Varaždinski klipići
Ovo nije moj recept već sam ga našla na web stranici prirodna.hr no moram ga podijeliti s vama jer su klipići fantastično ukusni i sočni.
Sastojci
1 kg brašna
2 kocke svježeg kvasca
6 dl toplog mlijeka
2,5 dl ulja
1 žlica šećera
20 g soli (oko 2 - 3 male žlice)
žutanjak za premaz
sjemenke (kim, sezam, mak) za posipanje
Mlijeko zagrijte da bude toplo, više mlako. U polovicu tog mlijeka stavite žlicu šećera i namrvite kocke kvasca. Pričekajte 15-ak minuta dok se kvasac počne dizati. Dotle u veliku posudu stavite brašno i sol. Soli ide oko 20 g (nije štamparska greška) i zaista nikad nisam stavila toliko soli u tijesto. Dobro promiješajte. Naizmjenično dodajte uzašli kvasac, ulje, ostatak toplog mlijeka i umijesite tijesto. Nije potrebno previše mijesiti. Čim se svi sastojci dobro prožmu a smjesa postane gipka i podatna, pokrijte posudu krpom i pustite da se diže sat vremena na toplom mjestu. Tijesto će u tom vremenu brzo narasti.
Radnu površinu samo nauljite, bez dodavanja brašna. Smjesu zatim podijelite na pola, pa tu polovicu opet na pola i sve tako ... dok ne dobijete 32 komada tijesta koje oblikujte u kuglice. Kuglice ponovo prekrijete krpom i pustite da se dižu još pola sata.
Zatim svaku kuglicu razvaljate u oblik sličan elipsi te ih rolajte u klipiće. Poslažite klipiće na masni papir i premažite žumanjkom i pospite sjemenkama. Ponovo ih pustite 20-ak minuta da se dignu i tek onda stavljate u pećnicu. Pečete 15-ak minuta na 200°C dok ne porumene. Stalno budite oprezni da vam se previše ne zapeku.
Ako ove klipiće pripremate za goste i želite da budu topli dok gosti dođu, u tom slučaju možete čitavu tepsiju s pripremljenim klipićima staviti u duboko kojih sat vremena. Kad bude dobar trenutak, klipiće samo izvadite, pustite da malo odmrzne i tijesto će se nastaviti dizati.
Klipiće možete i puniti šunkom i sirom ili samo sirom.