Ako je neki kolač primjer kako se jednostavno, brzo i lako može pripremiti prava poslastica koja će razveseliti sve ukućane, onda je to brownies. Tradicionalni američki kolač jednostavne izvedbe, koji se razlikuje po osebujnim dodacima kao što su orasi, indijski oraščići, bademi, jabuke ili slično.
Browniesi ne zahtijevaju puno vremena za pripremu, a posebnost im je što im možete dodati po želji gotovo sve, od svježeg do suhog voća, pa i cimet, ili neke druge odgovarajuće začine, a uvijek dobijete savršen i ukusan kolač.
Donosimo vam recepte za pripremu browniesa s bademima i višnjama. Savjet je da uvijek koristite tamnu čokoladu sa najmanje 70 posto kakaa. Čokolada treba biti što kvalitetnija, jer je temelj ovoga kolača, a tamna čokolada osigurat će i da browniesi nisu preslatki.
Osnovni recept:
Sastojci:
200 g čokolade
100 g šećera
150 g maslaca
4 jaja
150 g pšeničnog glatkog brašna tip 550
1 žličica praška za pecivo
1 vanilin šećer
30 g badema
Priprema:
Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšali maslac, 150 g omekšane čokolade i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte nasjeckane bademe. Smjesu stavite u namašćenu tepsiju (vel. 37×22 cm), pospite ostatkom grubo narezane čokolade i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 25 minuta. Browniese narežite na kocke i po želji poslužite uz tučenu šlag pjenu. Ako umjesto badema umiješate nasjeckane pinjole, slastica će dobiti rafiniraniji okus.
Browniesi s višnjama i preljevom
Sastojci:
225 g maslaca
200 g tamne čokolade
6 jaja
300 g šećera
1 vanilin šećer
375 g pšeničnog brašna
3 ravne žličice praška za pecivo
200 g nasjeckanih oraha
Za nadjev:
1 staklenka višanja
50 g naribane čokolade
Za preljev:
200 g tamne čokolade
100 ml mlijeka
60 g maslaca
Priprema:
Za tijesto u loncu rastopite maslac i razlomljene komade tamne čokolade. Ostavite da se masa ohladi. U posudu stavite jaja i dobro ih izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte i izmiješajte u 2 navrata na srednjoj brzini. Na kraju umiješajte smjesu čokolade i maslaca i dodajte orahe. Tijesto izlijte na lim, namašten i obložen masnim papirom i poravnajte. Višnje ocijedite i rasporedite po polovici tijesta. Pospite naribanu čokoladu po višnjama. Stavite u pećnicu, oko 30 minuta. Položite lim na rešetku za kolače i ostavite da se kolač ohladi. Za preljev grubo narežite čokoladu. Zakuhajte mlijeko s maslacem, skinite s vatre i u njemu rastopite čokoladu. Miješajte dok ne dobijete glatku masu i ostavite da se malo ohladi. Valovito razmažite preljev po polovici tijesta bez višanja, te kolač 1-2 sata ostavite na hladno. Prije posluživanja kolač narežite na male kvadrate, otprilike 5x5 cm.
(M.G.)
Foto: Hedonistin / Foter / CC BY-NC
Thebakersdozen.org