Gastro
Gastro

Badnji post

Badnji post
Neka posno jelo ove godine bude u znaku tunjevine, orade, palamide ili škarpine

Još razmišljate o vrsti jela kojima ćete postiti na Badnjak? Na Badnju večer kada se čeka Kristovo rođenje, u obiteljima se objeduje nemrsna hrana, poput ribe. Tradicionalno se u mnogim hrvatskim krajevima u skladu s kršćanskim običajima na Badnjak kao glavno jelo priprema bakalar, blagdanski specijalitet, bilo da je sušeni, svježi, dimljeni, kuhani, na brudet ili na bijelo. Ako niste za bakalar, nego biste radije neki drugi riblji jelovnik, možda će vam olakšati odluku naši recepti. Neka posno jelo ove godine bude u znaku tunjevine, orade, palamide, odnosno škarpine.

Brudet Sastojci : oko 1 kg razne veće ribe oko pola kg luka 1 žlica pirea od rajčice 1 žlica vinskog octa 4 režnja češnjaka 2 dcl mješavine maslinovog i biljnog ulja vezica peršina sol i papar u zrnu Priprema: Uzmemo dvije-tri vrste ribe: ugora,škrpinu i tabinju mrkulju.Ribe očistimo, operemo i  izrežemo na veće komade. Zatim uzmemo jednu posudu u koju stavimo mješavinu ulja, malo maslinova i malo biljnog ulja.Zatim u ulje stavimo luk, peršin, rajčicu, veliku žlicu pirea od rajčice, crvene paprike, papar i ocat.Vode dodamo po potrebi. Posudu sa svim sastojcima stavimo na vatru. Brudet se bez miješanja kuha oko pola sata. Posna riblja juha Sastojci: 60 dag miješane morske ribe (škrpina, grdobina, oslić) 5 dag luka 10 dag mrkve 5 dag celera 3 režnja češnjaka 1 žlica peršina 5 zrna papra 1 dl maslinovog ulja sol Priprema: Ribu očistite, operite i narežite. U dublju posudu stavite 1 l vode, dodajte očišćenu ribu, papar u zrnu i sol. Kuhajte bez poklopca na umjerenoj temp. oko 30 min. Zatim temeljac procijedite, a ribu očistite od kožice i kostiju. Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani luk, dodajte mrkvu i celer narezan na prutiće, kratko popržite i zalijte ribljim temeljcem. Zatim dodajte zgnječeni češnjak i peršin i kuhajte dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte očišćenu ribu i poslužite s kuhanim žličnjacima ili kuhanom rižom. Marinirana tunjevina na dubrovački način Sastojci za 4 osobe: tunjevina 80 dag brašno 6 dag ulje (maslinovo) 1 dl luk 15 dag ocat (vinski) 0,4 dl češnjak ružmarin peršin u listu lovorov list šećer limun masline (crne) 10 dag papar sol Priprema: Tunjevina se nareže na komade (fete), posoli i uvalja u brašno. Na vrućem ulju se isprži i izvadi u drugu posudu. Na ulju od prženja doda se sječeni luk na ploške i lagano pirja dok ne uvene. Doda se sjeckani češnjak i petrusin (peršin), lovorov list i ružmarin. Zalije se s 1 dl vode i pusti iskuhavati desetak minuta. Doda se šećer, papar, ocat i sol. Tako vruća marinada prelije se preko pržene ribe i ohladi. Ohlađena marinada čuva se do upotrebe u hladnjaku. Tijekom posluživanja na tanjur ili pliticu stavi se luk s mirišljivim biljem iz marinade. Na to se posloži riba i uresi ploškama limuna i crnim maslinama, te pospe sjeckanim peršinom.  

(M.G.)