Gastro
Francuska verzija krem juhe

Što je bisque i kako ga pripremiti? Imamo sve odgovore, ali i recept

Što je bisque i kako ga pripremiti? Imamo sve odgovore, ali i recept
Bisque ili bisk francuski je specijalitet koji se priprema od kozica, škampa ili jastoga, a u nastavku pronađi recept za ovu kremastu juhu i savjete uz koje će ti svaki put ispasti savršeno

Kremaste juhe kao stvorene su za hladno doba godine, a jedna od takvih u kojoj možemo uživati ovih dana je i bisque - francuska kremasta juha koja se priprema od riba i plodova mora, a najčešće od kozica, škampa ili jastoga. Bisque ili bisk specijalitet je francuske kuhinje koji karakterizira glatka, ali gusta i kremasta tekstura koja se dobiva usitnjavanjem kozica, jastoga ili škampa, a dodatna kremoznost postiže se i zahvaljujući dodatku vrhnja za kuhanje, kiselog vrhnja, odnosno crème fraîche, vina i maslaca.

Bisque je nekoć bila hrana za siromahe, a danas je pravi gurmanski doživljaj koji se može pripremiti i od odabranog povrća - posebno je popularan bisque od rajčice ili cvjetače. Ključ pripreme bisque juhe je u prvom koraku, odnosno u pirjanju luka, povrća i plodova mora, a zatim i u podlijevanju temeljcem te kuhanju na laganoj vatri. Važno je i pripaziti sa začinima kako bi glavna namirnica ipak ostala u fokusu, a ako pripremaš bisque od škampa, kozica ili jastoga, važno je prije blendanja ukloniti ljuske.

Na samom kraju, savršeno izblendanu i dovoljno gustu bisque juhu možeš poslužiti uz komad kruha, krutone, čašu vina ili čak listove zelene salate i uživati u ovoj rapsodiji okusa. A u nastavku pronađi recept za bisque juhu od škampa koja će te zasigurno oduševiti, a možeš je poslužiti kao predjelo i oduševiti svoje goste ili ukućane.

Bisque juha od škampa

Sastojci:

150 g sitno nasjeckanog luka

2 rešnja češnjaka, nasjeckana

25 g maslaca

450 g škampa

800 g nasjeckanih rajčica (u konzervama)

400 ml ribljeg ili povrtnog temeljca

200 ml vrhnja za kuhanje

soli i papra po želji

malo šećera

komad kruha ili krutoni

Priprema

U loncu u kojem pripremaš juhu otopi maslac, a zatim dodaj luk i češnjak s malo soli i papra i pirjaj nekoliko minuta. U lonac stavi ljušture škampa i nastavi pirjati dok one ne poprime zlatnu boju, a zatim dodaj rajčice i malo šećera. Dobro promiješaj i sve skupa kuhaj na jačoj vatri dok se rajčice ne skuhaju te podlijevaj temeljcem.

Veće komade ljuštura zatim izvadi, a ostatak juhe izmiksaj u blenderu kako bi dobila glatku i kremastu smjesu. Procijedi u čistu posudu i zagrij na jačoj vatri. Na samom kraju dodaj sol, papar i vrhnje za kuhanje te svoju bisque juhu posluži s komadom kruha ili krutonima. Uživaj i, kako bi Francuzi rekli, bon appétit!