Najljepši mirisi

Bez medenjaka ne možemo zamisliti Božić, a evo tri jednostavna recepta

Omiljeni nam blagdanski kolačići ukusni su koliko su jednostavni za napraviti

ksenia-yakovleva-rPPAFO1Acr8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Medenjaci sa začinom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 120 g maslaca
  • 160 g meda 
  • 350 g glatkog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 20 g začina (cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić, anis, burbon vanilija)
  • 5 g praška za pecivo
  • 1 jaje

Postupak:

  1. Na laganoj vatri otopi maslac i med, miješajući cijelo vrijeme. Dovoljno je da se samo otope i zagriju, ne trebaju zakuhati.
  2. U veću posudu dodaj brašno, šećer i prašak za pecivo pa dodaj i začine. Sve promiješaj, a zatim dodaj jaje, otopljeni maslac i med.
  3. Umijesi tijesto mikserom ili kuhačom i dodaj još malo brašna, po potrebi. Tijesto mijesi dok ne dobiješ glatku i mekanu smjesu, a zatim ga stavi u frižider na hlađenje barem dva do tri sata.
  4. Kada se tijesto ohladilo, razvaljaj ga na pobrašnjenoj podlozi i kalupima izreži željene oblike. Peci na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici oko 8 minuta.
  5. Ohlađene medenjake ukrasi po želji.
3/4