto tako, kolače s alkoholom sakrij od djece. Ne treba ti da ti štucaju i teturaju po kući u pidžamicama na medvjediće, a još nisu visinom ni kvake na vratima dosegnuli. Kad zamislim, izgleda urnebesno, ali ipak nedopustivo. Na koncu, ti si odgovorna majka i odrasla žena.
U svakom slučaju, kada poduzmeš navedene mjere opreza, prepusti se kulinarskim radostima i za svoje frendice umijesi čokoladne keksiće s ginom. Recept donosimo u nastavku. E da! Bitno je izvaditi ih na vrijeme.
Sastojci:
- 150 grama šećera
- 200 grama glatkog brašna
- 300 grama oštrog brašna
- 1 veće jaje
- mahuna vanilije
- 150 grama maslaca
- malo soli
- 1 prašak za pecivo
- 3-4 reda čokolade za kuhanje
- 2 žlice kakaa
- 100 ml gina
Postupak:
- U jednoj posudi sjedini suhe sastojke, brašno prosij kako bi keksi bili rahliji. U drugoj posudi izmuti jaje sa šećerom, dodaj gin, a potom sjedini suhe i mokre sastojke te dodaj omekšali maslac i na kraju čokoladu koju si narezala na sitne komadiće.
- Umijesi kompaktno ljepljivo tijesto, prekrij prozirnom folijom i ostavi u hladnjaku sat vremena da se stisne, kako bi mogla lakše rukovati njime.
- Pećnicu zagrij na 160 Celzijevih stupnjeva, a pleh obloži papirom za pečenje. Keksiće možeš raditi na dva načina. Žlicom ih vadi na papir za pečenje i samo lagano oblikuj. Neka ostanu "čupavi". Ili tijesto formiraj u valjak (salamu) i nožem reži na debljinu od pola centimetra.
- Peci ih oko 15 minuta (tijekom 15 minuta iz keksića će ispariti oko 60 posto gina) i izvadi dok su još mekani. Na zraku će se stvrdnuti. Ako ih vadiš kada su već tvrdi, to znači da su se prepekli i vjerojatno zagorjeli, a to ne želiš. Posluži ih uz kavu ili čaj. Ili gin! Zašto ne?