Zima je savršeno vrijeme za uživanje u finim, toplim juhama, a jedna od najpoznatijih takvih je juha od piletine i špinata. Zasitna, kremasta i ukusna, ova je juha kao stvorena za zimske dane, a zahvaljujući svom glavnom sastojku, špinatu, vrlo je zdrava.
Listovi špinata bogati su vitaminom K, vlaknima, željezom, kalcijem i magnezijem - svim ključnim sastojcima koji pridonose zdravlju kostiju, kose, kože, ali i pomažu u smanjenju krvnog tlaka.
Sada se i ti možeš okušati u kuhanju ove juhe, a mi ti donosimo jednostavan recept.
Juha od piletine i špinata
Sastojci:
- pileća prsa bez kostiju, narezana na male komade
- listovi špinata (za 1 šalicu pirea)
- litra pilećeg temeljca
- 20 g maslaca
- 1 češanj češnjak
- 1 đumbir
- 1 luk srednje veličine
- 2 žlice brašna
- 1 čajna žličica garam masala praha
- sok 1/4 limuna
- sol i papar
(Foto: Pexels)
Postupak:
- U zdjeli zagrij maslac i dodaj nasjeckani đumbir i češnjak. Zatim dodaj luk narezan na četiri dijela i kuhaj dvije-tri minute, dok luk ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Kada je smjesa od luka gotova, dodaj brašno i kuhaj dvije minute. Nakon dvije minute dodaj pileći temeljac i pileća prsa. Pusti da zavre.
- Listove špinata prokuhaj u vodi i stavi u blender kako bi napravila pire od špinata.
- Kada je juha zakuhala, dodaj malo soli, papra i garam masala praha i sve dobro promiješaj. Zatim dodaj pire od špinata i kuhaj 10-12 minuta.
- Dodaj limunov sok i dobro promiješaj. Kada je gotova, juhu serviraj vruću i posipaj ju s malo papra.