Gastro
Francuska verzija krem juhe

Što je bisque i kako ga pripremiti? Imamo sve odgovore, ali i recept

Što je bisque i kako ga pripremiti? Imamo sve odgovore, ali i recept
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Bisque ili bisk francuski je specijalitet koji se priprema od kozica, škampa ili jastoga, a u nastavku pronađi recept za ovu kremastu juhu i savjete uz koje će ti svaki put ispasti savršeno

Kremaste juhe kao stvorene su za hladno doba godine, a jedna od takvih u kojoj možemo uživati ovih dana je i bisque - francuska kremasta juha koja se priprema od riba i plodova mora, a najčešće od kozica, škampa ili jastoga. Bisque ili bisk specijalitet je francuske kuhinje koji karakterizira glatka, ali gusta i kremasta tekstura koja se dobiva usitnjavanjem kozica, jastoga ili škampa, a dodatna kremoznost postiže se i zahvaljujući dodatku vrhnja za kuhanje, kiselog vrhnja, odnosno crème fraîche, vina i maslaca.

Bisque je nekoć bila hrana za siromahe, a danas je pravi gurmanski doživljaj koji se može pripremiti i od odabranog povrća - posebno je popularan bisque od rajčice ili cvjetače. Ključ pripreme bisque juhe je u prvom koraku, odnosno u pirjanju luka, povrća i plodova mora, a zatim i u podlijevanju temeljcem te kuhanju na laganoj vatri. Važno je i pripaziti sa začinima kako bi glavna namirnica ipak ostala u fokusu, a ako pripremaš bisque od škampa, kozica ili jastoga, važno je prije blendanja ukloniti ljuske.

Na samom kraju, savršeno izblendanu i dovoljno gustu bisque juhu možeš poslužiti uz komad kruha, krutone, čašu vina ili čak listove zelene salate i uživati u ovoj rapsodiji okusa. A u nastavku pronađi recept za bisque juhu od škampa koja će te zasigurno oduševiti, a možeš je poslužiti kao predjelo i oduševiti svoje goste ili ukućane.

Bisque juha od škampa

Sastojci:

150 g sitno nasjeckanog luka

2 rešnja češnjaka, nasjeckana

25 g maslaca

450 g škampa

800 g nasjeckanih rajčica (u konzervama)

400 ml ribljeg ili povrtnog temeljca

200 ml vrhnja za kuhanje

soli i papra po želji

malo šećera

komad kruha ili krutoni

Priprema

U loncu u kojem pripremaš juhu otopi maslac, a zatim dodaj luk i češnjak s malo soli i papra i pirjaj nekoliko minuta. U lonac stavi ljušture škampa i nastavi pirjati dok one ne poprime zlatnu boju, a zatim dodaj rajčice i malo šećera. Dobro promiješaj i sve skupa kuhaj na jačoj vatri dok se rajčice ne skuhaju te podlijevaj temeljcem.

Veće komade ljuštura zatim izvadi, a ostatak juhe izmiksaj u blenderu kako bi dobila glatku i kremastu smjesu. Procijedi u čistu posudu i zagrij na jačoj vatri. Na samom kraju dodaj sol, papar i vrhnje za kuhanje te svoju bisque juhu posluži s komadom kruha ili krutonima. Uživaj i, kako bi Francuzi rekli, bon appétit!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx