Miris vanilije, limunove korice, kokosa, tek su neke arome koje će ovih dana zavladati blagdanskim stolom i biti neizostavan dio božićnoga ugođaja. Sitni, prhki kolačići i keksi omiljena su poslastica, a njihova priprema dio tradicije, blagdanske čarolije u kojoj vole sudjelovati svi ukućani.
Vanilin roščići, išleri, breskvice, medenjaci, zvjezdice s marmeladom, kokos bajadere, sjećate se? Mirišu na djetinjstvo, čekanje da se napokon otvore darovi, da dođe djedica s bradom, i prizivaju snijeg koji se neće otopiti za jedan dan. I danas su jednako fini i slatki, i danas, uz kavu, čaj ili kuhano vino teško ćete odoljeti kuglicama od ruma ili pak kokosa, raznima šapicama, fritulama, kiflicama od oraha, badema, štangicama posutim čokoladnim mrvicama i šarenim bombončićima.
Slasni i mirisni božićni kolači mogu poslužiti i kao atraktivan poklon ispod bora, spakirajte ih u dekorativnu kutiju, ukrasite vrpcom ili čestitkom.
Donosimo vam recepte božićnih kolačića koje je za čitateljice portala Žena.hr izdvojila Martina Dumančić iz zagrebačke slastičarne M&M.
ŠAPE OD KOKOSA
25dkg maslaca
30dkg kokosa
25dkg šećera
1 žlica ulja
2 šalice mlijeka
prašak za pecivo
brašno po potrebi
malo maslaca i brašna za kalupe
PRIPREMA:
Zamijesite tijesto, brašna dodajte toliko da se ne lijepi, a da ne bude tvrdo.
Pecite u kalupima za šape. Pečene šape možete ukrasiti štaub šećerom ili topljenom čokoladom.
PUSLICE OD GROŽĐICA
15dkg margarina
18dkg šećera
2 jaja
50dkg brašna
prašak za pecivo
2 žlice mlijeka
limunove korice
8dkg grožđica
2 žlice mlijeka
PRIPREMA:
Margarin, šećer i jaja pjenasto miješajte, dodajte mlijeko, brašno s praškom za pecivo, grožđice i limunovu koricu.
Od tijesta uz pomoć dviju vilica oblikujte čupave gomilice, stavljajte ih na namašćen lim i pecite dok ne postanu zlatnožute.
(M.G.)