Miris cimeta i pečenih kolačića u zraku može značiti samo jedno - bliži se Božić, a jedna od najpopularnijih božićnih slastica svakako su medenjaci, ukusni kolačići bez kojih je ovo doba godine nezamislivo.
Omiljeni mirisni medenjaci kolačići su koji se svake godine nađu na našem blagdanskom stolu, dolaze u svim oblicima i veličinama, a vrlo su jednostavni za napraviti. Med, maslac, brašno, šećer i jaja osnovni su sastojci koji su ti potrebni za ovaj kolač, kao i nezaobilazni začini poput cimeta, arome vanilije, đumbira ili muškatnog oraščića.
A kako bi i ovog Božića mogla uživati u ovim ukusnim kolačićima, pronašle smo tri jednostavna recepta koja već danas možeš isprobati.
Klasični medenjaci
Sastojci:
- 350 g oštrog brašna
- 2-3 žlice cvjetnog meda
- 1 žličica cimeta
- 100 g oraha ili badema
- 2 žlice ruma
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 150 g maslaca
- ¼ vrećice praška za pecivo
- limunova korica
- bjelanjak
Postupak:
- Prašak za pecivo ravnomjerno dodaj brašnu, pa zajedno s maslacem narezanim na listiće dobro izmrvi.
- Dodaj šećer, jaja, rum, mljevene orahe, cimet, med, naribanu limunovu koricu i sve dobro izradi.
- Tijesto mora odstajati na hladnome mjestu najmanje 1 sat, a zatim oblikuj veće valjke koje ćeš izrezati na ravnomjerne komade veličine oraha.
- Oblikuj kuglice, složi ih na namašćeni lim, malo spljošti, premaži bjelanjkom i ukrasi polovicom badema ili oraha. Peci na temperaturi od 220 stupnjeva oko 15 minuta.
Medenjaci sa začinom
Sastojci:
- 120 g maslaca
- 160 g meda
- 350 g glatkog brašna
- 100 g šećera u prahu
- 20 g začina (cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić, anis, burbon vanilija)
- 5 g praška za pecivo
- 1 jaje
Postupak:
- Na laganoj vatri otopi maslac i med, miješajući cijelo vrijeme. Dovoljno je da se samo otope i zagriju, ne trebaju zakuhati.
- U veću posudu dodaj brašno, šećer i prašak za pecivo pa dodaj i začine. Sve promiješaj, a zatim dodaj jaje, otopljeni maslac i med.
- Umijesi tijesto mikserom ili kuhačom i dodaj još malo brašna, po potrebi. Tijesto mijesi dok ne dobiješ glatku i mekanu smjesu, a zatim ga stavi u frižider na hlađenje barem dva do tri sata.
- Kada se tijesto ohladilo, razvaljaj ga na pobrašnjenoj podlozi i kalupima izreži željene oblike. Peci na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici oko 8 minuta.
- Ohlađene medenjake ukrasi po želji.
Medeni keksići
Sastojci:
- 100 g pšeničnog integralnog brašna
- 100 g pirovog brašna
- 1 jaje
- 100 g maslaca
- korica limuna
- 2 žlice meda
- 2 žlice kokosovog šećera
- 1/2 vrećice praška za pecivo,
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice đumbira u prahu
Postupak:
- U zdjeli mikserom pomiješaj maslac, jaje i med. Dodaj dio brašna, prašak za pecivo, cimet, đumbir, kokosov šećer, naribanu koricu limuna i sve skupa pomiješaj.
- Zatim dodaj ostatak brašna i miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Nakon što si napravila smjesu, razvaljaj tijesto i kalupima izreži željene oblike, poredaj ih na pleh obložen papirom za pečenje i stavi da se peče, na 180 stupnjeva 10-15 minuta. Nakon pečenja možeš ih ukrasiti po želji.