Autor: Leona Barić
Ljubiteljice dobrog woka sigurno će obradovati vijest da je popularni zagrebački wok – Wok by Matija, nakon kraće pauze ponovo otvorio svoja vrata. Razlog za privremen prestanak rada bila je obnova lokala iz i preseljenje iz Ilice i Varšavske na novu adresu u Tkalčićevoj 12. Otišla sam na otvaranje provjeriti kako izgleda novi prostor i što je novo na meniju, a tu me dočekalo jedno veliko iznenađenje – bio je poslužen wok s pravim krokodilskim mesom.
Da, dobro si pročitala. I ja sam bila u šoku dok sam čula za to i mislila sam da je nekakva šala. No nije bila šala. A na kraju nije ispalo niti toliko šokantno. Krokodilsko meso ima teksturu sličnu puretini a okusom podsjeća na nešto između puretine i smuđa. Vlasnik Matija mi je objasnio da krokodilsko meso nabavlja s jedne farme u Zimbabwe-u koja se bavi slobodnim uzgojem krokodila, a otkrio mi je još i da u ponudu planira uvesti meso zebre.
Krokodil je bio poslužen u klasičnom wok umaku s domaćim rezancima, a inače je u ponudi i s rižom. Sve skupa nije bilo čudno kako zvuči i zapravo je bilo prilično ukusno. Posebno mi se svidjelo to da wok nije bio mastan kao većina drugih wokova i da je povrće bilo savršeno hrskavo. Također, tjestenina nije plivala u umaku, ali ga nije bilo ni premalo. Uglavnom, mogu reći da bi ovu čudnu deliciju preporučila svima.
Ove egzotične životinje ustvari nisu velika novost u gastronomskoj ponudi, a Matija ih je imao priliku jesti u Londonu, gdje mu je i pala ideja da ovakvu ponudu predstavi i u Hrvatskoj. Osim woka, u ponudi će također biti i steak od krokodilskog mesa, a pripremaju se i svakakve druge zanimljivosti s mesom nama uobičajenih životinja.
Osim dobre hrane, u novom objektu Woka by Matija mi se svidio interijer koji je cijeli u drvetu i kombinacija je modernog i rustikalnog dizajna. No posebno mi se svidjela terasa smještena u debeloj hladovini ogromnog stabla lipe. Cure, vjerujte mi, ovaj restoran će zbog egzotične ponude i simpatične skrivene terasice u debeloj hladovini biti pravi ljetni hit.