Božić je pravo vrijeme za uživanje u slatkim poslasticama koje unose toplinu i miris blagdana u svaki kutak doma. Bez obzira na to imaš li neke prehrambene restrikcije ili jednostavno želiš isprobati nešto novo, kolači bez jaja mogu biti jednako ukusni i posebni. Ovi recepti će ti omogućiti da stvoriš slatke delicije koje će oduševiti sve – od mekane čokolade, mirisnih medenjaka do prhkih kiflica. I što je najbolje, pripremaju se brzo i jednostavno, pa nećeš morati provoditi previše vremena u kuhinji.
Keksi s maslacem od kikirikija
Savršeni za ljubitelje kikirikija! Ovi keksi su slatki, mirisni i imaju onaj topivi okus maslaca od kikirikija. Plus, napraviš ih u tren oka. Ove božićne kekse bez jaja možeš raditi s kravljim, ali i biljnim mlijekom, a mi preporučujemo rižino ili sojino mlijeko.
Keksi s maslacem od kikirikija sastojci:
- 150 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 120 g maslaca od kikirikija
- 50 ml biljnog mlijeka
- 1 žličica vanilije
Keksi s maslacem od kikirikija priprema:
- U zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
- Dodaj maslac od kikirikija, mlijeko i vaniliju te zamijesi tijesto.
- Oblikuj kuglice i spljošti ih vilicom za prepoznatljiv uzorak.
- Peci na 180 °C oko 10-12 minuta, dok ne poprime blagu zlatnu boju.
- Pusti kekse da se ohlade prije posluživanja – tada su najukusniji!
Šape bez jaja
Šape su klasik koji ne možeš preskočiti za Božić. Ovaj recept zadržava sav okus i miris djetinjstva, ali bez jaja.
Šape bez jaja sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 150 g mljevenih oraha
- 100 g šećera u prahu
- 150 g maslaca ili margarina
- 1 žličica vanilin šećera
- Prstohvat cimeta
Šape bez jaja priprema:
- U zdjeli pomiješaj brašno, mljevene orahe, šećer u prahu, vanilin šećer i cimet.
- Dodaj maslac narezan na kockice i zamijesi prhko tijesto.
- Ohladi tijesto u hladnjaku 30 minuta.
- Utisni tijesto u kalupe za šape.
- Peci u pećnici na 180 °C oko 12-15 minuta, a zatim ih još tople pospi šećerom u prahu.
Linzeri bez jaja
Nema Božića bez linzera, zar ne? Slatki, prhki i punjeni džemom – jednostavno neodoljivi. A u ovoj recepturi božićnih keksića bez jaja, sve što ti treba su sastojci koje već imaš doma.
Linzeri bez jaja sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 150 g maslaca ili margarina
- 80 g šećera u prahu
- 1 žličica vanilin šećera
- Naribana korica jednog limuna
- 2-3 žlice vode
- Džem po izboru
Linzeri bez jaja priprema:
- Pomiješaj brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i koricu limuna.
- Dodaj maslac i zamijesi tijesto, pa dodaj vodu po potrebi.
- Ohladi tijesto u hladnjaku 30 minuta.
- Razvaljaj tijesto i izreži oblike – pola s rupom, pola bez.
- Peci na 180 °C 8-10 minuta, zatim spajaj kekse džemom.
Čokoladni keksi bez jaja
Ovi keksi su savršeni za ljubitelje čokolade. Hrskavi izvana, a mekani iznutra, idealni su uz šalicu čaja ili kave.
Čokoladni keksi bez jaja sastojci:
- 150 g glatkog brašna
- 50 g kakaa u prahu
- 100 g šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 100 ml biljnog ulja
- 2 žlice mlijeka (biljnog ili običnog)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Čokoladni keksi bez jaja priprema:
- U zdjeli pomiješaj brašno, kakao, šećer, prašak za pecivo i sol.
- Dodaj biljno ulje, mlijeko i vaniliju te miješaj dok ne dobiješ glatko tijesto.
- Oblikuj male kuglice rukama i poslaži ih na pleh obložen papirom za pečenje.
- Lagano spljošti kuglice vilicom da dobiješ oblik keksa.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10-12 minuta.
Medenjaci bez jaja
Mekani, mirisni i puni blagdanskog duha! Ovi medenjaci bez jaja savršeni su za ukrašavanje ili jednostavno grickanje uz kuhano vino.
Medenjaci bez jaja sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- Prstohvat soli
- 75 g meda
- 50 ml biljnog ulja
- 2 žlice vode
Medenjaci bez jaja priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol.
- Dodaj med, ulje i vodu pa zamijesi tijesto dok ne postane glatko.
- Tijesto zamotaj u foliju i ostavi ga u hladnjaku 30 minuta.
- Razvaljaj tijesto na pobrašnjenoj podlozi i kalupima izreži oblike.
- Peci na 180 °C oko 8-10 minuta, dok rubovi ne postanu lagano zlatni.
Kokos kuglice bez jaja
Ako ih još nisi radila, stvarno ne znaš što propuštaš! Brze i jednostavne, ove kokos kuglice savršena su poslastica kad ti treba nešto slatko u zadnji tren. Najbolje od svega - ne trebaju se peći i nemaju jaja.
Kokos kuglice bez jaja sastojci:
- 200 g mljevenog keksa
- 100 g kokosovog brašna (+ 50 g za valjanje)
- 100 g šećera u prahu
- 100 ml kokosovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Kokos kuglice bez jaja priprema:
- U zdjeli pomiješaj mljeveni keks, kokosovo brašno i šećer u prahu.
- Dodaj kokosovo mlijeko i vaniliju pa miješaj dok ne dobiješ ljepljivu smjesu.
- Rukama oblikuj male kuglice.
- Uvaljaj svaku kuglicu u kokosovo brašno za dodatni efekt.
- Stavi kuglice u hladnjak na 30 minuta prije posluživanja.
Zobeni keksi s bananom
Ako voliš zdravije opcije, ovi zobeni keksi su prava stvar. Banane daju slatkoću i drže smjesu na okupu.
Zobeni keksi s bananom sastojci:
- 2 zrele banane
- 150 g zobenih pahuljica
- 50 g grožđica ili komadića čokolade
- 1 žličica cimeta
- Prstohvat soli
Zobeni keksi s bananom priprema:
- Zgnječi banane vilicom u pire.
- Dodaj zobene pahuljice, grožđice ili čokoladu, cimet i sol.
- Sve dobro promiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
- Oblikuj keksiće žlicom i stavi ih na papir za pečenje.
- Peci na 180 °C oko 15 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni.
Kakao kocke bez jaja
Ako želiš sočan, čokoladni božićni kolač bez jaja, ovo je pravi recept. Jednostavan je i uz kombinaciju kakaa u prahu i ostalih sastojaka koje imaš kod kuće, vraća te u djetinjstvo.
Kakao kocke bez jaja sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 50 g kakaa u prahu
- 1 žličica sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 250 ml biljnog mlijeka
- 75 ml biljnog ulja
- 1 žličica jabučnog octa
Kakao kocke bez jaja priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješaj suhe sastojke: brašno, šećer, kakao, sodu i sol.
- Dodaj mokre sastojke: mlijeko, ulje i ocat, pa dobro promiješaj.
- Smjesu izlij u kalup obložen papirom za pečenje.
- Peci na 180 °C oko 20-25 minuta.
- Kada se kolač ohladi, nareži ga na kocke i pospi šećerom u prahu.
Vanilin kiflice bez jaja
Ove kiflice su klasik koji svi vole, ali u varijanti bez jaja. Prhke, mirisne i jednostavno se tope u ustima – pravi blagdanski favorit!
Vanilin kiflice bez jaja sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 150 g maslaca ili margarina
- 100 g mljevenih badema
- 50 g šećera u prahu
- 1 žličica vanilin šećera
- Šećer u prahu za posipanje
Vanilin kiflice bez jaja priprema:
- U zdjeli pomiješaj brašno, mljevene bademe, šećer u prahu i vanilin šećer.
- Dodaj maslac narezan na kockice i zamijesi prhko tijesto.
- Ohladi tijesto u hladnjaku 30 minuta.
- Oblikuj kiflice i poslaži ih na pleh obložen papirom za pečenje.
- Peci na 180 °C oko 12-15 minuta, a zatim ih još tople uvaljaj u šećer u prahu.
POGLEDAJ VIDEO: Madeleines