Dobre vijesti za vikend

Čin-čin: 4 razloga zašto je omiljeni gin zapravo dobar za tvoje zdravlje

E, ovo su istraživanja koje u potpunosti želimo podržati. Provjeri zašto se slobodno povremeno možeš počastiti s čašom omiljenog koktela

profimedia-0484503374.jpg
Foto: Profimedia

Ako pratiš naš portal, onda znaš da volimo gin…jako. Super je svestran, idealno piće za svako godišnje doba i savršeno se slaže s brojnim dodacima, od tonika, raznoraznih začina, ali i osvježavajućih detalja poput limete, limuna ili svježih krastavaca.

Image
Ukusni i osvježavajući

Džintastično! Tri neodoljiva koktela s ginom koje možeš napraviti već danas

Osim toga, u usporedbi s drugim alkoholnim pićima poput piva ili vina, jedna čašica gina ima nisku razinu kalorija i ugljikohidrata, a gin sam po sebi uopće ne sadržava šećer.

Iako te pijenje gina i tonika neće zaštititi od koronavirusa, postoji puno razloga da si dopustiš uživati u ovom omiljenom koktelu. Evo nekoliko razloga (u potpunosti podržanih znanošću) da umjereno uživaš u ginu.

Može biti dobar za tvoju kožu

Gin se umočen u borovice, koje mnogi smatraju "superhranom", iako taj izraz nema formalnu definiciju. Bobice smreke prepune su antioksidansa koji imaju blagodati promicanja zdravlja, od zdravlja kože do zaštite od kroničnih bolesti poput raka i bolesti srca.

Image
Foto: Pexels

Studija objavljena u časopisu Antioxidants otkrila je da bobice smreke čak dijele neke od istih antioksidansa kao i ulje čajevca, koje dokazano promiče zdravu kožu. Druga studija objavljena u Industrial Crops and Products otkrila je da esencijalno ulje borovice može imati i neka svojstva protiv starenja, što može pomoći smanjiti bore.

Ipak, budi oprezna ako pijete gin tonic na suncu: sok limete može nadražiti kožu na jakom suncu, što potencijalno može uzrokovati stanje nazvano fitofotodermatitis.

Može li voditi duljem životu?

Gin bogat antioksidansima može biti od pomoći i na drugim područjima osim tvoje kože. Neke studije pokazuju da anti-age i protuupalna svojstva borovice mogu poboljšati zdravlje i potencijalno dovesti do duljeg života poboljšavajući protok krvi i uklanjanje toksina iz krvi. Da ne spominjemo, poznata kuharica Julia Child bila je uvjerena da je gin jedna od tajni dugovječnosti, a tko smo mi da tome proturječimo?

'Priprema' tvoju probavu

Gin je popularni aperitiv (piće koje se poslužuje prije obroka) u nekoliko kultura, a za koje se vjeruje da pomaže u pripremi tvog probavnog sustava za obrok.

Doista je utvrđeno da pijenje alkohola prije obroka potiče apetit. Osim što će te pripremiti za jelo, gin prije večere može ti pomoći da više cijeniš hranu. Jedno je istraživanje pokazalo da su ispitanici koji su pili alkohol prije obroka imali veću reakciju na arome svoje hrane.

Image
Foto: Pexels

Jedno od rijetkih alkoholnih pića u kojem povremeno smiju uživati u dijabetičari

Jaka alkoholna pića poput gina obično nemaju ugljikohidrate, što ih čini dobrom opcijom za nekoga tko ima dijabetes. Gin se obično miješa s tonikom koji također ima relativno malo ugljikohidrata, sa samo 15 g šećera po piću od 235 ml.

Također, umjerenost je važna za sve, ali posebno za one koji imaju dijabetes, jer prekomjerno pijenje može dovesti do hipoglikemije (ili niskog šećera u krvi).

Zaključak

Da budemo jasni, gin nije čudo od pića, a kao i bilo koji drugi alkohol - treba ga konzumirati umjereno. No uživanje u kvalitetnom ginu definitivno ima nekoliko značajnih blagodati, stoga se slobodno povremeno počasti s jednom čašom ovog omiljenog koktela!

Image
Foto: Pexels