Miris vanilije, limunove korice, kokosa, tek su neke arome koje će ovih dana zavladati blagdanskim stolom i biti neizostavan dio božićnoga ugođaja. Sitni, prhki kolačići i keksi omiljena su poslastica, a njihova priprema dio tradicije, blagdanske čarolije u kojoj vole sudjelovati svi ukućani.
Vanilin roščići, išleri, breskvice, medenjaci, zvjezdice s marmeladom, kokos bajadere, sjećate se? Mirišu na djetinjstvo, čekanje da se napokon otvore darovi, da dođe djedica s bradom, i prizivaju snijeg koji se neće otopiti za jedan dan. I danas su jednako fini i slatki, i danas, uz kavu, čaj ili kuhano vino teško ćete odoljeti kuglicama od ruma ili pak kokosa, raznima šapicama, fritulama, kiflicama od oraha, badema, štangicama posutim čokoladnim mrvicama i šarenim bombončićima.
Slasni i mirisni božićni kolači mogu poslužiti i kao atraktivan poklon ispod bora, spakirajte ih u dekorativnu kutiju, ukrasite vrpcom ili čestitkom.
Donosimo vam recepte božićnih kolačića koje je za čitateljice portala Žena.hr izdvojila Martina Dumančić iz zagrebačke slastičarne M&M.
ŠAPE OD KOKOSA
25dkg maslaca30dkg kokosa25dkg šećera1 žlica ulja2 šalice mlijeka prašak za pecivobrašno po potrebimalo maslaca i brašna za kalupe
PRIPREMA:Zamijesite tijesto, brašna dodajte toliko da se ne lijepi, a da ne bude tvrdo.Pecite u kalupima za šape. Pečene šape možete ukrasiti štaub šećerom ili topljenom čokoladom.
PUSLICE OD GROŽĐICA
15dkg margarina18dkg šećera2 jaja50dkg brašnaprašak za pecivo2 žlice mlijekalimunove korice8dkg grožđica2 žlice mlijeka
PRIPREMA:Margarin, šećer i jaja pjenasto miješajte, dodajte mlijeko, brašno s praškom za pecivo, grožđice i limunovu koricu.Od tijesta uz pomoć dviju vilica oblikujte čupave gomilice, stavljajte ih na namašćen lim i pecite dok ne postanu zlatnožute.
(M.G.)