
Što je bisque i kako ga pripremiti? Imamo sve odgovore, ali i recept

Kremaste juhe kao stvorene su za hladno doba godine, a jedna od takvih u kojoj možemo uživati ovih dana je i bisque - francuska kremasta juha koja se priprema od riba i plodova mora, a najčešće od kozica, škampa ili jastoga. Bisque ili bisk specijalitet je francuske kuhinje koji karakterizira glatka, ali gusta i kremasta tekstura koja se dobiva usitnjavanjem kozica, jastoga ili škampa, a dodatna kremoznost postiže se i zahvaljujući dodatku vrhnja za kuhanje, kiselog vrhnja, odnosno crème fraîche, vina i maslaca.
Bisque je nekoć bila hrana za siromahe, a danas je pravi gurmanski doživljaj koji se može pripremiti i od odabranog povrća - posebno je popularan bisque od rajčice ili cvjetače. Ključ pripreme bisque juhe je u prvom koraku, odnosno u pirjanju luka, povrća i plodova mora, a zatim i u podlijevanju temeljcem te kuhanju na laganoj vatri. Važno je i pripaziti sa začinima kako bi glavna namirnica ipak ostala u fokusu, a ako pripremaš bisque od škampa, kozica ili jastoga, važno je prije blendanja ukloniti ljuske.
Na samom kraju, savršeno izblendanu i dovoljno gustu bisque juhu možeš poslužiti uz komad kruha, krutone, čašu vina ili čak listove zelene salate i uživati u ovoj rapsodiji okusa. A u nastavku pronađi recept za bisque juhu od škampa koja će te zasigurno oduševiti, a možeš je poslužiti kao predjelo i oduševiti svoje goste ili ukućane.
Bisque juha od škampa
Sastojci:
150 g sitno nasjeckanog luka
2 rešnja češnjaka, nasjeckana
25 g maslaca
450 g škampa
800 g nasjeckanih rajčica (u konzervama)
400 ml ribljeg ili povrtnog temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
soli i papra po želji
malo šećera
komad kruha ili krutoni
Priprema

Zahvaljujući tvrtki Star Import, na Srebrnjak stigli novi dijagnostički uređaji

Dokumentarni film 'A Final Copy of Ilon Specht, dobitnik Grand Prix nagrade na Cannes Lionsu, stiže na Pula Film Festival

Čarobna Taormina - biser istočne Sicilije koji morate otkriti
