Gastro
JEDNOSTAVNI I BRZI

Za lakše i jednostavnije blagdane. Evo 9 recepata za božićne kolače i kekse bez jaja

Za lakše i jednostavnije blagdane. Evo 9 recepata za božićne kolače i kekse bez jaja
Kolači, kiflice, medenjaci, linzeri - svi se mogu spremiti bez jaja

Božić je pravo vrijeme za uživanje u slatkim poslasticama koje unose toplinu i miris blagdana u svaki kutak doma. Bez obzira na to imaš li neke prehrambene restrikcije ili jednostavno želiš isprobati nešto novo, kolači bez jaja mogu biti jednako ukusni i posebni. Ovi recepti će ti omogućiti da stvoriš slatke delicije koje će oduševiti sve – od mekane čokolade, mirisnih medenjaka do prhkih kiflica. I što je najbolje, pripremaju se brzo i jednostavno, pa nećeš morati provoditi previše vremena u kuhinji.

Keksi s maslacem od kikirikija

Savršeni za ljubitelje kikirikija! Ovi keksi su slatki, mirisni i imaju onaj topivi okus maslaca od kikirikija. Plus, napraviš ih u tren oka. Ove božićne kekse bez jaja možeš raditi s kravljim, ali i biljnim mlijekom, a mi preporučujemo rižino ili sojino mlijeko.

Za lakše i jednostavnije blagdane. Evo 9 recepata za božićne kolače i kekse bez jaja

Keksi s maslacem od kikirikija sastojci:

150 g glatkog brašna

100 g šećera

1 žličica praška za pecivo

Prstohvat soli

120 g maslaca od kikirikija

50 ml biljnog mlijeka

1 žličica vanilije

Keksi s maslacem od kikirikija priprema:

U zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.

Dodaj maslac od kikirikija, mlijeko i vaniliju te zamijesi tijesto.

Oblikuj kuglice i spljošti ih vilicom za prepoznatljiv uzorak.

Peci na 180 °C oko 10-12 minuta, dok ne poprime blagu zlatnu boju.

Pusti kekse da se ohlade prije posluživanja – tada su najukusniji!

Šape bez jaja

Šape su klasik koji ne možeš preskočiti za Božić. Ovaj recept zadržava sav okus i miris djetinjstva, ali bez jaja.

Za lakše i jednostavnije blagdane. Evo 9 recepata za božićne kolače i kekse bez jaja

Šape bez jaja sastojci:

200 g glatkog brašna

150 g mljevenih oraha

100 g šećera u prahu

150 g maslaca ili margarina

1 žličica vanilin šećera

Prstohvat cimeta

Šape bez jaja priprema:

U zdjeli pomiješaj brašno, mljevene orahe, šećer u prahu, vanilin šećer i cimet.

Dodaj maslac narezan na kockice i zamijesi prhko tijesto.

Ohladi tijesto u hladnjaku 30 minuta.

Utisni tijesto u kalupe za šape.

Peci u pećnici na 180 °C oko 12-15 minuta, a zatim ih još tople pospi šećerom u prahu.

Linzeri bez jaja

Nema Božića bez linzera, zar ne? Slatki, prhki i punjeni džemom – jednostavno neodoljivi. A u ovoj recepturi božićnih keksića bez jaja, sve što ti treba su sastojci koje već imaš doma.

Linzeri bez jaja sastojci:

250 g glatkog brašna

150 g maslaca ili margarina

80 g šećera u prahu

1 žličica vanilin šećera

Naribana korica jednog limuna

2-3 žlice vode

Džem po izboru

Linzeri bez jaja priprema:

Pomiješaj brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i koricu limuna.

Dodaj maslac i zamijesi tijesto, pa dodaj vodu po potrebi.

Ohladi tijesto u hladnjaku 30 minuta.

Razvaljaj tijesto i izreži oblike – pola s rupom, pola bez.

Peci na 180 °C 8-10 minuta, zatim spajaj kekse džemom.

Čokoladni keksi bez jaja

Ovi keksi su savršeni za ljubitelje čokolade. Hrskavi izvana, a mekani iznutra, idealni su uz šalicu čaja ili kave.

Za lakše i jednostavnije blagdane. Evo 9 recepata za božićne kolače i kekse bez jaja

Čokoladni keksi bez jaja sastojci:

150 g glatkog brašna

50 g kakaa u prahu

100 g šećera

1 žličica praška za pecivo

Prstohvat soli

100 ml biljnog ulja

2 žlice mlijeka (biljnog ili običnog)

1 žličica ekstrakta vanilije

Čokoladni keksi bez jaja priprema:

U zdjeli pomiješaj brašno, kakao, šećer, prašak za pecivo i sol.

Dodaj biljno ulje, mlijeko i vaniliju te miješaj dok ne dobiješ glatko tijesto.

Oblikuj male kuglice rukama i poslaži ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Lagano spljošti kuglice vilicom da dobiješ oblik keksa.

Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10-12 minuta.

Medenjaci bez jaja

Mekani, mirisni i puni blagdanskog duha! Ovi medenjaci bez jaja savršeni su za ukrašavanje ili jednostavno grickanje uz kuhano vino.

Za lakše i jednostavnije blagdane. Evo 9 recepata za božićne kolače i kekse bez jaja

Medenjaci bez jaja sastojci:

250 g glatkog brašna

100 g smeđeg šećera

1 žličica praška za pecivo

1 žličica mljevenog cimeta

1 žličica mljevenog đumbira

Prstohvat soli

75 g meda

50 ml biljnog ulja

2 žlice vode

Medenjaci bez jaja priprema:

U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol.

Dodaj med, ulje i vodu pa zamijesi tijesto dok ne postane glatko.

Tijesto zamotaj u foliju i ostavi ga u hladnjaku 30 minuta.

Razvaljaj tijesto na pobrašnjenoj podlozi i kalupima izreži oblike.

Peci na 180 °C oko 8-10 minuta, dok rubovi ne postanu lagano zlatni.

Kokos kuglice bez jaja

Ako ih još nisi radila, stvarno ne znaš što propuštaš! Brze i jednostavne, ove kokos kuglice savršena su poslastica kad ti treba nešto slatko u zadnji tren. Najbolje od svega - ne trebaju se peći i nemaju jaja.

Za lakše i jednostavnije blagdane. Evo 9 recepata za božićne kolače i kekse bez jaja

Kokos kuglice bez jaja sastojci:

200 g mljevenog keksa

100 g kokosovog brašna (+ 50 g za valjanje)

100 g šećera u prahu

100 ml kokosovog mlijeka

1 žličica ekstrakta vanilije

Kokos kuglice bez jaja priprema:

U zdjeli pomiješaj mljeveni keks, kokosovo brašno i šećer u prahu.

Dodaj kokosovo mlijeko i vaniliju pa miješaj dok ne dobiješ ljepljivu smjesu.

Rukama oblikuj male kuglice.

Uvaljaj svaku kuglicu u kokosovo brašno za dodatni efekt.

Stavi kuglice u hladnjak na 30 minuta prije posluživanja.

Zobeni keksi s bananom

Ako voliš zdravije opcije, ovi zobeni keksi su prava stvar. Banane daju slatkoću i drže smjesu na okupu.

Zobeni keksi s bananom sastojci:

2 zrele banane

150 g zobenih pahuljica

50 g grožđica ili komadića čokolade

1 žličica cimeta

Prstohvat soli

Zobeni keksi s bananom priprema:

Zgnječi banane vilicom u pire.

Dodaj zobene pahuljice, grožđice ili čokoladu, cimet i sol.

Sve dobro promiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.

Oblikuj keksiće žlicom i stavi ih na papir za pečenje.

Peci na 180 °C oko 15 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni.

Kakao kocke bez jaja

Ako želiš sočan, čokoladni božićni kolač bez jaja, ovo je pravi recept. Jednostavan je i uz kombinaciju kakaa u prahu i ostalih sastojaka koje imaš kod kuće, vraća te u djetinjstvo.

Kakao kocke bez jaja sastojci:

250 g glatkog brašna

100 g šećera

50 g kakaa u prahu

1 žličica sode bikarbone

Prstohvat soli

250 ml biljnog mlijeka

75 ml biljnog ulja

1 žličica jabučnog octa

Kakao kocke bez jaja priprema:

U velikoj zdjeli pomiješaj suhe sastojke: brašno, šećer, kakao, sodu i sol.

Dodaj mokre sastojke: mlijeko, ulje i ocat, pa dobro promiješaj.

Smjesu izlij u kalup obložen papirom za pečenje.

Peci na 180 °C oko 20-25 minuta.

Kada se kolač ohladi, nareži ga na kocke i pospi šećerom u prahu.

Vanilin kiflice bez jaja

Ove kiflice su klasik koji svi vole, ali u varijanti bez jaja. Prhke, mirisne i jednostavno se tope u ustima – pravi blagdanski favorit!

Za lakše i jednostavnije blagdane. Evo 9 recepata za božićne kolače i kekse bez jaja

Vanilin kiflice bez jaja sastojci:

200 g glatkog brašna

150 g maslaca ili margarina

100 g mljevenih badema

50 g šećera u prahu

1 žličica vanilin šećera

Šećer u prahu za posipanje

Vanilin kiflice bez jaja priprema:

U zdjeli pomiješaj brašno, mljevene bademe, šećer u prahu i vanilin šećer.

Dodaj maslac narezan na kockice i zamijesi prhko tijesto.

Ohladi tijesto u hladnjaku 30 minuta.

Oblikuj kiflice i poslaži ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Peci na 180 °C oko 12-15 minuta, a zatim ih još tople uvaljaj u šećer u prahu.

POGLEDAJ VIDEO: Madeleines