JEDNOSTAVNI I BRZI

Za lakše i jednostavnije blagdane. Evo 9 recepata za božićne kolače i kekse bez jaja

Kolači, kiflice, medenjaci, linzeri - svi se mogu spremiti bez jaja

Božični kolači bez jaja.jpg
Foto: Shutterstock

Božić je pravo vrijeme za uživanje u slatkim poslasticama koje unose toplinu i miris blagdana u svaki kutak doma. Bez obzira na to imaš li neke prehrambene restrikcije ili jednostavno želiš isprobati nešto novo, kolači bez jaja mogu biti jednako ukusni i posebni. Ovi recepti će ti omogućiti da stvoriš slatke delicije koje će oduševiti sve – od mekane čokolade, mirisnih medenjaka do prhkih kiflica. I što je najbolje, pripremaju se brzo i jednostavno, pa nećeš morati provoditi previše vremena u kuhinji.

Keksi s maslacem od kikirikija

Savršeni za ljubitelje kikirikija! Ovi keksi su slatki, mirisni i imaju onaj topivi okus maslaca od kikirikija. Plus, napraviš ih u tren oka. Ove božićne kekse bez jaja možeš raditi s kravljim, ali i biljnim mlijekom, a mi preporučujemo rižino ili sojino mlijeko.

Image
Foto: Pexels

Keksi s maslacem od kikirikija sastojci:

  • 150 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 120 g maslaca od kikirikija
  • 50 ml biljnog mlijeka
  • 1 žličica vanilije

Keksi s maslacem od kikirikija priprema:

  1. U zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
  2. Dodaj maslac od kikirikija, mlijeko i vaniliju te zamijesi tijesto.
  3. Oblikuj kuglice i spljošti ih vilicom za prepoznatljiv uzorak.
  4. Peci na 180 °C oko 10-12 minuta, dok ne poprime blagu zlatnu boju.
  5. Pusti kekse da se ohlade prije posluživanja – tada su najukusniji!
Image
OD JEDNOSTAVNIH DO KOMPLEKSNIH

Donosimo 14 recepata za božićne slastice bez glutena

Šape bez jaja

Šape su klasik koji ne možeš preskočiti za Božić. Ovaj recept zadržava sav okus i miris djetinjstva, ali bez jaja.

Image
Foto: Pexels

Šape bez jaja sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 150 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca ili margarina
  • 1 žličica vanilin šećera
  • Prstohvat cimeta

Šape bez jaja priprema:

  1. U zdjeli pomiješaj brašno, mljevene orahe, šećer u prahu, vanilin šećer i cimet.
  2. Dodaj maslac narezan na kockice i zamijesi prhko tijesto.
  3. Ohladi tijesto u hladnjaku 30 minuta.
  4. Utisni tijesto u kalupe za šape.
  5. Peci u pećnici na 180 °C oko 12-15 minuta, a zatim ih još tople pospi šećerom u prahu.

Linzeri bez jaja

Nema Božića bez linzera, zar ne? Slatki, prhki i punjeni džemom – jednostavno neodoljivi. A u ovoj recepturi božićnih keksića bez jaja, sve što ti treba su sastojci koje već imaš doma.

Linzeri bez jaja sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca ili margarina
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 žličica vanilin šećera
  • Naribana korica jednog limuna
  • 2-3 žlice vode
  • Džem po izboru

Linzeri bez jaja priprema:

  1. Pomiješaj brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i koricu limuna.
  2. Dodaj maslac i zamijesi tijesto, pa dodaj vodu po potrebi.
  3. Ohladi tijesto u hladnjaku 30 minuta.
  4. Razvaljaj tijesto i izreži oblike – pola s rupom, pola bez.
  5. Peci na 180 °C 8-10 minuta, zatim spajaj kekse džemom.

Čokoladni keksi bez jaja

Ovi keksi su savršeni za ljubitelje čokolade. Hrskavi izvana, a mekani iznutra, idealni su uz šalicu čaja ili kave.

Image
Foto: Pexels

Čokoladni keksi bez jaja sastojci:

  • 150 g glatkog brašna
  • 50 g kakaa u prahu
  • 100 g šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 100 ml biljnog ulja
  • 2 žlice mlijeka (biljnog ili običnog)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Čokoladni keksi bez jaja priprema:

  1. U zdjeli pomiješaj brašno, kakao, šećer, prašak za pecivo i sol.
  2. Dodaj biljno ulje, mlijeko i vaniliju te miješaj dok ne dobiješ glatko tijesto.
  3. Oblikuj male kuglice rukama i poslaži ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Lagano spljošti kuglice vilicom da dobiješ oblik keksa.
  5. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10-12 minuta.

Medenjaci bez jaja

Mekani, mirisni i puni blagdanskog duha! Ovi medenjaci bez jaja savršeni su za ukrašavanje ili jednostavno grickanje uz kuhano vino.

Image
Foto: Pexels

Medenjaci bez jaja sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • Prstohvat soli
  • 75 g meda
  • 50 ml biljnog ulja
  • 2 žlice vode

Medenjaci bez jaja priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol.
  2. Dodaj med, ulje i vodu pa zamijesi tijesto dok ne postane glatko.
  3. Tijesto zamotaj u foliju i ostavi ga u hladnjaku 30 minuta.
  4. Razvaljaj tijesto na pobrašnjenoj podlozi i kalupima izreži oblike.
  5. Peci na 180 °C oko 8-10 minuta, dok rubovi ne postanu lagano zlatni.

Kokos kuglice bez jaja

Ako ih još nisi radila, stvarno ne znaš što propuštaš! Brze i jednostavne, ove kokos kuglice savršena su poslastica kad ti treba nešto slatko u zadnji tren. Najbolje od svega - ne trebaju se peći i nemaju jaja.

Image
Foto: Pexels

Kokos kuglice bez jaja sastojci:

  • 200 g mljevenog keksa
  • 100 g kokosovog brašna (+ 50 g za valjanje)
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 ml kokosovog mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Kokos kuglice bez jaja priprema:

  1. U zdjeli pomiješaj mljeveni keks, kokosovo brašno i šećer u prahu.
  2. Dodaj kokosovo mlijeko i vaniliju pa miješaj dok ne dobiješ ljepljivu smjesu.
  3. Rukama oblikuj male kuglice.
  4. Uvaljaj svaku kuglicu u kokosovo brašno za dodatni efekt.
  5. Stavi kuglice u hladnjak na 30 minuta prije posluživanja.

Zobeni keksi s bananom

Ako voliš zdravije opcije, ovi zobeni keksi su prava stvar. Banane daju slatkoću i drže smjesu na okupu.

Zobeni keksi s bananom sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 50 g grožđica ili komadića čokolade
  • 1 žličica cimeta
  • Prstohvat soli

Zobeni keksi s bananom priprema:

  1. Zgnječi banane vilicom u pire.
  2. Dodaj zobene pahuljice, grožđice ili čokoladu, cimet i sol.
  3. Sve dobro promiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
  4. Oblikuj keksiće žlicom i stavi ih na papir za pečenje.
  5. Peci na 180 °C oko 15 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni.

Kakao kocke bez jaja

Ako želiš sočan, čokoladni božićni kolač bez jaja, ovo je pravi recept. Jednostavan je i uz kombinaciju kakaa u prahu i ostalih sastojaka koje imaš kod kuće, vraća te u djetinjstvo.

Kakao kocke bez jaja sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 50 g kakaa u prahu
  • 1 žličica sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 250 ml biljnog mlijeka
  • 75 ml biljnog ulja
  • 1 žličica jabučnog octa

Kakao kocke bez jaja priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješaj suhe sastojke: brašno, šećer, kakao, sodu i sol.
  2. Dodaj mokre sastojke: mlijeko, ulje i ocat, pa dobro promiješaj.
  3. Smjesu izlij u kalup obložen papirom za pečenje.
  4. Peci na 180 °C oko 20-25 minuta.
  5. Kada se kolač ohladi, nareži ga na kocke i pospi šećerom u prahu.

Vanilin kiflice bez jaja

Ove kiflice su klasik koji svi vole, ali u varijanti bez jaja. Prhke, mirisne i jednostavno se tope u ustima – pravi blagdanski favorit!

Image
Foto: Pexels

Vanilin kiflice bez jaja sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca ili margarina
  • 100 g mljevenih badema
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 žličica vanilin šećera
  • Šećer u prahu za posipanje

Vanilin kiflice bez jaja priprema:

  1. U zdjeli pomiješaj brašno, mljevene bademe, šećer u prahu i vanilin šećer.
  2. Dodaj maslac narezan na kockice i zamijesi prhko tijesto.
  3. Ohladi tijesto u hladnjaku 30 minuta.
  4. Oblikuj kiflice i poslaži ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Peci na 180 °C oko 12-15 minuta, a zatim ih još tople uvaljaj u šećer u prahu.

POGLEDAJ VIDEO: Madeleines