Anđeoska torta s voćem
Iako su kalorije sinonim za tortu, ova to nije. Ne sadrži žumanjke, nego samo bjelanjke i malo šećera, zbog čega nema previše kalorija, a nema ni masnoća. Lagana je i prozračna, savršena za ljeto.
Sastojci:
- 12 bjelanjaka
- šalica (2 dcl) brašna
- prstohvat soli
- prašak za pecivo
- šalica šećera (ili manje)
- dvije žličice arome vanilije
- jagode, borovnice, breskve
Postupak:
Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, postepeno dodajući u njih šećer. U drugoj posudi sjediniti brašno i prašak za pecivo pa umiješati špatulom u tučene bjelanjke i dodati sol i aromu vanilije. Smjesu premjestiti u kalup za torte koji si obložila papirom za pečenje ili namazala maslacem i posula brašnom. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 Celzijevih stupnjeva 30-ak minuta, odnosno dok se kolač ne zazlati. Izvaditi ga pažljivo iz kalupa tek kad se ohladi i ukrasiti voćem po želji te servirati s malo šlaga.